уторак, 5. септембар 2017.

Multipraktik za nanošenje višemilionske štete budžetima RS, BiH, Srbije i uništenje Zvornika

piše: Slobodan Vasković

Srbija sa 5,5 miliona evra pomaže niz opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, među kojima je i Zvornik, dok gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović intenzivno pokušava ostaviti Srbiju bez 6 miliona KM (cca 3 miliona evra), pomažući akciju otimanja “Alumine”, koju preko njega i Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord”, vodi međunarodni kriminalni Klan.

Paradoks koji svjedoči da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je odobrio pomoć od 5,5 miliona evra, Neko vrlo podlo podvalio.

Svjesno nanošenje štete budžetima
Narečeni ne rade intenzivno samo na višemilionskom oštećenju budžeta Republike Srbije, već sistemski i uporno i na devastiranju budžeta Republike Srpske, Federacije BiH i BiH.

Pokušaj Klana&Stevanovića&Pavlovića da preko firme “Pavgord” otmu od “Alumine” 155 miliona KM, na osnovu nepostojećih potraživanja i zaloga stečenih kriminalnim aktima, osim uništenja zvorničke firme nosi sa sobom, kao posledicu, i tešku štetu u budžetima navedenih subjekata: Uspjeh kriminalne akcije, koja traje već mjesecima i u koju su uložene desetine miliona KM iz najcrnjih fondova, značio bi, sem pada “Alumine” i da 
Republika Srpska, njene institucije, ostaju bez 42 miliona KM; “Srbija Gas” bi izgubio oko 6 miliona KM, a “BH GAS” cijelih 26,8 miliona KM. 

Uspjeh trenutno najveće kriminalne akcije koja se odvija u BiH značio bi i da je Zvornik postao vlasništvo Klana. 

Put ka tom paklenom scenariju pokušala je da trasira sudija Jelena Todorović, blokadom računa “Alumine” na 155 miliona KM, iako je Pavlović tražio 122 miliona; Učinila je to u sadejstvu sa šeficom Slavicom Tadić, predsjednicom suda, a da nikada, ni jedna ni druga, nisu obrazložile zbog čega su blokirale račune na osnovu nepostojećih i kriminalnih potraživanja i zbog čega su “odrezale” 155 miliona, iako je “traženo” 122 miliona?!

Da pravosuđe u BiH uopšte funkcioniše/postoji i jedna i druga bi već bile u procesu zbog navedenih radnji, koje imaju veze jedino sa nepatvorenim kriminalom (one to jesu), nikako sa pravnom državom.

Interesantan je, zaista, Stevanović, gradonačelnik Zvornika, koji ima brojne razvijene poslove, ali bi se dokopao i “Alumine”, pri tom ne birajući sredstva.

Multipraktik
Gradonačelnik Stevanović je Multipraktik - može istovremeno obavljati niz poslova, sem onih što se tiču vođenja grada: Osim što je osnivač, on je i direktor firme “Steding” iz Loznice koja privodi kraju izgradnju stambeno-poslovnog objekta od preko 5.000 m2, u ulici Gospodara Vučića br. 123, Vračar/Beograd, čija je procijenjena vrijednost preko 8 miliona evra (biće vrlo interesantno vidjeti spisak stanara). 
Prema Agenciji za privredne registre Republike Srbije, “Steding” ima kapital od cca 350 evra; Gubitak u poslovanju firme u 2015. godini iznosi 170.000 evra, dok je u 2016. nešto niži i iznosi 150.000 evra. 

“Steding” je u 2015. godini imao obrtna sredstva od 800.000 evra koja proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 900.000 evra, dok u 2016. godini, obrtna sredstva iznose oko 1,7 miliona evra, koja proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 1,4 miliona evra; Ostatak su dugovi iz poslovanja i dugovi za PDV. 
Iznose od 900.000 evra i 1,4 miliona evra nije bilo moguće ubaciti na zakonit način u firmu, imajući u vidu ograničenja koja se odnose na sprečavanja pranja novca, tako da je upitno porijeklo ovih sredstava; Istražni istražni organi Srbije svakako bi trebali da se pozabave ovim pitanjem i utvrde kako je unijet novac i njegovo porijeklo.

(Pozivati istražne organe RS i BiH da bilo šta učine po pitanju poslovanja Stevanovićevih firmi sa ove strane Drine je čisto gubljenje vremena, iako bi se štošta moglo naći; Primjera radi, godinama neplaćene koncesije koje za eksploataciju vode, koju vrši firma “Vitinka”, čiji je Stevanović suvlasnik).

“Steding”, pokazuju to uvid u dokumente, ima gubitke u poslovanju i nema sumnje da je ta činjenica posljedica rada na crno i izbjegavanja plaćanja poreza.

U suprotnom, značilo bi da je Stevanović ili neracionalan, pa prodaje stanove jeftinije nego što je cijena izgradnje, pa zbog toga posluje sa gubitkom ili da Zoran Stevanović, preko “Stedinga”, vara Republiku Srbiju, što je mnogo realnije.

Sad smo već kod drugog paradoksa, koji se nikako ne bi dopao poreskim obveznicima u Srbiji: njihove pare upućuju se u Grad, koji vodi Gradonačelnik, što i privatno i javno radi protiv interesa Srbije!!!

Udar i na RS i Federaciju BiH
Zoran Stevanović i Gordan Pavlović udarili su i na Federaciju BiH i legitimna potraživanja javnog preduzeća “BH Gas” od 26,8 miliona KM, dok, istovremeno, kampujući u Sarajevu, pred Ustavnim sudom BiH, koji treba da se očituje o apelaciji “Alumine”, tvrde kako su baš oni spasioci te firme i zato traže pomoć u vrhu SDA za svoje “privredne” planove!!! 

Čine sve da izlobiraju odbacivanje apelacije, prećutkujući štetu koju planiraju da načine “BH Gasu”.
Slična stvar se odvija i oko Višeg privrednog suda u Banjaluci. Iako je to zaludan posao, jer “Ukio banka” više ništa ne potražuje od “Alumine”, pa je osnovano se zapitati šta to potražuje “Pavgord” koji, navodno, zastupa “Ukio banku”?! Odgovor je Ništa, ali sa sudijama poput Todorovićeve i Tadićeve neka manja iznenađenja su moguć, premda su, ako se i dese, kratkog daha i osuđena na propast.  

Istovremeno i Grad Zvornik, kojim gazduje Stevanović, za isporučenu struju “Elektrobijeljini” duguje oko dva miliona KM, a za gas, firmi “Gas-Res”, koja je u vlasništvu Republike Srpske, cca 1,5 milion KM, bez namjere da bilo šta plati. 

Najmanje što bi Stevanović trebalo da učini jeste da se, nakon svega, povuče sa pozicije gradonačelnika Zvornika; Tako bi, konačno, učinio nešto u korist tog Grada! (nastaviće se)