недеља, 3. септембар 2017.

Unutrašnji dijalog

piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik, uobičajeno, maksimalno medijski iskorištava svaki sastanak sa Aleksandrom Vučićem za sopstvenu promociju. Čak i poslednji koji nije bio nimalo prijatan za njega.

Nakon "zatvorenih vrata", sve je bilo “na nivou” 02.09. - pres konferencija na Javnim servisima, Željka Cvijanović kao kulisa, Ana Brnabić je ponešto i rekla, Dodik neuobičajeno “pri sebi”…, plus mala pomoć Srbije od 5,5 miliona evra opštinama u RS i FBiH.

2.
Dva detalja, koja su u medijima potpuno ignorisana, ukazuju da nije sve baš kako treba, čak da je daleko od toga.

Vučić je naglasio da “RS ponekad ima probleme sa likvidnošću i keš lovom”, što je jedna od najbitnijih izrečenih činjenica, a Dodik je mrsio bogznašta kako bi prikrio neprijatnost zato što je Vučić rekao istinu, koja nije nimalo prijatna, kao ni spoznaja da Vučić nije Šnjegota pa da ga lider SNSD-a može smijeniti. Poseban problem je mjesto na kojem je rečeno da “RS ponekad ima probleme sa likvidnošću i keš lovom”.

3.
Drugi detalj nije pohvalan ni po Vučića, posebno ne po Dodika, jer je pomoć od 5,5 miliona evra, koje Srbija upućuje opštinama u RS i FBiH, gotovo stoprocentno planirana za one lokalne zajednice u kojima je SNSD na vlasti - Zvornik, Pale, Vlasenica, Trebinje, Drvar…, dok dio ide u Brčko i Istočno Sarajevo, gdje SNSD nije dominantan, ali jeste dio vlasti.

4.
Kad već Dodik& Kulisa Cvijanović nisu našli za shodno da pokažu širinu i pomoć Srbije rasporede na najugroženije opštine, bez obzira na to ko je u njima na vlasti, trebali su na taj detalj misliti u Srbiji; Ovako su godinu prije izbora napravili kampanju za SNSD u svim pomenutim opštinama. 

5.
Možda je to i bio cilj, iako je Vučić nedavno najbližem krugu saradnika saopštio vrlo precizno: “Dodik je uništio Republiku Srpsku, okružen je kriminalcima i RS će nestati potraje li njegova vladavina”.

6.
Ekstremno različiti javni istupi sa Dodikom i nezvanične tvrdnje o Dodiku ukazuju da Vučić još uvijek nije digao “ruke od Dodika” i da će ga koristiti dok god ima šta iz njega iscijediti; Surovi ultrapragmatik tu neće promijeniti stav; Problem je u sledećem: Dok Vučić cijedi Dodika, Dodik iscijedi i zadnji atom pozitivnog iz Republike Srpske.

7.
Ukratko, Vučić sada Dodika koristi kao (privremenu) zamjenu za Tomu Nikolića - a Dodik pritisnut problemima, kao i činjenicom da je Vučić, ničim izazvan, otpočeo i sastanke sa Vukotom Govedaricom, liderom SDS-a, prisiljen je, bar djelimično, igrati igru koju mu je Vučić namijenio.

Dodik zna da uvijek protiv Vučića može potegnuti “rusku kartu”, koja nije toliko jaka da uruši predsjednika Srbije, ali jeste dovoljno da mu napravi brojne probleme. 

Zato se Dodik samo malo primirio, a prvom prilikom će, kada osjeti da mu Vučić snažnije okreće leđa, bez milosti krenuti da mu zabije nož u leđa. Svjedočili smo tome i prečesto.

8.
Otrovne Vučićeve i Dodikove igre se nastavljaju, ali ostaje činjenica da je Dodik i poslednji sastanak iskoristio sasvim kvalitetno; O rješavanju likvidnosti RS i kešu koji nedostaje već će nešto smisliti; Možda smijeni nekog revizora iz gradskog prevoza!!! Još su oni ostali relativno netaknuti.

9. 
Problem je što niko iz Opozicije nije ukazao na minuse sastanka Vučića i Dodika, ali to je i očekivano: Ukoliko su ih i uočili, u šta je dosta teško povjerovati, nemaju hrabrosti da ih saopšte, što je već kontinuitet.

10.
Kontinuitet je i da je Opozicija u diskontinuitetu u svom odnosu spram Režima: Ne znaju da li bi desno, lijevo, gore, dole, uzbrdo, nizbrdo… Sve što čujete iz tih redova je: a) adhok osmišljeno, samim tim i plitko b) bez ikakve su taktike, o strategiji ni ne razmišljaju, c) rogovi u vreći su skladni naspram odnosa unutar Opozicije; d) još uvijek su stava da ispaljivanje floskula, velikih riječi, bez stvarne suštine, može uzdrmati bilo koga; e) Opozicija nikako da otkrije gdje počinje, a gdje završava, tako da je vrlo teško, sve teže, govoriti o njima kao organizovanoj grupaciji - više liče na amofnu masu, sa sve manje okusa, bez ikazvog mirisa, a jedina konstanta im je jalovost.

Tako se teško može riještiti najveći srpski Nacionalni problem, koji se zove Milorad Dodik.

11.
Milorad Dodik, koji je teško izraubovan, potrošen, izlizan, pod ogromnim pritiskom i sa još većim problemima i dalje je, nažalost, najprepoznatljiviji politički brend iz Republike Srpske. 

Nema većeg poraza za Opoziciju od rečenog.

Uz to, sam Dodik radi više nego svi opozicioni lideri zajedno. 

Sasvim je druga stvar predznak onoga što Dodik radi, a on je, u pravilu, negativan. Ali o predznacima ovdje malo ko i da razmišlja; poneko se oglasi tek nakon znakova potopa. Uzgred.

12.
Za kraj Unutrašnji Dijalog, što je na ovim prostorima drugo ime za Nasilje.

Unutrašnji dijalog veoma je razvijen unutar SNSD-a; Razmjena Legendinih pesnica sa Čolovićevim licem izazvala je pravu buru oduševljenja i odobravanja na području opštine Sokolac.

Kako se izbori približavaju, Unutrašnji dijalog će dobijati na intenzitetu. 


Posebno u SNSD-u. Pa neka onda neko kaže da to nije prava demokratska stranka.