петак, 22. септембар 2017.

Metuzalemovo Destiliranje Drvoprerađivača

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem boravio je u Prijedoru, 21.09.. 

Pokušavao je da pomiri načelnike opština prijedorske regije sa rukovodstvom JP “Šume RS”, jer se sirovina sa tog područja odvozi za Destilaciju Teslić. Pobunili su se drvoprerađivači iz regije Prijedor. 

Mirjanić je igrao na “provjerene” obmane: Opet će formirati stručni tim koji ima zadatak da “koliko sutra” predloži rješenje problema. 


Kao i obično, od toga neće biti ništa: Ako bi se i postigao dogovor, neće dugo trajati, jer nema dovoljno sirovine za sve - i za drvoprerađivače iz regije Prijedor i za Destilaciju Teslić. 

Destilacija je u vlasništvu braće Škrebić, Nove i Dragutina. Novo je direktor,  a Dragutin je predsjednik Unije poslodavaca RS i direktor preduzeća "Škrebić company". 
Dragutin Škrebić je bio u NDP gdje je došao iz SP-a, ali se u aprilu 2016. vratio se u Socijalističku partiju. 

Metuzalem je pokušao da smiri načelnike, pošto Destilaciji treba sirovina i time  njeni vlasnici uslovljavaju podršku Režimu.

Destilacija Teslić bi trebalo da dobija otpad iz šuma, a ne ogrev, jer to je jeftinije. S obzirom da u regiji Prijedor nema dovoljno šumskog otpada za Destilaciju, dobijaju ogrevno drvo, ali po nižim cijenama, nego što su u cjenovniku JP Šume. 

Cijena prve klase ogreva, u centralnom stovarištu, je 77 KM po kubiku, druga klasa 66 KM po kubiku; Problem je nastao zbog toga što Destilacija kupi ogrev, a dobije trupce. 

Destilacija višak trupaca prodaje i zarađuje i na taj način. 

Ogrev se nalazi na centralnom stovarištu, a pošto Destilacija dobija sirovinu sa kamionskog puta, onda su cijene niže: Cijena prve klase sa kamionskog puta je 63 KM po kubiku, a druge 52 KM - značajno niže nego što su na stovarištu. 

Metuzalem sve ovo zna, ali “iz viših interesa” podržava ove nelegalne transakcije.

Cijena šumskog otpada je 24 KM sa PDV, a sječenice je 37 KM. 

Destilacija odbija da im JP “Šume RS” nude sječenicu i šumski otpad, jer onda ne mogu dodatno zarađivati prodajom trupaca.


Drvoprerađivači iz prijedorske regije idu ka sigurnom zaključavanju firmi!