понедељак, 18. септембар 2017.

Pandora iz Zvornika/slučaj "Klan Rubež": Pljačkaši “zastupaju” Opljačkane i dalje Pljačkaju

piše: Slobodan Vasković 

Zvornička Pandorina kutija je poodavno otvorena, poznata su i imena Zala, što su iz nje iskočila; Poznato je i da su štete milijarde maraka; Poznato je i da “Pandora” namjerava progutati i “Aluminu” i Republiku Srpsku; Sve je poznato, ali niko ništa ne preduzima da se potpuni zločin ne ostvari. Jer Pravosuđe ne postoji, osim kao pomoćni organ Zločinačkih organizacija!

Izvedeni zaključak moguće je, kada je u pitanju “Alumina”, potkrijepiti desetinama, čak stotinama dokumenata, nažalost i izgubljenih/opljačkanih miliona iz te firme.

Ono što je posbeno interesantno, a na šta istražni organi nikako ne obraćaju pažnju, već to potpuno ignorišu, jesu osobe koje povezuju “Litvanske bandite”, kako je nekadašnje vlasnike, Vladimira Romanova&co”, okarakterisao Zoran Tegeltija (optuživši ih za pljačku milijardu maraka) i Kriminalni Klan, koji stoji iza Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord”, što sada pokušava oteti “Aluminu”, na osnovu kriminalnih zaloga.

Ključna osoba koja povezuje Litvanski Kartel i Klan koji djeluje preko “Pavgorda” jeste Sonja Rubež, nekadašnja pravnica u “Alumini”.

Rubežova je pomogla “Litvanskim Banditima” da iznesu milijardu maraka iz Republike Srpske, a danas pomaže Klanu da završi započeti kriminalni posao, jer ih navodi gdje i kako da što jače udare; Koristeći informacije koje je dobila kao šef pravne službe “Alumine”.

Bilo kuda Rubež svuda
Već sam objavio da je firma sa Djevičanskih ostrva, “Viewside Markets Inc”, oštetila “Aluminu” nepoštivanjem ugovora o isporuci boksita; Avans je toj firmi isplaćen, boksit “Alumini” nije isporučen, a ugovor je raskinut, iako višemilionski avans nije vraćen. Školski primjer pranja para.

Samo na jednom ovakom ugovoru, već sam to objavio, “Litvanski banditi” su na Djevičanska ostrva iznijeli 2.126.500,00 evra (15.06.2010.); Bio je to avans, koji nije vraćen po raskidu ugovora.
Naravno, ovo nije moglo proći bez odobrenja šefice pravne službe “Birača” i “Alumine” Sonje Rubež, koja je stavila svoj paraf na raskid ugovora, a nije preduzela bilo koju radnju da bi se avans naplatio, niti prije plasiranja obezbjedio. 
Nije, nažalost, sva šteta u ovom Ugovoru za pranje novca. Tek dio.

Skupo plaćene neisporuke boksita i lužine
Pored ovog, postojalo je još nekoliko ugovora o isporuci boksita, a na kojima je Viewside Markets Inc inkasirao ukupno 4,5 milona evra; Uvijek je isti obrazac - potpiše se Ugovor, fantomskoj firmi se plati avans, ona nikada ne isporuči robu, niti avans vrati - svaki put je pranje para bilo uspješno i nijednom niko nije reagovao, Rubežova posebno! 

“Viewside Markets Inc” je po istom obrascu “isporučivao” i lužinu za “Aluminu”, pa je po osnovu ovih lažnih ugovora, koji su poslužili za pranje novca, firma sa djevičanskih ostrva oštetila Aluminu za cca 7 miliona evra i još cca 750 hiljada dolara. 

Ukupno 7 miliona evra i 750 hiljada dolara oteklo je iz “Alumine” na privatne račune “Litvanskih bandita”, uz pomoć Rubežove i ostalih lupeža iz institucija Republike Srpske, koji su pomagali pljačku od milijardu KM.

Pored ovog, “Viewside Marktes Inc” je oštetio “Aluminu” i za dodatnih 11 miliona KM, jer im je zvornička firma isporučila zeolit te vrijednosti, ali on nikad nije plaćen. 

Sada se postavlja pitanje: Kako je moguće da Sonji Rubež, šefici pravne službe promakne činjenica da je firmi sa djevičanskih ostrva, koja nema bilo kakve koncesije za eksploataciju boksita, niti proizvodnju lužine, prebačeno oko 7 miliona evra i oko 750 hiljada dolara avansa, bez ikakvih validnih avansnih garancija???

Moglo je samo u situaciji u kojoj je Rubežova dio “Tima za pljačkanje”!

Tim
Bitno je podsjetiti se nekoliko činjenica: Zastupnik “Viewside Marktes Inc” je bila Elena Moskaleva, bliska rođaka Vladimir Romanova, stvarnog kapoa litvanskih bandita.

Elena Moskaleva je bila i na čelu firme sa Sejšela, pod nazivom “TeamFront”, koja je vlasnik sarajevske firme “Industria Adria doo Sarajevo”, preko koje je kontrolisana “Energolinija” doo Zvornik, sastavni dio firme “FG Birač”, kojoj pripada i “Alumina”. 

Na “Energoliniju” su Litvanci prebacili energanu FG “Birač”, srce fabrike, u vrijednosti od skoro 50 miliona KM, kako bi je kontrolisali bez obzira na status “Alumine” i “Birača”. 

Treba podsjetiti i da je u 2012. godini “Energolinija” uzela i kredit od IRB-a, u visini od 19,4 miliona KM; Kredit je nenamjenski utrošen, novac je opljačkan, a u pokušaju prikrivanja te činjenice učestvovala je i Sonja Rubež, prilikom sačinjavanja fiktivnih ugovora o kojima sam pisao u tekstu: “Pravna pomoć Tužilaštvu - Analiza i detalji kako je opljačkano više od 14 miliona KM”.

Elene Moskaleva je familiji Rubež davala ovlašćenja za zastupanja, pa u tome treba tražiti odgovore na gore postavljena pitanja o neradu Sonje Rubež za “Birač” i radu za Litvance, jer su ona i njen muž Nenad, takođe advokat, sada multimilioneri.

Poravnanje Rubeža i Rubeža
Pored navedenih i jedna od ključnih litvanskih firmi - KTF - je u svom poslovanju nanijela ogromnu materijalnu štetu “Alumini” i ostala joj dužna oko 4 miliona evra!!!

Sonja Rubež je, kao šefica pravne službe, propustila da preduzme radnje protiv te fiime za iznos duga od skoro 4 miliona evra, čime je, po otvaranju stečaja nad ovim društvom, “Alumina” oštećena za pomenuti iznos. 

Jednostavnije rečeno, Rubežova nije tužila KTF niti tražila novac koji pripada “Alumini” na bilo koji drugi način!

Sa druge strane, treba upravo na tu firmu u 2009. godini prebačena je upravna zgrada koju trenutno koristi “Alumina”; Učinjeno je to bez ikakvog pravnog ili ekonomski opravdanog razloga.

Sada je “Alumina” primorana da ovu imovinu ponovo kupuje nazad. 

Kuriozitet je da je u javnom nadmetanju za ovu zgradu učestvovala i firma “Pavgrod”, čiji vlasnik Gordan Pavlović je, u svakom trenutku, znao kolika je ponuda “Alumine”, potom poboljšavao svoju, dok, na kraju, nije nanio novu štetu od 250 hiljada evra. 

Vratimo se činjenici da je Sonja Rubež propustila da blagovremeno utuži litvanski KTF (Kauno Tekimas) za dug od cca 4 miliona evra i da je taj novac zauvijek izgubljen.

Šta je razlog za ovo nečinjenje? Da li je to možda činjenica da je njen suprug Nenad Rubež bio pravni zastupnik KTF???

Upravo u tom Grmu leži Oteti novac - Nenad Rubež, suprug Sonje Rubež bio je i pravni zastupnik KTF-a, litvanske firme koja je ojadila “Aluminu”. 

Bio je to slučaj "Rubež protiv Rubež", jer je Rubež zastupao KTF, a drugi Rubež “Aluminu” pa su se Rubež i Rubež poravnali, dogovorili da se ne tuži, a “Alumina” je izgubila cca 4 miliona evra. 

Nije Nenad Rubež bio samo zastupnik litvanskog KTFa, već i itvanske Ukio banke!!! 

Sam sa sobom potpisuje ugovore
U jednom slučaju, Nenad Rubež je, istovremeno, zastupao i KTF i Ukio banku: Naravno, nije bilo problema oko toga, jer je trebalo nastaviti pljaču FG “Birač” - tako da se založi imovina jedne od zvorničkih firmi, “Alusil doo” Zvornik; Ta zaloga je upravo za jedan od onih famoznih kriminalnih kredita, na osnovu kojih sada Klan i “Pavgord” pokušavaju da se kriminalno naplate. 

Sada familija Rubež zastupa firmu “Pavgord” (“Pavgord” je u aprilu na kratko uspio da na kriminalan i do sad nekažnjen način blokira “Aluminu” za 155 miliona KM). 

Sa druge strane, do skora je familija Rubež bila dio pravnog tima FG “Birač” u stečaju i navodno branila interese ovog društva od “Ukio banke” i “Pavgorda”.

Pravi kriminalni paradoks!

Igraju na svim stranama. I uzimaju milione potpuno nezakonito i potpuno nekažnjeno.

Treba postaviti pitanje, ko je dozvolio da se ova lica uopšte umiješaju u najveći pravni proces u Republici Srpskoj, kada su i sama učestvovala u nekim od radnji kojima je cijelokupna imovinu “Birača” i “Alumine” nezakonito založena u korist Ukio banke? 

Takođe, potpuni apsurd je činjenica da je Sonja Rubež trenutno član Odbora povjerilaca “Birača” i to na osnovu toga što je, u međuvremenu, kupila jedno od potraživanja u stečaju u iznosu od 337 KM. 

Rubežova zastupa one koje je opljačkala
Znači, Sonja Rubež sada, kao član Odbora povjerilaca, predstavlja opljačkane povjerioce “Birača”, iste one koje su “Litvanski banditi” i njihovi pomagači, uz pomoć Rubežove, ekonomski uništili… 

Ova činjenica i nova uloga Sonje Rubež je za kategoriju vjerovali ili ne…

Da rezimiram: Pored predstavnika Republike Srpske, Poreske uprave, BH Gasa…, u odboru povjerilaca “Birača” sjedi i Sonja Rubež i zalaže se za zaštitu povjerilaca, a sa druge strane, članovi njene porodice, suprug Nenad, zastupa “Pavgord. Svima je jasno o čemu se ovdje radi, osim nadležnim tužiocima.

U međuvremenu, familija Rubež se značajno obogatila. Popis imovine u Srbiji i Srpskoj je impresivan. Samo u Beogradu, u ulici Kneza Miloša, imaju luksuzno opremljen poslovni prostor plaćen nekoliko stotina hiljada evra, potom niz stanova i garaža; U Republici Srpskoj su u njihovom vlasništvu stanovi, vikendice, luksuzni automobili… 

U ovom tekstu sam iznio činjenice i argumentaciju, koja je morala da bude predočena i tužilaštvima ukoliko su iole uopšte u protekle četiri godine vodili istragu protiv Litvanaca i njihovih pomagača. 

S tim u vezi, treba postaviti pitanje šta je u pogledu djelovanja Sonje Rubež uradilo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, sva Okružna tužilaštva, kao i Posebno odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminala, koje je nekada nosilo naziv Specijalno tužilaštvo RS? Nije uradilo ništa. Zato ona i dalje čini štetu, ali sada uz saučesništvo tužilaca i nadležmnih tužilaštava!!!

Na kraju, pitanje svih pitanja je ko štiti Sonju Rubež sve ove godine od krivičnog gonjenja i ko joj to omogućava da postupa i donosi odluke u stečaju “Birača”, ako se zna za njeno učešće u poslovima litvanskih bandita?! (nastaviće se)