среда, 6. септембар 2017.

Klan teško uzdrman, ali i dalje napada na “Aluminu”

piše: Slobodan Vasković

U sjeni velikih pravosudnih afera koje prijete da potpuno sruše te institucije u BiH, teških političkih sukobljavanja Režima i Opozicije, opšte krize na svim nvioma vlasti i u svim sferama društva i dalje se odvija velika bitka oko “Alumine”, gdje Klan, oličen u Gordanu Pavloviću i Zoranu Sevanoviću, pokušava na sve moguće načine da se dokopa te firme.

U odnosu na april mjesec, kada je Klan uspio da nezakonito blokira račune “Alumine” koristeći usluge korumpiranih sudija, situacija se znatno promijenila i ta firma nije više u potpunoj defanzivi, već je stvorila realne pretpostavke za odbranu od nasilnog/kriminalnog preuzimanja.

Uprkos tome, epilog ove bitke još uvijek nije do kraja izvjesan, niti bilo ko može garantovati da Klan neće uspjeti u svom naumu.   

Obesmišljavanje Pavlovićevih potraživanja
Poziciju i interes Pavlovića i Stevanovića, koji pokušavaju ostvariti preko firme “Pavgord”, značajno je uzdrmala inicijativa “Alumine”, kojom je, kako je iz te firme navedeno, stekla upravljanje nad (preostalih) 20 miliona evra navodnih potraživanja, koje je ranije “imala” Ukio banka prema FG “Birač”.

Tih 20 miliona evra je uzeto za svega 30.000 evra, koliko su koštali troškovi transakcije, ali ono najbitnije u ovoj operaciji jeste potpuno izbacivanje “Ukio banke” iz igre i onemogućavanje da se litvanska banka žali pred međunarodnim sudovima. 
Naravno, odmah je, u redovima Klana, posegnuto za manipulacijom - tvrdnjama da je “Alumina” priznala potraživanja “Pavgorda”!!!
Jedino što je “Alumina”, preuzimanjem pomenutih 20 miliona evra, potvrdila/“priznala” jeste da je potraživanje firme “Pavgord” od 122 miliona KM potpuno bezvrijedno.

Pavlović je bacio 6,5 miliona evra
Da podsjetim, “Pavgord” je za cca 6,5 miliona evra kupio cca 60 miliona evra potraživanja prema litvanskim firmama, koje je obezbjeđeno zalogama, datim kriminalnim aktima Vladimira Romanova i njegovih podređenih dok su vladali sa FG “Birač”, na postrojenja  i imovinu “Alumine” i “Birača”.

Pitanje glasi: Ako “Alumina” kontroliše 20 miliona evra potraživanja (a kontroliše) prema istim tim litvanskim firmama dužnicima, šta je “Alumina” mogla da “prizna” firmi Pavgord??? Da je, možda, “Ukio banka” plasirala 80 miliona evra svojim firmama u Litvaniji u periodu od 2003. do 2011. godine?! 

Tačno, plasirala je, a taj novac je prebačen širom poreskih rajeva, jer su Litvanci (Romanov&co) prali pare na taj način. 

Može se zapitati i da li je, možda, “Alumina” priznala da je “Pavgord” kupio potraživanje “Ukio banke” prema litvanskim firmama, preko kojih je novac opran?! I da je tako, to ništa ne mijenja u (ne)kvalitetu potraživanja ili naplativosti “Pavgorda” prema litvanskim firmama!
Jednostavnije rečeno, dužnici ovih silnih miliona koji se pominju su litvanske firme, a ne “Alumina”, tako da je spinovanje Klana o nekom priznanju pripravnički pristup odbrani Vojnika Zorana&Gocija. 

“Pavgord” če moći slobodno da se namiruje od litvanskih firmi, ali ne i od “Alumine”.

Kriminalno upisivanje zaloga i njihovo osporavanje
Sa druge strane, kako sam ranije pisao, “Alumina” i FG “Birač” osporavaju zaloge koje su Litvanci protivzakonito i kriminalno upisali, (mjesec prije bjekstva), na cjelokupnoj imovini ovih firmi u Zvorniku; Sve to učinjeno je kako bi se, prividno, pokrio kriminal koji je počinio Vladimir Romanov u “Ukio banci”; Upravo te kriminalne zaloge su osnov po kojem je Klan u aprilu, potpuno nezakonito, blokirao “Aluminu”. 
“Alumina” sada traži poništaj tih zaloga, jer su upisane protivno svim zakonima Republike Srpske i njihovu validnost ne može priznati ni sama Narodna skupština RS, ni bilo koji sud, a ni “Alumina”, jer se radi o protivpravnim aktima; Upisivanje tih zaloga je izvršenje teških krivičnih djela, o kojima je Republičko tužilaštvo vodi istragu. 
Stvar je prosta: Ako nema zaloga (a nikako ne bi trebalo da ih bude, jer je, u suprotnom, to legalizacija organizovanog kriminala), nema ni obaveza “Alumine” ili “Birača”, a samim tim ni šanse za “Pavgord” i Klan.

Potezom sa preuzimanjem 20 miliona evra “potraživanja”, “Alumina” je utvrdila i stvarnu vrijednost vrijednost potraživanja “Pavgorda” - svela ga je na Ništa!

Tako je Klan dobio težak udarac, obesmišljena je blokada računa i pokazano je da je vrijednost onih navodnih 122 miliona KM, koje potražuje Pavlović, ravna Nuli. To što je on za Nulu izgrcao cca 6,5 miliona KM stvar je njegove kardinalne “poslovne” greške.

Međutim, Klan/Pavlović/Stevanović znaju da je u BiH sve moguće, o čemu najbolje svjedoči kriminalna blokada računa “Alumine” u aprilu, koju su produkovale sudinice Jelena Todorović i Slavica Tadić, ali i poslednja pravosudna afera u čijem centru je v.d. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić. 

Stoga Vojnici Klana lobiraju svim snagama i, opet, velikim parama kako bi kod Ustavnog suda BiH i Višeg privrednog suda u Banjaluci ostvarili presude pozitivne po sebe, iako za njih ne postoji nikakav osnov.

Dvije odlučujuće presude 
Klanu je potrebno da na obje sudske instance dobije, u najmanjem, (bar) vraćanje na ponovno odlučivanje (Viši privredni sud), odnosno odbacivanje apelacije “Alumine” (Ustavni sud BiH), kako bi ostao u igri.

Ako padne na bilo kojoj sudskoj instanci, za Klan je ova storija manje-više završena; Preciznije, izgubili su i bitke i rat za “Aluminu”. I uložene crne pare.
Ukoliko “Pavgord” uspije dobiti presude, što je malo vjerovatno, ali, kako rekoh, u BiH je sve moguće, onda je “Alumina” u teškoj situaciji, RS se potvrđuje kao mafijaška država, legitimni povjerioci gube 90 miliona KM, a radnici će, u to nema nikakve sumnje, pravdu potražiti na ulici!!! 
U takvom razvoju situacije biće, između ostalog, potrebno objasniti i Aleksandru Vučiću zbog čega je dozvoljeno da kriminalni Klan, u kojem su i visoki funkcioneri ovdašnje vladajuće partije/vodeći ljudi Zvornika, koji Srbija finansijski pomaže, uništi 6 miliona KM legitimnih potraživanja “Srbija Gasa”!


Republika Srpska izgubila bi 42 miliona KM, “BH Gas” 26,8 miliona KM, a sve navedeno samo je djelić ukupne štete koju ovaj kriminalni Klan već čini. (nastaviće se)