петак, 1. септембар 2017.

OSTAVKA GLAVNOG REVIZORA RS: Strah od Dodika jači od profesionalnosti

Milorad Dodik je, nema sumnje, pobjesnio nakon što je Glavna služba za reviziju utvrdila da je Vlada RS uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175 miliona KM, a ne 45 miliona, kako je to prikazalo Ministarstvo finansija RS. Pitanje je, međutim, zašto je Duško Šnjegota podnio ostavku, jer je po Zakonu o reviziji javnog sektora RS glavni revizor praktično nesmjenjiv.

DODIK SE PREDOMISLIO
Prema tom zakonu, Narodna Skupština može razriješiti glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora sa funkcije u sledećim slučajevima: ako oni podnesu ostavku, ako nisu u mogućnosti da obavljaju svoju dužnost u periodu dužem od šest mjeseci i ako se protiv njih vodi krivični postupak, i to za teška krivična djela.

Pošto Šnjegota nije počinio krivično djelo, niti je odsustvovao s posla duže od šest mjeseci, nije postojala nikakva mogućnost da bude smijenjen. Nema sumnje da je ostavku podnio pod velikim pritiskom vrha vlasti u RS, a pitanje je čime su i koliko snažno Šnjegotu pritisnuli da odstupi sa pozicije glavnog revizora?!!!

Nonsens je da je Šnjegota na tu funkciju izabran upravo na prijedlog Dodika, s obzirom na to da predsjednik RS predlaže Narodnoj skupštini kandidata za glavnog revizora. Dodikov zahtjev za smjenu glavnog revizora je njegov novi udar na institucije RS, samo zato što je objelodanio koliko je katastrofalno stanje u budžetu RS. Dodik nije udario samo na glavnog revizora i Glavnu službu za reviziju, već i na zakon, koji izričito kaže da su “glavni revizor i zamjenik glavnog revizora dužni obavljati funkcije Glavne službe za reviziju nezavisno, objektivno i u skladu sa revizorskim standardima Međunarodne Federacije računovođa (IFAC) i standardima Republike Srpske”.

ČEKO JE IZDRŽAO
U Republici Srpskoj otvoreno se nastavlja nasilje nad zakonom i institucijama. To nije nikakva novost. Pokušavala je aktuelna vlast smijeniti i Šnjegotinog prethodnika Boška Čeku, ali u tome nisu uspjeli. Uprkos svim pritiscima, prijetnjama, dijabetesu od kojeg je obolio zbog stalne presije, Čeko nikada nije ni pomišljao na ostavku, jer slovi za čovjeka koji nije imao niti ima oraha u džepovima. Vlast ga nije imala u šaci i sa mjesta glavnog revizora otišao je tek nakon što mu je istekao sedmogodišnji mandat. Zato bi Šnjegota trebalo da javnosti objasni – zašto se olako predao i koji su stvarni razlozi njegovog uzmicanja pred vrhom vlasti. Tim više, jer je imao podršku javnosti nakon što su Dodik i svita krenuli na njega, a opozicija bezuslovno podržala nezavisni status institucije Glavnog revizora. Lider SDS Vukota Govedarica čak je najavio da se za odbranu Glavne službe revizije spreman potući u parlamentu, ako vlast bude istrajavala na Šnjegotinoj smjeni.

Šnjegotino obrazloženje ostavke je neuvjerljivo, posebno njegovi navodi da bi u zbog aktuelne situacije u budućnosti mogao biti ugrožen princip nezavisnosti i slobode Glavne službe za reviziju. Šnjegotina tvrdnja da ostavku podnosi iz profesionalnih, moralnih i ličnih razloga je blijeda, a čini se i potpuno neistinita. Da drži do profesionalizma i morala, borio bi se za instituciju na čijem je čelu protiv onih koji vrše nasilje nad tom institucijom, ali i zakonom.  Ili bi javnost obavijestio, čime ga je i kako vrh vlasti primorao da podnese ostavku.  To bi bio profesionalan i moralan stav. (zurnal.info)