субота, 3. септембар 2016.

Vučić i Crvene linije, Eksperiment i Ukradeni Globus

piše; Slobodan Vasković

1.
Ovaj blog ima preko 17 miliona posjeta. 17.100.245!

2.
Prošlo je par dana od još jednog “istorijskog” beogradskog “nesporazuma”, na kojem Nikolić i Vučić nisu ni pokušali ubijediti Dodika da odustane od referenduma, koji je apsolutno suprotan srpskim nacionalnim interesima. 

3.
Umjesto bilo kakvog ubjeđivanja, Vučić je Dodika “zakucao” u referendum, još prije “istorijskog” sastanka, izjavom da je taj isti sastanak nepotreban, jer su učesnici, mimo dogovora, iznijeli stav da će referenduma biti. Iznio ga je Dodik veče prije sastanka. 

4.
Nakon ovakvog Vučićevog “zakucavanja” Dodik i da je htio nije imao kud. Referendum mu je bio jedina opcija.

5.
Vučić je svjestan da Dodik nije imao kud: ako otkaže referendum, gotov je (glatko gubi izbore); ako ga održi, opet je gotov (direktan sudar sa Zapadom), ali to je marginalno, naspram štete po RS.

Međutim, Vučiću šteta po RS nije bitna.

Bitno mu je da je otkačio RS, u bukvalnom smislu te riječi, najmanje do 25. septembra i sve posledice tog dana (kada bi trebalo da se
održi referendum) isporučio ovom entitetu.

6.
RS i referendum su za Vučića zamorčad: Na osnovu 25. on će cijeniti “Crvene linije” Srbije, kroz djelovanje Zapada i samog Dodika.

Ukoliko Zapad dozvoli da se 25. održi referendum, Vučić će ponovo prigrliti javno Dodika i istaći: “Mi nismo bili protiv referenduma, nismo rekli ni hajte ni nemojte”! A tajno mu reći da nastavi sa referendumima.

Ukoliko Zapad na bilo koji način sankcioniše RS i Dodika do 25., ili neposredno nakon njega, Vučić će reći: “Mi smo bili protiv referenduma. Što se vas tiče, sami pali sami se ubili”!

7.
Zašto je Vučiću potreban ovaj referendumski eksperiment?

Da bi sagledao koliko daleko Srbija može ići u svojim igrarijama sa (medijskim) najavama (naređenim iz propagandnog Vučićevog štaba) fatalnih događaja, u kojima su Srbi žrtve. 

Vučiću te igrarije služe da bi odvukao pažnju od činjenice da mu je ponestalo prostora za dalje igranje na dvije karte: I Zapad i Rusija! 

“Špijunska” afera, kao prvi korak Najhladnijeg rata sa Hrvatskom samo je mali segment cijelog tog seta.

Dalja radikalizacija političke situacije u BiH izvrstan je začin toj čorbi.

8.
Za četiri godine koliko je na vlasti Vučić je jedino uspio da komšijsku retoriku, zajedno sa milanovićima, kolindama i izetbegovićima, vrati na početak devedesetih.

I on i njegovi “sagovornici”, računajući u njih i Dodika, u protekle četiri godine za zemlje koje vode nisu učinili baš ništa. Ali su protiv svojih zemalja uspjeli učiniti jako mnogo.

Nesposobnost je osnovna veza svih navedenih; Ratnohuškačka retorika je pokušaj skrivanja te činjenice.

9.
Da li su Nikolić i Vučić trebali uticati na Dodika da se ne igra referenduma?

Naravno, ali ne 01. septembra, već prije sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je donesena odluka o referendumu.

Da su državnici učinili bi to; Budući da nisu, pretpostavili su dnevnopolitički propagandni interes strateškim ciljevima. Beciljnost je njihova zajednička karakterna politička osobina. 

Pilatovsko pranje ruku očekivano je od takvih individua.

10.
Nikolić i Vučić Dodikovi su saučesnici u udaru na Republiku Srpsku. Nikakvo javno dijeljenje lekcija, koje je priredio Vučić prije “nesporazuma”, neće to prikriti.

Niti je to dijeljenje lekcija pokvarilo njihove lične i interesne veze, koje su podjednako snažne i nakon “nesporazuma”.

11. 
I MUP Federacije BiH najavio je vježbu specijalaca pod imenom “Brzi odgovor”. Otvorena prijetnja komšijama, istovjetna onoj lozničkoj.

Zaista, jadna je ta politika Bakira Izetbegovića, koji intenzivno radi na rušenju dejtonske BiH zajedno sa Čovićem i Dodikom.

Sreća pa su snage tog trojca preslabe naspram snaga koje čuvaju Dejton.  

12.
Hoće li biti rata u BiH? Neće!

Ovdje nema ko da ratuje; Već godinama se ne služi vojska, nema obučenih ljudi, Oružane snage su simbolične… Policije, kakve god da su, u stanju su iskontrolisati i veće incidente. 

13. 
“Borba” za prava RS unutar Dodikovog Režima poprimila je dramatične razmjere; Toliko dramatične da se međusobno fizički obračunavaju.

Niko ni riječi o tome što je Nenad Nešić, direktor “Puteva” zgazio Živorada Bosančića, direktora za pravne poslove.

I to ne na putu, već u kancelariji.

Sigurno nije bilo zbog para, već zbog referenduma: Nisu mogli da se slože da li će izaći 105 ili 106 posto.

14.
Nešić je iz DNS-a, a Bosančić iz SP-a, pa je logično da je Nešić prebio Bosančića. Veći su koalicioni partner.

DNS-u je nakon uspješnog umlaćivanja Bosančića skočio adrenalin i koalicioni kašacitet.

Udaraju na SNSD!

Sledeće batinanje je, prema mojim informacijama, zakazano u Dubici. DNS-ovci će isprebijati SNSD-ovce. 

15.
Dok traju pripreme za referendum, SNSD razmišlja i o obrazovanju.

Čolovićev Kreativni tim nasilno je 31. avgusta ušao u dvorište i prostorije Osnovne škole u Knežini. Po naredbi Mirka Čolovića i Rada Dangubića, Bojan Koprivica, kandidat SNSD-a za načelnika opštine Sokolac, i jedan broj kandidata za odbornike te stranke, provalili su kapiju, ubacili šator, roštilj, gajbe sa pivom i rakiju. 

Postavili su ozvučenje i krenuli sa terevenkom. 

Potom su obili su WC i druge prostorije, koje su vlasništvo škole, lomili boce i iza sebe ostavili haos.

Prema svjedočenjima ukrali su Globus. Zbog geopolitike, valjda.

Izvanredna priredba za početak nove školske godine.