четвртак, 7. септембар 2017.

Vučić u Sarajevu - Vrelina tek počinje

piše: Slobodan Vasković

foto: Tanjug
1.
BiH je prostor na kojem spoljna politika Srbije može najkrupnijim koracima grabiti ka plusu i za to dobiti nepodijeljenu podršku Zapada.

Upravo zbog toga je Vučić, u funkciji predsjednika Srbije, BiH izabrao kao jednu od prvih destinacija koje je posjetio i javno saopštio da Srbija snažno podržava i želi prijateljske odnose sa BiH.

2.
Vučićeva prva spoljnopolitička destinacija bila je BiH, odnosno Sarajevo i polovinom maja 2014. godine, kada je bio najsnažniji funkcioner Vlade Srbije. 

Tada je sve digao na noge, ustalasao emocije u cijeloj BiH i samim svojim dolaskom pokazao da je neprikosnoveni politički lider u cijelom regionu.

3.
Isto se desilo i ovaj put, neprikosnovenost političkog liderstva u regionu je potvrđena, s tim da su emocije bile znatno umjerenije, nego prije tri godine. Što je itekako važno za buduće odnose, jer se stvara mnjenje koje će podržati njihovo brzo unapređenje.

4.
Vučić, otkako je glavni vlastodržac u Srbiji, ima kontinuitet po pitanju BiH i kontinuitet razumijevanja odnosa u Regionu, koji u svojoj osnovi sadrži princip nemijenjanja granica, ali taj kontinuitet narušava Milorad Dodik, rušenjem BiH.

5.
To jeste loše po odnose u BiH, ali više ne i po odnose Srbije i BiH, jer još snažnije podvlači Vučićevu opredijeljenost za poštivanje granica i Dejtonskog sporazuma.

6.
Iako je akcenat bio na ekonomiji, politika je dominantna: Vučić je svjestan da Srbija mora da se čuva sudara SAD-a i Rusije, koji je otpočeo u BiH (tek će uslijediti prava bitka) i da učini sve da nekim ishitrenim postupkom ne uvuče zemlju koju vodi u taj sukob!

7.
Svjestan je i da Dodik uvlači Republiku Srpsku u tu Visoku Peć, ali vjeruje/procjenjuje da će samo lider SNSD-a izgoriti u njoj, a ne i Republika Srpska. Ni Srbija, koja je glavna meta i kojoj Rusija ne dozvoljava odlazak na Zapad, koristeći teritoriju RS kao nosač sa kojeg dejstvuje.

8.
U iste svrhe je RS korištena kada je Rusija pokušala spriječiti ulazak Crne Gore u NATO.

9.
Srbija je svjesna da je BiH još podaleko od ulaska u NATO, jer je (formalno) poluprotektorat i dok god je OHR u BiH, teško da će BiH postati članica NATO, iako može doći na sama vrata.

10.
Zato je udar Rusije na BiH, preko Dodikovog udara na NATO, ustvari udar Rusije na Srbiju i pokušaj njenog uvlačenja u Hladni Rat No 2, što je zvanični Beograd proteklih tri godine dosta vješto izbjegavao.

11.
Najefikasniji način da se u dobroj mjeri neutrališe Udar iz BiH jeste posjeta BiH i podrška njenoj dejtonskoj cjelovitosti. I to je Vučić odlično uradio - podrška BiH je najsnažnija odbrana Srbije. 

12.
Vučić, surovi ultrapragmatik, je svjestan da Dodik ne gleda blagonaklono na njegovu posjetu Sarajevu; Da će, po nalogu Rusije, učiniti sve (već čini) da nanese što više štete toj posjeti (o čemu svjedoče najnoviji napadi na predsjednika Srbije, na ruskim portalima, da je “NATO čovjek” - čitaj izdajnik, koji su otpočeli kada i njegova posjeta Sarajevu. Te portale kontroliše u velikoj mjeri i Dodikov propagandistički tim). 

13.
Vučić se neće mnogo obazirati oko Dodikove ljutnje, a njegove neprijateljske poteze, što već teku, u dobroj mjeri je, unaprijed, anestezirao upravo posjetom Sarajevu. 

14.
Vučić je svojim dolaskom u Sarajevo ponovo sveo Milorada Dodika na mjeru koja mu pripada – na nivo lokalnog političara.

Uz to, predsjednik Srbije mnogo je potrebniji Dodiku, nego Dodik Beogradu, pa surovi pragmatizam kaže da sve što Dodik učini ide u prilog Vučiću, a nikako i njemu, kada su odnosi sa Zapadom u pitanju.

15.
Što se tiče Rusije, svjesni su da Dodik nema kud, da im Vučić izmiče i samo je pitanje koliko će snažno Dodikom, kao topuzom, zamahnuti?!

Iako ni taj “topuz” nije što je nekad bio - iznuren je i u dobroj mjeri potrošen. I sve manje kontrole ima nad plutokratskim sistemom koji je stvorio.

16.
Vučićeva posjeta Sarajevu dešava se u toku pravom malog Hladnog rata na relaciji Bošnjačka politička elita - Zvanični Zagreb (oko Pelješkog mosta i broja radikalnih islamista), što dodatno podvlači njen značaj, ali i otvara više manevarskog prostora za poboljšanje srpsko-bošnjačkih odnosa; Tome će težiti i Bošnjačka politička elita, kako im se ne bi desilo da postanu, u velikoj mjeri, izolovana politička grupacija, bez snažnije perspektive u regionalnim okvirima. Svjedoči to i Tišina o najavljenoj Deklaraciji o očuvanju srpskog naroda.

17.

Vučić je kvalitetno pozicionirao Srbiju u nadolazećem pojačavanju sukoba SAD i Rusije na ovom prostoru; Vrelina tek počinje!

Uravnoteženje
Uravnoteženost spram političkih faktora u RS, predsjednik Srbije demonstrirao je posjetom Istočnom Sarajevu i susretom sa gradonačelnikom i načelnicima opština tog grada (iz PDP-a, SNSD-a i SDS-a); Obećao je da će Srbija pomoći i opštinama Istočnog Sarajeva, čime je popravljena beogradska greška, kada je, nakon susreta sa Dodikom, sva pomoć Srbije, od 5,5 miliona evra, obećana opštinama u kojima je SNSD na vlasti.