уторак, 5. септембар 2017.

KRUNSKI SVJEDOK TUŽITELJICE TADIĆ: Josip Šimić uhapšen zbog falsifikovanja dokumenata SIPA-e

Piše: Avdo Avdić (zurnal.info)
Zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente, pripadnici SIPA-e uhapsili su Josipa Šimića, saznaje Žurnal. Hapšenje je obavljeno po nalogu Tužilašta Kantona Sarajevo. 
    
Josip Šimić proteklih je mjeseci bio u centru nekoliko skandala, a posljednjih dana dospio je u žižu javnosti nakon što je Tužilaštvu BiH dostavio navodne dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Nakon analize dokumenata, istražni organi su konstatovali da se radi o falsifikatu, što je danas potvrdilo i Tužilaštvo BiH u svom saopćenju za javost. Podsjećamo, nakon što je Šimić dostavio lažne dokumente, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je bez ikakvih provjera sazvala konferenciju za novinare na kojoj je optužila SIPA-u i ministra sigurnosti BiH da je prisluškuju, jer se, kako je tada saopćila Tadićka, radi o vjerodostojnim razgovorima.

Međutim, naknadnom analizom je utvrđeno da su dokumenti i transkripti koje je Tužilaštvu BiH dostavio Josip Šimić –  u suštini krivotvoreni. Istragom je, naime, utvrđeno da je Šimić na dopisu SIPA-e koji je njemu upućen tokom 2015. godine iskružio dio teksta koji se odnosi na njega, te je na to mjesto ubacio tekst u kojem je navedeno da se glavna tužiteljica Tužilašvta BiH prisluškuje.

Prošle sedmice Šimić je također privođen u prostorije SIPA-e, jer se nije odazivao na pozive  za davanje iskaza. Tada je, međutim, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prema informacijama Žurnala, naredila službenicima SIPA-e da ga puste, jer je on krunski svjedok njenog nezakonitog prisluškivanja.

Međutim, i sama Gordana Tadić i Tužilaštvo BiH danas su potvrdili da su dokumenti koje je dostavio „krunski svjedok“ – falsificirani.