недеља, 24. септембар 2017.

Projekat: Istrage i hapšenja za skrivanje referendumske Kapitulacije?!

piše: Slobodan Vasković

Režim priprema niz hapšenja direktora Javnih preduzeća (aktuelnih i bivših), listom pripadnika vladajuće strukture, kako bi javnosti pokazali da su otpočeli borbu protiv kriminala. Stvarni cilj akcije koja je u pripremi jeste odvlačenje pažnje od referendumske kapitulacije, jer će Narodna skupština RS uskoro suspendovati Odluku o referendumu o radu suda i tužilaštva BiH.

Ova hapšenja bi Režimu omogućila i da se ostrvi na neke od političkih protivnika, protiv kojih se vode istrage, tako da, ukoliko se odluče za potpunu realizaciju planova, slijedi izuzetno burna godina.

Prema informacijama iz nekoliko izvora (među kojima su i policijski), napravljena je Lista za Hapšenje, a na njoj se nalaze četiri funkcionera/direktora SNSD-a, te po dvojice iz DNS-a i SP-a. Plus nekolicina pripadnika opozicionih stranaka.

Marić
Najbrže bi se iza rešetaka, ukoliko Režim zaista i odluči da krene u “Projekat”, mogao naći Risto Marić, generalni direktor JP “Šume RS”.

Uprava kriminalističke policije MUP RS (UKP MUP RS) u posjedu je video i tonskog zapisa iz hotela “Damis” na Palama na kojem se, kako tvde moji izvori iz policije, vidi da Marić uzima novac od nekolicine drvoprerađivača. 

Taj slučaj se desio u prvoj polovini ove godine i nejasno je zbog čega MUP RS već nije uhapsio Marića, koji je, prema svjedočenjima brojnih drvoprerađivača (i javno su to potvrdili), doslovno otimao novac.

Marić je, prema procjenama onih koji odlučuju o hapšenjima, “najzreliji”, jer ga istražuje i SIPA. 

SIPA, Državna agencija za istrage i zaštitu, podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Riste Marića, generalnog direktora JP "Šume RS”, još u maju ove godine.

Marić se tereti da je nanio milionsku štetu Javnom preduzeću "Šume RS", tako što je organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nelegalno izvozila drvne sortimente, što je zabranjeno zakonskim propisima.

Marić je funkcioner Socijalističke partije, a tokom protesta drvoprerađivača, održanih na Sokocu, 18.04., zatražena je, između ostalog, i njegova smjena. 

Drvoprerađivači su tada direktno optužili Ristu Marića, direktora "Šuma", za reketiranje i brojne druge kriminalne aktivnosti. Optužbe su iznesene i na račun drugih rukovodilaca tog Javnog preduzeća.

SIPA je uspjela zadokumentovati neke od teških optužbi iznesenih na Marićev račun.

Vlasti RS sprečavaju da SIPA hapsi na teritoriji ovog entiteta tako što to MUP RS čini prije njih. Riječ je o “presijecanju akcija” koje traje već godinama, tako da bi Marić vrlo lako mogao da se nađe u “marici” ovdašnje policije, a ne Agencije za istrage i zaštitu. 

Nešić
U gotovo istovjetnoj situaciji je i Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS”, kojeg istražuju i MUP RS i SIPA, još od početka jula ove godine.

On se nalazi pod istragom zbog optužbi pojedinih vlasnika putarskih preduzeća da ih je ucjenjivao.

Nešić je uslovljavao dvojicu vlasnika putarskih preduzeća da mu isplate "narukvicu" ukoliko žele da on njima odobri isplatu novca sa računa JP "Putevi RS", za poslove koje su koji su oni već izvršili.

Jedan od njih, (Ć.LJ.), blizak je prijatelj Milorada Dodika i lično mu se žalio na Nešićevo djelovanje, nakon čega je pokrenuta istraga protiv njega.

Zbog istih nedjela neki od putara prijavili su Nešića i Agenciji za istrage i zaštitu BiH koja, prema mojim informacijama, uskoro treba da podnese krivičnu prijavu protiv direktora “Puteva”.

MUP RS, kao i SIPA, posjeduju dokaze o načinu na koji je Nešić dolazio do novca, poznato im je ko je išao po pare, a pod istragom su i njemu bliske firme. 

Kovačević
UKP MUP RS vodi intenzivnu istragu i protiv Željka Kovačevića, direktora EP RS i još nekoliko lica povezanih sa njim zbog, kako saznajem, “nelegalne trgovine električnom energijom”.

Kovačević je “trn u oku” Miloradu Dodiku i već dvije godine ga drži u statusu vršioca dužnosti generalnog direktora, ne dozvoljavajući njegovo imenovanje.

Istragu protiv Kovačevića intenzivno vodi UKP MUP RS i on je pod svakodnevnom opservacijom pripadnika pomenute uprave.

Savanović
Na spisku za hapšenje nalazi se i Dragan Savanović, direktor JP “Željeznice RS”; Moji izvori tvrde da je Savanović počinio niz teških krivičnih djela i da je već odavno trebalo da bude lišen slobode i procesuiran.

Savanović je, bukvalno, uništio “Željeznice”, a stalni štrajkovi željezničara nikako ne prijaju Režimu; Sa druge strane, neke od tih štrajkova vodio je, iz sjene, SNSD kako bi omogućio MUP-u udar na Savanovića.

Osim Savanovića, MUP RS je pripremio i hapšenja nekoliko bivših direktora javnih preduzeća, među kojima je najviše onih iz SNSD-a. 

Na taj način bi se “zadovoljila” struktura vlasti, jer bi bila uhapšena četiri funkcionera iz SNSD-a, te po dva iz DNS-a i SP-a, tako da niko od koalicionih partnera najjače stranke ne bi mogao da pravi probleme zbog udara na sopstvene kadrove.

Istovremeno, snažno bi se oslabio DNS što je, osim odvlačenja pažnje od referendumske kapitulacije, jedna od ključnih ideja cijelog "Projekta", kojeg je odbrio Dodik. 

Budo Stanković nije na spisku, ali jesu pripadnici opozicije
Ranije se spekulisalo da bi se i Budo Stanković, Dodikov kum i tajkun, mogao naći iza rešetaka, posebno nakon hapšenja Mirka Stojčinovića, bivšeg zamjenika Republičkog pravobranioca. 

Stojčinović, kioji je izvršilac brojnih kriminalnih naloga Bude Stankovića, nalazi se u dvomjesečnom pritvoru; Biće još hapšenja zbog nelegalne trgovine gradskim građevinskim zemljištem, tvrde moji izvori, ali Stanković se, kako stvari stoje, neće naći iza rešetaka, jer se pomirio sa Dodikom.

Nakon što ga je Dodik ošamario, a pripadnici njegovog obezbjeđenja pretukli jednog od članova Stankovićeve porodice (slučaj se desio prije nekoliko mjeseci), bilo je veoma uzavrelo na “kumovskoj liniji”, a, ankon tog incidenta, uslijedile su obostrane prijetnje. Međutim, došlo je do pomirenja, a  Dodik ponovo često boravi u restoranu “Kej”, koji je u Stankovićevom vlasništvu i u kojem se i desio fizički obračun.


Režim namjerava “borbu protiv kriminala” proširiti i na opozicione redove i uhapsiti nekoliko njihovih funkcionera; Već ranije je podnesena krivična prijava protiv Miodraga Kovačevića, bivšeg načelnika opštine Pale, a na teškom udaru su i Milan Miličević, načelnik Teslića, kao i Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja.