среда, 6. септембар 2017.

Urgent: Tužiteljka Tadić zatražila od Sipe obustavu svih istražnih radnji protiv Šimića

piše: Slobodan Vasković

V.d. Glavnog tužioca Gordana Tadić zatražila je od Sipe da odmah obustavi sve istražne radnje protiv Josipa Šimića, koji je uhapšen 05.09.2017. g., zbog sumnje da je falsifikovao službena dokumenta Sipe.

Tadićeva je navela da Tužilaštvo, kojem je ona načelu, već sprovodi istragu protiv Šimića i da zbog toga Sipa treba da obustavi sve istražne radnje.

Naredba Tadićeve je zaista šokantna i nema dileme da ona pokušava zaštiti ne Šimića, već one koji su manipulisali njime i stvorili aferu navodnog prisluškivanja i praćenja v.d. Glavnog tužioca i potpredsjednice VSTS Ružice Jukić.

Prije toga, Tadićeva je zahtijevala od Kantonalnog tužilaštva, koje vodi istragu o falsifikovanju dokumenata i po čijoj naredbi je priveden Šimić, istragu prepusti Tužilaštvu BiH.

U samo dva dana Tadićeva je povukla dva veoma loša poteza/katastrofalna koji svjedoče da iza cijelog slučaja stoji organizovana grupa, kojoj je bio cilj rušenje BiH i njenih institucija.

Činjenica je da su uspjeli da sruše Tužilaštvo i da je za to najodgovrnija upravo Tadićeva, koja djeluje prestravljeno, panično i vuče poteze što dodatno usložnjavaju cijelu situaciju i doprinose potpunom raspadu pravosudnog sistema.

VSTS bi morao brzo reagovati, ali teško je očekivati da se to desi, jer su i neki od članova tog tijela duboko involvirani u ovu kriminalnu priču, čiji su glavni akteri, kako se to jasno vidi, nosioci najviših pravosudnih funkcija.