уторак, 12. септембар 2017.

BITKA ZA PRITVORENIKA: Državni tužioci otvorili istragu protiv Josipa Šimića

Piše: Avdo Avdić
Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Josipa Šimića zbog sumnje da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje, potvrđeno je za Žurnal u ovoj instituciji.
„Istraga se vodi za krivično djelo lažno prijavljivanje iz člana 234 KZ BiH, izvršenog dostavljanjem krivotvorenog službenog dokumenta SIPA-e“, saopćeno je za Žurnal iz Tužilaštva BiH.
Time je, defakto, potvrđeno da je Josip Šimić podnio lažnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora SIPA-e Perice Stanića zbog sumnje da su naredili i nezakonito prisluškivali glavni državnu tužiteljicu Gordanu Tadić i potpredsjednicu VSTV-a Ružicu Jukić.
Ipak, s obzirom na to da Tadićeva i Jukićeva tvrde da su transkripti njihovih razgovora tačni, Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv NN osobe zbog sumnje da je počinila krivična djela neovlašteno prisluškivanje, odavanje službene tajne, te ometanje rada pravosuđa.
Međutim, tek sada mogle bi uslijediti dodatne nejasnoće u ovom slučaju. Podsjećamo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu protiv Josipa Šimića zbog krivičnog djela upotreba krivotvorene isprave dokumenta. Krtivotvorenje isprave krivično je djelo za koje stvarnu nadležnost ima entitetsko pravosuđe, što je u svom rješenju o određivanju pritvora Josipu Šimiću potvrdio i Općinski sud u Sarajevu. 
Ta istraga se odnosi isključivo na krivotvoreni  akt SIPA-e kojeg je uptrijebio Josip Šimić, a obzirom na to da on nije nikakav državni službenik, ta vrsta krivotvorenja kažnjiva je isključivo Krivičnim zakonom FBiH.  Ipak, donošenjem naredbe o provođenju istrage protiv Josipa Šimića zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje državnih zvaničika, Tužilaštvo BiH stiče nadežnost za istraživanje smo jednog dijela tog predmeta.
Tužilaštvo BiH se poziva na tzv prividni idealni sticaj ili slučaj konsumpcije. Time nastoje da predmet koji vodi Kantonalno tužilaštvo Sarajevo preuzmu u svoju nadležnost, iako je Općinski sud u Sarajevu već utvrdio stvarnu nadležnost ovog predmeta. 
Podsjećamo, nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo uhapsilo Josipa Šimića, Tužilaštvo BiH je zatražilo spis, ali je njihov zahtjev odbijen. Kantonalno tužilaštvo saopćilo je da je njihova istraga usmjerena isključivo na krivotvoreni dokument SIPA-e, dok je istraga Tužilaštva BiH bila usmjerna na transkripe koji su bili prilog lažnom dokumentu, a koji navodno dokazuju da su Gordana Tadić i Ružica Jukić prisluškivane.
Tokom istrage Tužilaštva KS Josip Šimić je kazao da su mu sporne transkripte dala dvojica navodnih sužbenika SIPA-e. Kasnije će se ispostaviti da su u pitanju, zbog kriminala suspedovani, inspektori Službe za poslove sa strancima – Josip Kvesić i Boris Kordić koji su u bjekstvu.
Upravo ova dvojica bjegunaca kojima se sudi na Sudu BiH zbog zlouptrebe u službi i korupcije, mogli bi dati odgovore na pitanja odakle im transkripti autentičnih razgovora v.d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.
(zurnal.info)