уторак, 19. септембар 2017.

NOVE ČINJENICE O PRIVATIZACIJI ALUMINIJA: Biznismen Zoran Gobac je posrednik između ruskih investitora i Dragana Čovića

Biznismeni iz Hrvatske povezani sa ruskim obavještajcima i sumnjivim biznismenima žele privatizirati mostarski Aluminij i Rudnik boksita Posušje, tako što će svoje pogone prebaciti na gas koji se uvozi iz Rusije. A u pećima na gas, prema tom planu, prerađivao bi se nelegirani alumij uvezen iz Rusije, koji bi se potom izvozio u - Rusiju!



Piše: Avdo Avdić
Hrvatski časopis Nacional objavio je „ekskluzivnu  priču“ o tekstovima Žurnala u kojima smo, još u avgustu, dokumentovali povezanost ruskih špijuna i investitora sa čelnicima HDZ-a BiH.

Optužujući Žurnal da je objavio priču po nalogu OSA-e BiH i čelnika SDA, novinari Nacionala svjesno izbjegavaju navesti da je u istom tekstu Žurnal upozorio i da jedan od potpredsjednika SDA sarađuje sa sumnjivim ruskim investitorima. No, tekst Nacionala manje je bitan od novih činjenica do kojih smo došli tokom našeg istraživanja. 

SASTANAK AMBASADORA
Za početak – svi oni koji sumnjaju u povezanost kadrova HDZ-a BiH sa ruskim sumnjivim investitorima, mogu otići na službenu stranicu mostarskog Aluminija.

A tamo piše da je 28.6. 2017. godine, u Vanjsko-trgovinskoj komori BiH održan sastanak kojem su prisustvovali državni ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te čelnici mostarskog Aluminija.
„Ministri stali iza inicijative za ukidanjem carine na nelegirani aluminij“, naslov je teksta u kojem se navedeno da je uprava Aluminija Mostar predložila ukidanje carine na uvoz nelegiranog aluminija iz Rusije.

U tekstu je navedeno da se na sastanku obratio hrvatski ambasador Ivan Del Vekio, a da je njegov kolega, ruski ambasador „NJ.E Petr Ivancov već upoznao službenu Moskvu sa Aluminijevom argumentacijom“.

Aluminijeva argumentacija detaljno je obrazložena u aktu koji je u julu upućen  Vladi Federacije. Između ostalog, navedeno je da je Aluminij d.d. Mostar zatražio osloboađanje carine sirovine koju će uvoziti iz Rusije, te da se prerada „nelegiranog Aluminija vrši preko „ljevaoničkih peći koje pokreće gas“. Nikakva obavještajna služba nije potrebna da se nađu ove dvije činjenice. 

Kao što nije potrebna obavještajna služba da pronađe vijesti koje dokazuju da je sve ono što smo objavili u avgustu tačno.

Dakle, na Žurnalu smo objavili da biznismeni iz Hrvatske povezani sa ruskim obavještajcima i sumnjivim biznismenima žele privatizirati mostarski Aluminij i Rudnik boksita Posušje, tako što će svoje pogone prebaciti na gas koji se uvozi iz Rusije. A u pećima na gas, prema tom planu, prerađivao bi se nelegirani alumij uvezen iz Rusije, koji bi se potom izvozio u -  Rusiju!

KO JE POSREDNIK
Prema informacijama Žurnala,  posrednik između ruskih investitora i kadrova Dragana Čovića je zagrebački biznismen Zoran Gobac. Na web stranici  HRT-a, da naznačimo Nacionalu, u ponedjeljak, 18. 9. 2017. Godine, objavljena je vijest da je ruski Gazprom potpisao desetogodišnji ugovor sa firmom PPD Zagreb o isporuci plina.

Iza kompanije PPD Zagreb, prema pisanju zagrebačkih medija, krije se poduzetnik Zoran Gobac.  Upravo ovu osobu, hrvatski mediji dovodili su u vezu sa ruskim kapitalom. Ali, idemo dalje.

Žurnal je u avgustu objavio da je na realizaciji ruskog plana preuzimanja Alumija Mostar angažovan i bivši službenik hrvatske obavještajne službe Josip Jurčević, aktualni direktor kompanije Ploče Energija, gdje bi trebala biti skladišten ruski plin namijenjen za Aluminij. Sjedište ove firme je u blizini luke Ploče, preko koje bi, prema infirmacijama koje smo objavili, trebao biti distribuiran ruski plin.

Prije pet dana, prema zvaničnom saopćenju iz Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bez ikakvog zvaničnog povoda, Dragan Čović posjetio je Luku Ploče, gdje je izrazio „podršku jačanju kvaliteti lučkih usluga“.

HRVATSKO PITANJE
Osim Gobca i Jurčevića,prema informacijama Žurnala, na jačanju rusko-HDZ-ovskih veza bio je angažiran i mostarski poduzetnik Zdravko Marić. 

On je vlasnik kompanije Maral koja se bavi distribucijom nafte i koja je poslovala i sa Gazpromom i Aluminijem. Nakon što je aktualizirana priča o ruskom investiranju u Aluminij Mostar, sin Zdravka Marića, Dario, postao je regionalni direktor ruske Sberbanke.

Nedugo nakon toga, kompanija Aluminij počinje poslovati upravo preko računa te banke, a ruski ambasador Petr Ivancev preko noći počinje, u stožernom Večernjem listu, insistirati na „hrvatskom pitanju u BiH“. 

(zurnal.info)