петак, 15. септембар 2017.

GRAĐANIMA MAĆEHA, TAJKUNIMA MAJKA: Poduzetnika Iliju Studena država oslobodila 100 miliona maraka dadžbina!

Pišu: Avdo Avdić i Davor Obrdalj                Posljednjeg dana jula, dok je većina građana bila na godišnjem odmoru, a javnost poprilično nezainteresovana za politiku, Vijeće ministara BiH donijelo “odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2017. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera”. 



    

Tim se, obrazložit će predlagač i “najministar” Mirko Šarović, pomaže domaća privreda i odluka se odnosi na sve priozvođače šećera i uvoznike nerafinisanog šećera. Na prvi pogled, ministar Šarović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić pomogli su privredu BiH. Ali, samo na prvi pogled.   

“Obavještavamo vas da je ustanovljeno da je privredni subjekt Studen-Agrana Rafinerija šećera d.o.o. Brčko bio jedini uvoznik robe iz tarifne oznake 17010140100, piše u aktu Uprave za indirektno oporezivanje upućenom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Što znači, sve povlastice za uvoz nerafinisanog šećera idu samo jednoj kompaniji i samo jednom čovjeku – Iliji Studenu

Ilija Studen, privatni poduzetnik sklon vlastima, dobitnik nagrade za poslovno liderstvo, u javnosti je poznat kao partner Nikole Špirića. Prije desetak godina, kadar SNSD-a Nikola Špirić, u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH  oslobodio je   uvoznih dadžbina firmu Studen Agrana. 

Baš u tom periodu, na Šiprićevom računu u Reiffeisen banci, čiji je diretkor bio Slavko Studen, brat Ilije Studena, pojavilo se oko 400  hiljada eura. No, ono što je započeo Špirić, nastavili su i njegovi nasljednici. 

Prvo je, na prijedlog Mladena Zirojevića, SNSD-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeće ministrara svake godine donosilo odluke o oslobađanju uvoznih dadžbina firmi Studen Agrana, a onda su isti posao nastavili ministar Mirko Šarović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Prema zvaničnim podacima do kojih je došao Žurnal, državne su vlasti oslobodile kompaniju Studen – Agrana  ukupno 100 miliona marakacarina i poreza. 

“Kada su u pitanju uvozne dadžbine, koje radi korištenja uvozne kvote nisu naplaćene prilikom uvoza šećera, obavještavamo Vas da je iznos navedenih uvoznih dadžbina u 2015. godini cc 6,6 miliona maraka, u 2016. godini 8,7 miliona, dok je u 2017. godini taj iznos 7,7 miliona maraka”, piše u informaciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je u posjedu Žurnala.

Dakle, u mandatu Denisa Zvizdića i Mirka Šarovića privatni poduzetnik Ilija Studen oslobođen je ukupno 23 miliona maraka carine i poreza. 

Zvanično, Iliju Studena je država posljednjh devet godina oslobađala svih uvoznih dadžbina. Tokom mandata Nikole Špirića, odnosno 2009, 2010. i 2011. godine Studen je oslobođen 24 miliona maraka uvoznih dadžbina. Iako je imao povlastice prilikom uvoza, Studen je i prilikom izvoza ostvario povlastice. Tako je od 2006. do 2011. godine firma Studen- Agrana izvršila povrat PDV-a prilikom izvoza u iznosu od 26,8 miliona maraka. 

Tokom predsjedateljskog mandata Vjekoslava Bevande, Vijeće ministara BiH oslobodilo je Studen -Agranu skoro 20 miliona maraka uvoznih dadžbina. U istom periodu, uvoznih dadžbina oslobođeni Studen, prilikom izvoza iste robe, izvršio je povrat PDV-a u iznosu od 6,3 miliona maraka. 

Prema zvaničnim informacijama, preduzeće Studen Agrana ukupno je oslobođeno 64 miliona marakauvoznih dadžbina, čemu treba dodati još 39 miliona maraka povrata PDV-a na osnovu izvoza. 

(zurnal.info)