петак, 22. септембар 2017.

Dodik izgubljen u Prevodu

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik ponovo se sučelio sa Morin Kormak, ambasadorkom SAD u BiH i ponovo doživio poraz. I to u nekoliko ravni.



Referendum
Kormak je vrlo precizno obrazložila stav SAD-a po pitanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, tražeći njegovo otkazivanje/poništavanje, dok je Dodik ostao potpuno nejasan i po pitanju zakazivanja referenduma, još i više u vezi sa njegovom, kako je ranije potvrdio, zajedno sa koalicionim DNS-om i SP-om, suspenzijom.



Morin Kormak
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Morin Kormak izjavila je da nije dovoljno samo suspendovati ili odgoditi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, već da treba biti otkazan. "On treba biti otkazan kako bi fokus mogao biti na budućnosti bh. ekonomiji i otvaranju radnih mjesta", rekla je Kormakova. Dodala je da je američka vlada primila k znanju da je došlo do suspenzije ali da je za ukidanje sankcija (Dodiku, op.aut.) potrebno trajno opredjeljenje za budućnost a ne za skretanje pažnje s ekonomskih i životnih pitanja. Kormakova je naglasila da te teme koje odvlače pažnju čine težim napore da se privuče dodatne investitore u BiH. Rekla je da investicije od 250 miliona SAD čine i dalje relativno malim investitorom i da želi raditi na tome da se one povećaju. (nezavisne.com)



Milorad Dodik
"Referendum nije zakazivan niti se odgađa zbog Kormakove, niti njene ambasade, koja očito krši osnovne principe spoljne politike novog američkog predsjednika, koji često ističe da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja", naglasio je predsjednik Srpske i poručio da Kormakova ne treba više da se brine o sankcijama koje su mu nametnuti, jer se ona prethodno već pobrinula da ih dobije. On je naglasio da ostaje dilema da li Kormakova govori u interesu i u ime opozicije u Republici Srpskoj ili Bakira Izetbegovića, ili ona smatra da je to jedno te isto, ali jedno je očito - ne govori u ime svoje države. (nezavisne.com)

Dodik nije pojasnio zbog čega suspenduje Referendum, ako već nije bilo nikakvog “podvijanja repa”; Posebno nije pojasnio zbog čega ne održi referendum, kada je, napokon, nakon 26 mjeseci objavljena odluka o njegovom održavanju. 

Tvrdnje o “nepostojanju konsenzusa sa opozicijom po tom pitanju” jeftini su propagandistički spinovi, jer Dodik nema hrabrosti da provede odluku parlamenta, ali zato ima itekako smjelosti da ponizi isti taj parlament: Prvo donoseći odluku za koju je znao da neće biti objavljena, potom njenim neobjavljivanjem, zatim naredbom o suspenziji Odluke o referendumu i, na kraju, nakon njenog objavljivanja, najavom suspenzije u parlamentu. I tu ponižavanju parlamenta nije još kraj - odluku tek treba i zvanično suspendovati!

Dodikovo djelovanje nije politika, ono je adhok loše osmišljena akcija kako bi se dobilo malo manevarskog prostora zbog prijetnji sankcijama koje su stigle i od nekoliko najsnažnijih evropskih zemalja; pokušaj da se te sankcije odlože, a, potom, u skladu sa izbornim ili ličnim potrebama, Referendum nanovo proglasi validnim i iz “suspendovanog stanja” aktivira u Političko Oruđe za obračune u BiH i u RS.

Iako loše osmišljena, ta akcija je poražavajuća po parlament, ali, očito je, da Dodikovi providni manevri nikako ne prolaze kod vlasti SAD-a; Da li će proći i kod evropljana vidjećemo na skupštinskom zasjedanju!

SAD traže poništenje Odluke o referendumu, a ukoliko ih EU ne bude pratila u tome, ponovo ćemo imati Referendumsku priču ili pred oktobarske izbore ili nakon oktobarskih izbora iduće godine.

Kako god, trenutni rezultat kaže da Kormakova ubjedljivo vodi i u ovom trenutku, jer je Dodik ponizio Skupštinu, nije sproveo referendum i još će ga, kako sada stvari stoje, suspendovati. Istovremeno, Kormakova nije ni uzmakla, niti promijenila stavove SAD-a, već je ostala na principa politike te zemlje. I traži poništenje referenduma. 

To, praktično, znači da SAD zahtijevaju da Dodik potpuno reterira i, zauzvrat, njemu ne nude ništa. Baš ništa, posebno ne skidanje sa “Crne liste”.

Izrečeno najbolje potvrđuje Dodikov pokušaj da se predstavi kao prezenter politike SAD-a u BiH, ovlašetni prevodilac Donalda Trampa na srpski jezik i stavova njegove administracije, takođe, na srpski jezik (vidi izjavu M.D.), što je, ruku na srce, tragikomično!

I vrlo opasno po samog Dodika, jer se izgubio u prevodu. A nije isključeno da negdje postoji i dio koji se odnosi na brisanje Deklaracije o otcjepljenju RS iz dokumenata SNSD-a!

Susreti Radojičića i Adžića, funkcionera SNSD-a, sa Kormakovom  
“Nije dobro ovakvo ponašanje”, kratko mi je prokomentarisao funkcioner SNSD-a vidljiv izostanak pripadnika te stranke, koji obnašaju visoke entitetske dužnosti, na prijemu koji je organizovala ambasada SAD u Banjaluci, 21.09., gdje su predstavili novo osoblje ambasade.

Gotovo pa niko iz SNSD-a na prijemu nije bio, sem visokih policijskih funkcionera, na čelu sa direktorom Policije RS Darkom Ćulumom!!! 

Zato je nazočio Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta.

Poznato je da je dolazak funkcionerima SNSD-a na prijem zabranjen “sa najvišeg mjesta”.

Takav stav SNSD-a je, dan poslije, 22.09., potpuno smrvljen, jer je Kormakova, zajedno sa Igorom Radojičićem, gradonačelnikom Banjaluke (jednim od najuticajnijih funkcionera SNSD-a) i načelnikom Gradiške Zoranom Adžićem (SNSD) bila na "Američkom biznis forumu za promociju i umrežavanje”, kao i na zajedničkom ručku.



Stavovi SNSD-a više ne traju ni 24 časa, jedini je zaključak!!! Ili je tu, ipak, samo riječ o Dodikovim stavovima?!

Šta tek reći o antidodikovskom djelovanju DNS-a, jer im nije bilo dovoljno da Čubrilović dođe na prijem, već je i Marko Pavić imao, dan kasnije, sastanak sa Kormakovom!!!