петак, 1. септембар 2017.

Kapaciteti Nasilja sve veći

piše: Slobodan Vasković

Edvard Munk: Vrisak
1.
Milorad Dodik pokazao je da još uvijek njegov Kapacitet Nasilja daje rezultate - Duško Šnjegota, Glavni revizor, odstupio je nakon ultimatuma: ili ostavka ili smjena!

2.
Tako je Dodik, bahato, drsko, nasilno…, obesmislio i poslednju instituciju RS koja je imala kakav takav kapacitet nezavisnosti i pokazao/dokazao da je partokratija, na način na koji je on promoviše, primarna, pa onda slijedi sve ostalo.

3.
Pod “sve ostalo” je i Republika Srpska od koje je, u institucionalnom smislu, ostalo vrlo malo, gotovo ništa, jer je Dodik sve institucije entiteta poodavno pretvorio u alate Oligarhije koju je stvorio i koju brani do poslednjeg.

4.
Objektivno - nije Dodik sam srušio instituciju Glavnog revizora; Imao je odličnog saradnika upravo u Šnjegoti, koji je izvršavanjem Dodikovog naloga o ostavci, detonirao i sebe i Službu za reviziju, kao i njenu nezavisnost.

5.
Šnjegota je besprijekorno sproveo Dodikov plan rušenja institucije u djelo; On je saučesnik u njenom konačnom obesmišljavanju, a takvim činom prodaje doveo je u pitanje sve nalaze tog tijela, ali i pod udar sve uposlenike.

Metla će biti nemilosrdna unutar institucije Glavne revizije, nakon što je Šnjegota shvatio koliko “Visoke stepenice” su sa kojih namjeravaju da ga “bace”, ukoliko sam sebi ne polomi kičmu javno!

6. 
Šnjegota se samoproglasio Beskičmenjakom, institut Glavnog revozora završio je pod Dodikovim nogama i on sada može lakše da nastavi sa sprovođenjem svog plana - inauguracije Željke Cvijanović ka kandidatu SNSD-a za predsjednika RS; Pronađeni “budžetski deficit” kvario mu je, između ostalih, i te planove, jer je ojačavao interpelacije Opozicije i slabio aktuelnu premijerku i njenu nekompetentnu vladu.

7.
Slabio je i ministra finansija Zorana Tegeltiju kojeg Dodik, u narednom periodu, želi na svojoj, a ne na strani Nebojše Radmanovića, drugog ozbiljnog kandidata za predsjedničku nominaciju SNSD-a, bez obzira na omraze između lidera SNSD-a i mrkonjićkog Kneza.

Kvario je taj Izvješaj revizije još mnogo toga Režimu, gurao ga preko ruba provalije, tako da je Dodik procijenio da mora pribjeći Nasilju.

8.
Pokazalo se da je Nasilje njegova, još uvijek, najefikasnija metoda.

Pokazalo se i da su žrtve tog Nasilja, bez izuzetka, institucije, a ljudski gubici su tek kolaterali; Nikom bitne žrtve.

Za Šnjegotom ne treba žaliti, ali itekako treba za Glavnom službom za reviziju, bez koje je RS, definitivno, ostala!

9.
Kapacitet za Nasilje najavio je i Vukota Govedarica, lider SDS-a, izjavom da se “spreman potući” kako bi odbranio instituciju Glavnog revizora. 

Govedaricina izjava nije iznenađenje; Iznenađenje je da već nije bilo težih fizičkih incidenata u parlamentu, sem onog kada je MiIadin Stanić “degažirao” Milana Kovača.

10.
Nasilje Režima će, bez sumnje, vrlo brzo proizvesti Kontranasilje; I u parlamentu, a i drugdje, jer Dodik&co previše su pritegli kragnu narodu. I ne prestaju.

Takvo stanje nije još dugo održivo, a po čijim leđima će prvo pući, nerealno je prognozirati. Jer može do Nasilja doći tamo gdje se svi najmanje nadaju i uopšte Nasilje tu ne očekuju.

11.
Nakon što su pripadnici Režima, pred očima javnosti, prijetnjama i pritiscima, likvidarali Danijelu Novaković, nekadašnjeg Republičkog pravobranioca, valjda je jasno da je nužna odbrana od Oligarhije koja ne preza ni od oduzimanja života. 

Približavamo se fazi - Svim sredstvima. Od nje smo tek na nekoliko koraka. Nažalost.

(Ukoliko je Šnjegota odstupio da ne bi završio kao Novakovićeva, bilo bi to i razumljivo, ali trebalo je to i reći! Međutim to reći, značilo bi tešku optužbu na Dodikov račun, što Šnjegota ne smije ni usniti.).

11.
Kapaciteti Nasilja bujaju na sve strane; Režim je svjestan toga, pa udara još jače ne bi li slomio pojavu koja je sve uočljivija. 

Djeluje da smo na tački (pre)loma; Ono što je sigurno je da će Režim nastaviti sa Nasilničkim nastupom!

12.
“Vrela jesen”, koju najavljuju Režimski podrepaši, ekstremna nacionalističkoneonacistička organizacija “Zavetnici”, nije ni u kakvoj produkciji Opozicije/nekih njenih članova, već je Plan Režima. 

Sve optužbe koje dolaze iz Režimskih redova za “Vrelu jesen”, etc., nisu ništa drugo sem Transfer Odgovornosti; Preventivne Akcije Režima, prije konačnog udara Dodikovih batinaša.

13. 
Digresija - stupidno saopštenje “Zavetnika” primarno je za cilj imalo odbranu Gordane Tadić, v.d. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, jer se našla u teškoj/defanzivnoj/izgubljenoj poziciji u poslednjoj rundi sukoba sa Draganom Mektićem&bezbjednosnim strukturama; U načelu ta “strijela” dio je sveukupnog Transfera Odgovornosti, koji emituje Režim.

14.
Ne znam da li neko priprema neku Obojenu revoluciju, ali Revolucije će biti. 

To je stvar logike - nijedno Plutokratsko društvo u 21. vijeku nije otišlo sa vlasti mirnim putem, već, nažalost, Revolucijom. 

Ne vidim da će Dodikova Plutokratija imati drugačiji kraj.