среда, 27. септембар 2017.

3F Metuzalem - TragiKomičar koji agrar RS seli u Nebesa - odjel Vječna Lovišta

piše: Slobodan Vasković

Štošta destruktivno se u ovoj zemlji dešavalo/dešava, ali Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede RS, je Neponovljiv: Uspio je pomjeriti granice uništenja; Metuzalem je hektare i hektare poljoprivrednog zemljišta, nakon nezapamćene suše, zasijao Najcrnjim humorom. I podsmijehom uništenim farmerima.

Nove mjere podrške sušom uništenim poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj, koje je predložio Metuzalem, su, dosad, neviđena Crna Komedija koja će označiti kraj agrara u ovom entitetu. 

Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Metuzalem, će za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa i ublažavanje posljedica suše poljoprivrednicima u Srpskoj da obezbijedi novčanu podršku od 30 KM/ha za svakog registrovanog poljoprivrednika/gazdinstvo!!! 

Ova mjera, smatra Metuzalem, treba da podigne u Nebesa agrar Republike Srpske. Zaista će ga i podići u Nebesa - Odjel Vječna Lovišta!

Registrovanih gazdinstava u RS je oko 26.000; Od toga 21.000 nekomercijalnih, koji su, za prošlu godinu, dobili podsticaje od cca 5% za podizanje zasada voća, zbog čega će i voćarstvo RS u narednoj godini narasti, minimum, do Nebesa! Odjel isti - Vječna Lovišta. 
Toliko su snažne i efikasne mjere podrške kad ih predlaže Metuzalem! 

“Sredstva” su obezbjeđena - pet miliona maraka od ruskih klirinških para; Ostatak će da se obezbjedi za dodatnih 20 litara regresiranog dizel goriva po hektaru i 150 kilograma regresiranog mineralnog đubriva po hektaru. 

Podsticaj za đubrivo iznosiće 3F - Fantastičnih/Fenomenalnih/Faktičkih 16 pfeninga po kilogramu; Prema procjenama eminentnih agrarnih stručnjaka očekuje se Vaskrsenje “Fertila” iz Bačke Palanke koji bi se ravnopravno, kao za vrijeme mandata Miroslava Milovanovića i Aleksandra Džombića, mogao uključiti u trku za distribuciju 20.000 tona đubriva.

Fantastična razmišljanja i Faktički Fenomenalna Promućurnost Metuzalema biće dodatan podstrek poljoprivrednicima da prebole sušu i uđu s novim zamahom u novu 2018. godinu.

Najcrnji humor, kojim zasipa poljoprivredno zemljište, voćnjake i povrtnjake, implicira da je rasipanje novca na više mjera, od kojih je svaka na kašičicu, dokaz Metuzalemovog neznanja i nesposobnosti da bilo šta uradi kako treba. 

Narečeni, u prosjeku, desetak puta mijenja planove i raspored sredstava potrebnih za njihovu realizaciju, zbog čega njegovi saradnici, a i farmeri, čupaju kosu na glavi! Ne bez razloga - Na kraju Metuzalem donese mjere koje nemaju nikakvog efekta na terenu. 

Da podsjetim, Metuzalem je prvo farmerima obećao 50%, a potom 40% podrške sistemima za navodnjavanje. U roku od nekoliko dana ih je prevario. 

Što se tiče novčane podrške od 30 KM/ha, to je jedno veliko Ništa i izaziva salve smijeha kod farmera; Neki od njih su, kako su mi rekli, spremni da se zahvale na pomoći, a drugi da je potroše u kafani…, jer ne mogu baš ništa da urade s njom. 

Prosječna veličina gazdinstva u RS je oko 4 hektara, a 80% gazdinstava, ima do 2 hektara obradivih površina. Što znači da im je podrška od 60 do 120 KM.

Umjesto da, u skladu sa "ogromnim znanjem, životnim i agrarnim iskustvom", donese jednu mjeru kojom će da riješi mnoge probleme (na primjer, da sav raspoloživi novac uloži u sisteme za navodnjavanje), Metuzalem će, po ko zna koji put, baciti narodni novac na mjere koje neće imati nikakvog efekta!


Vrijeme je pokazalo da je štošta nadoknadivo, ali da je Metuzalemovo ministrovanje jedina nenadoknadiva šteta za poljoprivredu i društvo Republike Srpske.