уторак, 5. септембар 2017.

Tadićeva treba podnijeti ostavku/biti smijenjena, jer je javno promovisala falsifikate kao validne dokaze; VSTS, umjesto bitke za pravosuđe, izigrava “mirotvorca”

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH saopštilo je da im je SIPA dostavila Izvještaj u kojem je navedeno da nije utvrđeno da je Agencija za istrage i zaštitu “tajno pratila i prisluškivala Gordanu Tadić, v.d. Glavnog tužioca BiH i Ružicu Jukić, potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta”.

Još se navodi da je SIPA navedeno utvrdila “postupajući po naredbi Tužilaštva BiH”.

Nije saopšteno da je v.d. Glavnog tužioca Gordana Tadić podnijela ostavku, jer je lažno obavijestila javnost da je prisluškivana i praćena. A trebalo je, jer ukoliko Tadićeva, nakon svega, ostane uopšte u pravosuđu, a kamoli na čelu Tužilaštva BiH, ta institucija će doživjeti i crnje dane od dosadašnjih.

Tadićeva je, nedavno, javno ponizila sve bezbjednosne agencije u BiH, tvrdila da joj je život ugrožen, da je praćena i prisluškivana, a na kraju se sve pokazalo kao falsifikat. Nema zbora da uvažena gospođa treba da ide van iz Tužilaštva BiH, jer je, kako je to potvrđeno iz institucije kojoj je na čelu, iznijela niz neistina.

Ukoliko ne podnese ostavku, Tadićeva će potvrditi da je prejeftini karijerista, spremna razoriti sve kako bi zadovoljila lične ambicije i frustracije.

Ukoliko se Tadićeva baš nikako ne sjeti da podnese ostavku, trebalo bi da je pod hitno smijeni Visoki sudski i tužilački savjet, koji je nadležan za to.

Ukoliko to VSTS ne učini, praktično podržava rušenje pravosudnog sistema.

VSTS ima zadatak da sačuva pravosudni sistem, učini ga što snažnijim, a ne da izigrava “mirotvorca” između politikom ostrašćenih tužilaca i njihovih meta - u ovom slučaju Tadićeve i šefa SIPA Perice Stanića.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, organizovao je 04.09.2017. g., sastanak između Tadićeve i Stanića “da smiri strasti”, iako bi njegov posao trebalo da bude da se bori za što kvalitetnije pravosuđe, a ne za pojedince, ma ko da su. 

Posao mu nikako nije da posreduje.

Cilj sastanka je bio da se primire teško uzburkani odnosi na relaciji Tužilaštvo-SIPA, nakon neistinitih izjava Tadićeve. 

Plod sastanka je saopštenje Tužilaštva kojim se pokušava anestezirati javnost, prikriti opravdan strah Tadićeve od posledica i prijeko potrebne smjene i sve što prije gurnuti u zapećak.

Upravo se to ne smije dogoditi, jer ko više može vjerovati Tužilaštvu BiH, kada njegova šefica, na osnovu falsifikata, javno izriče presude i prije bilo kakve istrage?! Niko.

Zato, najblaže rečeno, čudi Tegeltijino ponašanje i djelovanje, jer ono ide u pravcu urušavanja autoriteta VSTS-a, a ne njegovog jačanja.


Cijela predstava Tadićeve nikako ne smije završiti poniznim saopštenjem i bježanjem od istine. Upravo suprotno - nužno je istražiti njene motive da javno počini teško krivični djelo.