недеља, 10. септембар 2017.

Pandora i njena Zločinačka Djeca

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštva su fikcija, kao i Sudovi, mahom su servis Klanova; Ocjena nije kritika, već Stanje Stvari u pravosuđu BiH, Federacije BiH i Republike Srpske.

Strašna bruka koju je izazvala v.d. Glavnog tužioca Goradana Tadić, podižući Javno optužnicu, na pres konferenciji, na osnovu, kako se nakon par sati ispostavilo, falsifikovanih dokumenata, prijeti da sruši pravosudne institucije BiH.

Nikakvo tu “smirivanje situacije” ne pomaže, jer akteri rušenja, ovdašnje pravosudne “Irme”, su još uvijek nosioci najviših pravosudnih zvanja.

Ukoliko to i ostanu, Pravosuđe BiH je definitivno mrtva priča. A sve ide u tom pravcu, jer Visoki sudski i tužilački savjet, umjesto da brzo reaguje i ukloni “Irmu”, pokušava izigravati vatrogasca na već sprženom i do kraja izgorelom subjektu, imenom Pravosuđe BiH. Valjda im je zadatak i bio da ga unište do kraja! Uspjeli su, tu dileme nema.

Isto tako su uspjeli uništiti i entitetske pravosudne institucije, ogromnu većinu njih: Kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj, pravosudni organi su pod direktnom kontrolom vladajućih struktura, njihovih kriminalnih ispostava, i ne rade Ništa.

Klanovi komanduju
Njihov nerad za direktnu posledicu ima situaciju da su Klanovi uspjeli da preuzmu značajne dijelove pravosudnih institucija i oni sada upravljaju njima. Zločinački Klanovi! 

Već sam navodio da se decenijska kontrola većeg dijela pravosudnih organa, koju je preferirao Režim Milorada Dodika, obila o glavu najviše Republici Srpskoj.

Tužioci i sudije, dobro plaćeni, u brojnim dilovima, pri tom uljuljkani zaštitom Dodika&Režima i Instrukcijom - Ništa po pitanju privrednog kriminala Ne Raditi, doveli su do situacije da zločinačke organizacije i Klanovi haraju ovim entitetom i gotovo nesmetano otimaju zadnje resurse naroda: Od zemljišta koje su oteli preko Poljoprivredne škole, a pripada Gradu Banjaluka, pa sve do pokušaja otimačine firme “Alumina”, koji još uvijek traje.

Između ova dva slučaja je na stotine sličnih, a nemali broj je i presuda u kojima su oslobođene ubice, silovatelji, nasilnici…

Kriminalno oruđe
Pravosuđe je, na teritoriji cijele BiH, postalo “sistem za sebe”, otuđen potpuno od onog što mu je osnovna djelatnost, pretvoren u oruđe kojim se štiti kriminal i kriminalci, a satiru oni koji nemaju zaštitu zločinačkih organizacija, stopljenih sa političkim. I vrlo malo je tu iznimki, prsti jedne ruke su prevelik broj za njih. 

U tu grupaciju spada i Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, sva Okružna tužilaštva, kao i Posebno odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala, koje je nekada nosilo naziv Specijalno tužilaštvo RS.

Upravo ta institucija bila je zamišljena kao brana organizovanom kriminalu, da bi se, nakon godina nerada, ona pretvorila u svoju suprotnost - to je dirigovana institucija koja nečinjenjem omogućava činjenje brojnih krivičnih djela, njihovo beskrajno nastavljanje i nesmetano djelovanje zločinačkih organizacija, čak i u uslovima kada su raskrinkane i kada su stvarni Gospodari pravosudnih institucija, u ovom slučaju Režim Milorada Dodika, javno saopštili Ko je i Koliko novca opljačkao.

“Istrage” za anesteziranje javnosti
Dovoljno se prisjetiti da je ministar finansija Zoran Tegletija prije nekoliko godina javnost obavijestio da je “grupa Litvanskih bandita” opljačkala milijardu maraka iz firme FG “Birač”. 

Pokrenute su brojne istrage, ali, gotovo pet godina, nakon što je otkrivena pljačka od milijardu maraka niko za nju nije odgovarao. Sve istrage i dalje su ostale “istrage”, što dokazuje da služe samo za anesteziranje javnosti i ni za šta drugo; Dokumenti skupljaju prašinu, tužioci ne rade ništa, ali se svete onim koji ukazuju na njihovo nečinjenje; Sudije rade po nalogu Klanova; Visoki funkcioneri MUP RS bave se pritiscima, prijetnjama i udarima spram ličnih meta visokih funkcionera te nazovi institucije; Obračunavaju se međusobno, a neki od njih čak udaraju i na Vrh Režima!!!  

Da paradoks bude veći, oni koji su direktni učesnici pljačke, Litvanski Banditi, nesmetano su šetali, godinama nakon otimačine, Banjalukom (Edvin Navickas i drugi), dok njihovi saučesnici i glavni igrači iz Republike Srpske, osim što su ostali netaknuti u institucijama i dalje nastavljaju da djeluju u pravcu otimanja imovine Republike Srpske, njenog pljačkanja i, pri tom, imaju zaštitu i podršku upravo u pravosudnim institucijama ovog entiteta.

Režim izgubio dobar dio kontrole; Gangovi je preuzeli
Sve ovo ukazuje da je Pravosudni sistem, dobrim dijelom, izmakao kontroli Režima, a za dio MUP-a RS je to poodavno poznato. Vrlo opasna situacija, koja će u skoroj budućnosti izazvati velike turbulencije!

Vratimo se neradu Pravosuđa, njihovom otvorenom saučesničkom djelovanju sa Klanovima. 

Od Tegeltijine izjave o ukradenoj milijardi i “Litvanskim Banditima” prošle su godine, a niko, ni do danas, od članova te brojne Međunarodne Banditske ekipe nije ni uhapšen niti zvanično procesuiran. 
Istovremeno, zbog Nečinjenja Pravosudnih institucija, Zločinački Klan, primjera radi, samo na osnovu kriminalnih zaloga na “Birač” i “Aluminu”, koje su nekadašnji Litvanci vlasnici i njihovi pomagači iz RS (to je Međunarodna Zločinačka Organizacija), upisali u jednom danu (12.12.2012. godine i opteretili imovinu ovih firmi za 155 milona KM), pokušava ponovo oteti imovini RS, što zvornička fabrika jeste.

Da podsjetim, potraživanja propale “Ukio banke” prema firmama u Litvaniji, “obezbijeđena” su kriminalnim zalogama na imovinu FG “Birač” i “Alumina”, a zvornička sudinica Jelena Todorović i njena šefica Slavica Tadić, u aprilu (o.g.) su blokirale “Aluminu” i zamalo je uništile. Njihov stvarni šef, “Predsjednik iz sjene” Osnovog suda u Zvorniku je Zoran Stevanović, gradonačelnik tog grada.

Obrazac djelovanja Klanova
FG “Birač”/“Alumina” i sve ono što se dešava oko ovih firmi, najkvalitetniji su i najprecizniji pokazatelj kako izgleda Obrazac djelovanja Zločinačkih organizacija: Način pljačkanja; Način zataškavanja pljačke; Bjekstvo, nakon izvršene otimačine, bez ikakve odgovornosti…; Kristalno jasno otkriva i način djelovanja pravosudnih institucija u prikrivanju svih počinjenih zločina - nečinjenjem.

Pisao sam već kako su nepostupanje tužilaca iz Posebnog odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala u istrazi o kriminalnom upisu zaloga (od 155 miliona KM), te blokada “Alumine” po istim tim zalogama (koje su institucije RS ranije okarakterisale kriminalnim) u režiji Klana, ista strana medalje. Nečinjenje pravosuđa (Tužilaštva) produkovalo je blokadu i, zamalo, omogućilo otimanje “Alumine”. 

O tome sam pisao u aprilu, maju, junu… 
Sada je septembar, a istrage u Tužilaštvu se ne dešavaju, sve je u zaključanim fiokama, “Alumina” je i dalje, zbog toga, na udaru Klana i njegovih ovdašnjih vedeta Gordana Pavlovića Gocija, vlasnika firme “Pavgord” i Zorana Stevanovića; Jelena Todorović i dalje sudi, Slavica Tadić, zajedno sa njom, čeka nalog da ponovo blokiraju “Aluminu” u korist Klana. 

Kontinuitet uništenja je nastavljen.

Zvornička “Pandora”, njena kutija, što jeste ovaj izuzetno kompleksni slučaj, ne može biti zatvorena novim dilom Politike i Gangova, jer tada će progutati Republiku Srpsku; Ona može biti zatvorena samo kažnjavanjem odgovornih, ali i tada ostaje šteta od nekoliko milijatrdi maraka, a ne samo jedne, kako je to naveo Tegeltija!

Nažalost, kažnjavanje nije ni na vidiku.

Logističari Litvanskih Bandita su logističari Klana, Pavlovića i Stevanovića
Posebno odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala nije mrdnulo prstom ni po pitanju najbližih saradnika Litvanskih Bantida koji su ostali u RS, koji su iz RS i za koje postoji svi dokumenti da su pljačkali RS. 

Nekadašnji saradnici Litvanskih Bandita i njihovog šefa Vladimira Romanova, danas su saradnici Pavlovića, Stevanovića, Tegeltije…, jer njima najviše pomažu svojim savjetima i uslugama kako da otmu ono što im ne pripada i tako nastavljaju niz zločina počinjen nad Republikom Srpskom i samim Zvornikom. 

Romanov
Oni sada rade za Klan, a traže svoja “prava”, iako su svaki pedalj zemlje u Zvorniku, gdje su “Alumina” i “Birač”, založili u ime i za račun Litvanskih Bandita. 

Budimo realni, nisu Litvanski Banditi sami mogli da iznesu onu famoznu Tegeltijinu milijardu, a da im domaći saradnici nisu svesrdno pomagali. 
Sonja Rubež, nekadašnja šefica pravne službe “Birača” i “Alumine”, bila je jedan od ključnih saradnika Litvanskih Bandita. 
Zahvaljujući njoj, Litvanci su, bez ikakvog prikrivanja, iznosili milione evra iz Republike Srpske; Dokumenti, brojni, koje posjedujem to potvrđuju.

Pranje preko 4 miliona KM
Neki od tih dokumenata svjedoče o pljački 2.126.500 evra, što je samo kap u moru otetog. 

Fantomska firma “Viewside Markets Inc”, sa sjedištem na Djevičanskim ostrvima koju je predstavljala Elena Moskaleva,15.06.2010. godine, sa “Aluminom” je zaključila Ugovor o isporuci 50 hiljada tona boksita; “Alumina” se Ugovorom obavezala da će pomenutoj firmi platiti avans od 2.126.500,00 evra. I platila je.

Nakon godinu dana, iste ugovorne strane raskidaju ovaj ugovor, jer, naravno, boksit nikad nije isporučen; Očekivano, “Alumini” avans nije vraćen!!!

Pranje para na najsiroviji mogući način! Za sve, sem za tužioca Svjetlanku Bijelić, koja, umjesto da pritvori Rubežovu, sa njom vodi privatnu prepisku, punu prijateljstva i razumijevanja!!! 

Nakon što su pare “Alumini” ukradene, postavlja se pitanje šta je učinila šefica pravne službe Sonja Rubež: Da li je ukazala na ovaj kriminal”; Da li je tužila za povrat avansa?; Zašto je dozvolila da se firmi sa Djevičanskih ostrva, koja nikakve veze nema sa eksploatacijom boksita, isplati 2.126.500 evra avansa, a da je pri tom znala da ne postoji način da se avans vrati?!
Ni na jedno od navedenih pitanja nema pozitivnog odgovora, ali je Rubežova učinila nešto drugo: Svojim parafom odobrila je Sporazumni raskid ugovora, samim tim i pranje novca!!!

Jednostavnije rečeno, bila je upućena i u ove malverzacije; Saučesnik je u njima. Gabariti njene imovine u Beogradu to najbolje potvrđuju. 

Ista ekipa opljačkala i “Energoliniju”
Sonja Rubež, desna ruka Litvanaca, duboko je umočena i u kriminalnu priču o “Energoliniji”, o čemu sam pisao u tekstu “Litvanski banditi i dalje haraju po RS uz pomoć vrha RS"!  
“Energoliniju d.o.o” Zvornik osnovala je sarajevska firma “Industrija Adria d.o.o”, čiji je vlasnik firma sa Sejšela “TeamFront Inc”; 

Dalju vlasničku strukturu je teško utvrditi, a jedino je poznato da se “TeamFront Inc” povezuje sa Panamom i drugim zemljama poreskih rajeva.

Naravno, nema sumnje da bi se zvaničnom istragom došlo do bivših litvanskih vlasnika povezanih sa Vladimirom Romanovim.
Ono što jeste poznato je da je firmu “TeamFront Inc” predstavljala Elena Moskaleva, bliska rođaka Vladimira Romanova, kao i da su punomoćnici ove sejšelske firme bili Sonja i Nenad Rubež iz Zvornika!!!
Elena Moskaleva je zastupala i “TeamFront” i “Viewside Market”, a sa obje firme je povezana Sonja Rubež. 
Danas Rubeži rade za Klan, Stevanovića i Pavlovića i ne odustaju od “Birača” i “Alumine”.

Umjesto da je u zatvoru, na višedecenijskom “ležanju, Rubežova savjetima i zloupotrebom svog potraživanj od “Alumine” (u iznosu od 337 KM), aktivno pomaže Klanu, Stevanoviću (koji od firme “Birač” potražuje iznos od 572 KM i 81 pfening, što ga je kupio od jednog penzionera) i Pavloviću (Gociju Litvanoneu) da nezakonito  preuzmu “Aluminu” na osnovu fiktivnog duga te firme prema “UKIO” banci!!! 

Zvornička Pandorina kutija je poodavno otvorena, poznata su i imena Zala, što su iz nje iskočila; Poznato je i da su štete milijarde maraka; Poznato je i da “Pandora” namjerava progutati i “Aluminu” i Republiku Srpsku; Sve je poznato, ali niko ništa ne preduzima da se potpuni zločin ostvari. Jer Pravosuđe ne postoji, osim kao pomoćni organ Zločinačkih organizacija!

x