четвртак, 7. септембар 2017.

Jovanić, visoki funkcioner MUP-a i Bajčić, inspektor, fizički nasrnuli na nekadašnje inspektore sajber odjeljenja MUP-a RS

piše: Slobodan Vasković

Vlado Jovanić, zamjenik načelnika Uprave za policijsku podršku, Boško Pandža, načelnik pomenute uprave, Dragan Jevđenić, načelnik Uprave policije i Jovo Marković, visoki funkcioner MUP RS, ključne su osobe koje su rasturile Odjeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a RS i time nanijeli tešku štetu ovoj instituciji, koju je nemoguće popraviti decenijama.

Sedam inspektora Odjeljenja, koji su napustili ovu instituciju, stručnjaci su svjetskog glasa i odreda su našli, nakon napuštanja MUP-a RS, posao u najpoznatijim svjetskim firmama koje se bave IT tehnologijama.

Paradoks je da niko od njih nije htio napustiti MUP RS, ali su godinu dana bili izloženi teškom mobingu, svakodnevnom progonu i pritiscima da rade nezakonite poslove.

U progonu su prednjačili Jovanić i Marković kreiranjem manipulacija, optužbi i konstrukcija, iz ranga najbolesnijih, protiv vodećih ljudi Odjeljenja; Razlog leži u činjenici da su Jovanić i Marković nesposobni da postignu domete inspektora koji su napustili MUP RS, odnosno uplašeni da bi mogli biti razotkriveni njihovi stvarni poslovi. Koji imaju vrlo malo veze sa policijskim, a o čemu ću pisati narednih dana.

Marković je, istina, osposobljen da pravi lažne tviter profile osoba koje mu se na bilo koji način zamjere (jasno je za šta mu to služi), ali to nije dovoljno da bi se mogao nazvati stručnjakom. 

Uz navedeno, traženo je od sajber Odjeljenja  da svoja znanja i tehnologiju MUP-a RS usmjere protiv političkih protivnika i kritičara Režima, a da im sajber kriminal bude tek sekundarni posao, što su oni odbili.

Progon inspektora nije prestao ni nakon što su napustili MUP RS; Dio njih fizički je napadnut u centru Banjaluke, a napadači su bili Vlado Jovanić i Velibor Bajčić, inspektor, koji se dovodi u blisku vezu sa podzemljem. O tome postoje čvrsti dokazi u MUP RS, ali sve je prikriveno i zataškano.

Nakon otvorenog fizičkog napada u kafani, intervenisala je policija, napisana prijava, ali sve će to završiti u ladici i bez ikakvih posledica po napadače.

Kako bilo koji građanin može biti siguran kada najviši funkcioneri MUP RS fizički napadaju i tuku po kafanama?! Ne može nikako, ali MUP već odavno ne predstavlja čuvare reda, već se pretvorio u svoju suprotnost!

Zataškavanje kriminalnih radnji vioskih funkcionera MUP-a RS i pojedinih inspektora, takođe, je jedan od bitnih razloga progona sajber-inspektora (previše su znali) i uništenja tog Odjeljenja. 

Osim fizičkih napada, Vrh MUP-a RS predvodi i medijsku hajku protiv sada već bivših pripadnika Odjeljenja, blateći ih i iznoseći notorne neistine, laži i konstrukcije, kako bi opravdali njihov progon iz ove institucije.

Svih sedam inspektora napustilo je MUP RS početkom septembra, a početkom avgusta su zatražili raskid radnog odnosa.

Njihovim odlaskom, MUP RS je obezglavljen, jer je pomenuto Odjeljenje nosilo čak 90 posto međunarodne policijske razmjene.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ovih dana bi mogao sazvati pres i objaviti sledeće: “Ja sam svoj posao završio! MUP RS više ne postoji”! Nakon toga bi mu Milorad Dodik mogao uručiti odlikovanje, bez obzira na međusobno veliko nepovjerenje i izuzetno loše odnose.

Vezani tekst: Sajber odjeljenje napustilo MUP RS: Otišli zbog progona, podmetanja, etiketiranja, laži i prisiljavanja na nezakonite radnje