среда, 21. септембар 2016.

Procjena IJ 7,8,9: U Sedmici šareno, Osmica SDS-u, Devetka puna neizvjesnosti; Derbi Vučurević - Petrović će završiti u, maksimalno, par stotina glasova razlike

piše: Slobodan Vasković
Završavam sa objavljivanjem poslednje, četvrte, procjene izbornih rezultata u svih devet izbornih jedinica.

Važno je naglasiti da referendum, ako bude održan, neće donijeti gotovo nikakvu korist SNSD-u, koji je bacio sve karte na taj događaj.

Interesantno je da, ukoliko referendum ne bude održan, slijedi težak pad SNSD-a.

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.    

P.S. Hvala svima koji su mi pomogli u realizaciji ovog malog projekta!

Izborna jedinica 7

Zvornik
U Zvorniku bi trebalo da je sve gotovo: Novi stari gradonačelnik je Zoran Stevanović, a njegovi protivkandidati Dragan Kojić (SzP) i Jovan Mitrović su bez šansi.
Saki drugi resultant značio bi da je SNSD svjesno srušio Stevanovića i to po nalogu Milorada Dodika, sa kojim je u veoma lošim odnosima. Toliko lošim da djeluju nepopravljivo.
 Milići
U Milićima je godinama onako kako kaže Rajko Dukić. Dukić je ove izbore rekao Lazarević Momir - SNSD.

Srebrenica
U Srebrenici je bitka za načelnika istovremeno i etnička bitka: Ćamila Durakovića podržavaju sve bošnjačke stranke, dok Mladena Grujičića podržavaju sve srpske stranke. 
Iz trke se povukao nezavisni kandidat Desnica Radivojević
Pobjedu bi, kako sada stvari stoje, trebao odnijeti Duraković.
Šekovići
U Šekovićima je Dragan Galić (SzP/PDP) u prednosti nad Momirom Ristićem (SNSD). Galić vodi snažnu kampanju, disciplina je u njegovim redovima. Imao je nemali otpor unutar SDS-a, ali je MladenBosić, lider stranke, taj odnos uspio popraviti.
Ostalo je nešto “repova”, koji ne mogu, kako sada stvari stoje, ugroziti Galića.

Vlasenica
U Vlasenici je mnogo zanimljivije nego u Šekovićima, jer je Savo Čeliković (SzP/SDS) pokrenuo iznenađujuće ofanzivnu i energičnu kampanju (od vrata do vrata) i stekao blagu, ali sasvim blagu, prednost pred Mićom Kraljevićem (SNSD). 
Čeliković ima podršku brojnih malih lokalnih stranaka i to mu daje prednost. Ima i djelimičnu podršku DNS-a, dok su Socijalisti, mahom mladi ljudi, neopredijeljeni što se tiče načelničkih kandidata. 
Kraljević, sa druge strane, je prilično usamljen, jer nema snažnu podršku niti jedne značajnije stranke. 
Kraljević vodi prilično prljavu kampanju, a veliki problem mu je što se zamjerio saborcima iz rata. Ipak, Mladen Popović, bivši načelnik, i Kraljevićev glavni adut, dosta toga je uspio popraviti, ali ne i sve do kraja. 
Poljuljan je PDP gdje je došlo opet do velikih previranja u Opštinskom odboru i to po liniji podrške kandidatima. Vrh OO PDP htio je dati podršku Kraljeviću, ali je većina članstva za Čelikovića.
Kada se sve sabere, Čeliković je malo bliže pobjedi, ni Kraljević nije bez šansi, a očekivana razlika, ko god da pobijedi, je nekoliko desetina glasova. 
Bratunac
Bratunac ima pet kandidata: Nedeljko Mlađenović, aktuelni načelnik i kandidat SzP-a (SDS), Petko Rankić (SNS), Drago Radović (DNS), Muhamed Suljić (SDP BiH) i Salih Dubičić (SDA).
Mlađenović ima nedostižnu prednost.

Izborna jedinica 8
Vrh SNSD-a potpuno je nezainteresovan za rezultat u opštinama iz ove izborne jedinice, što je Savezu za promjene otvorilo mogućnost da trijumfuje ubjedljivo.
Nezainteresovanost je posledica odluke Milorada Dodika da akcenat stavi na Hercegovinu (zbog struje). Dodik je vrhu stranke saopštio da im opštine iz Izborne jedinice 8 “nisu potrebne, jer su toliko siromašne da samo predstavljaju teret i ništa više”.
Opštinski odbori SNSD-a iz tih opština prepušteni su sami sebi i nemaju nikakvu pomoć od stranke.
Rogatica
U malim opštinama, poput Rogatice, vode se zaista velike lokalne bitke. 
Rogatica je veoma interesantna, čak atipična u odnosu na ostale lokalne sredine, jer se vodi bitka između Tomislava Puhalca (SzP), koji je stalno u javnosti i Milorada Jagodića (SNSD), koji se uopšte ne pojavljuje u javnosti. 
Kako se izbori primiču, sve veće šanse da obnovi mandat ima aktuelni načelnik i kandidat SzP Puhalac. On je u prednosti nad kandidatom SNSD-a Jagodićem i tako bi trebalo ostati do kraja. Jedino pitanje je razlika u broju glasova u korist Puhalca.
Iza Puhalca je širok front jakih stranaka stranaka, dok Jagodića podržava samo njegov SNSD.
Uz to, OO SDS Rogatica je dobro organizovan, sa čvrstom stranačkom strukturom, mladim i perspektivnim potpredsjednicima stranke, spremnim za smjenu generacija.
Puhalac vodi izrazito pozitivnu kampanju, što je dobro primljeno među biračima, a akcenat je stavio na pozitivne rezultate koji stoje iza opštinske administracije u protekle četiri godine. 
Puhalac je dosta uradio u protekle četiri godine u Rogatici i vrlo teško je Jagodiću to demantovati. 
Puhalac je stabilizovao budžet, smanjujući plate opštinskim funkcionerima, uključujući i platu načelnika; uspio je da stavku za isplate plata i materijalnih troškova zaposlenih drži ispod nivoa od 40% budžeta, što mu je ostavilo prostora za brojne investicije. Pokrenuo je nekoliko višemilionskih kapitalnih projekata koji su decenijama čekali na rješavanje: Projekat rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže vrijedan 6,5 miliona; projekat vodosnabdijevanja 800 domaćinstava platoa Stjenica vrijedan preko 5 miliona; završio je projekat uređenja korita rijeke Rakitnice vrijedan 2,9 miliona; uradio idejni projekat tranzitne obilaznice vrijedan 5,5 miliona… Za finasiranje ovih projekata, uprkos  izbjegavanju Vlade RS da sarađuje sa SDS-ovim načelnikom, obezbijedio je značajna sredstva iz drugih izvora, izvan budžeta opštine.
Osim SDS-a, Puhalac ima podršku PDP-a, NDP-a i DNS-a.
Jagodić je potpuno privatizovao OO SNSD Rogatica. Stranačka struktura veoma je krhka i vezana za ličnost šefa Odbora, a stranci, nakon izbora, slijedi ozbiljno unutrašnje urušavanje. 
Svi stranački sastanci održavaju se u prostorijama ŠG „Sjemeć“, gdje je Jagodić direktor.
Na mjestu direktora „Sjemeća“ naslijedio je preko 4 miliona na računu, a danas samo Opštini Rogatica duguje blizu 500 hiljada KM, od toga čak 120.000 kamata. 
Lista SDS-a je kvalitetnija od liste SNSD-a, a najinteresantnije u Rogatici je što se Jagodić uopšte ne pojavljuje u javnosti. 
Izbjegava i odbija medije, čak ga nema ni u režimskim medijima. 
Oslanja se isključivo na posrednu i neposrednu kupovinu glasova, tako što građevinskom operativom javnog preduzeća svakodnevno nasipa makadamske puteve onima koji mu obećaju glas. Njegovi kanidati za odbornike telefonom zovu glasače i obećavaju novac za glas na izborima. 
Nedavno je odbio od  toplog obroka radnicima „Sjemeća“ - po 50 KM, pa postoji opravdana sumnja da je taj novac preumjerio za kupovinu glasova. Čak i preko profesora u srednjoj školi, gdje je uspio da instalira svog direktora, kupuje glasove punoljetnih đaka.
Podršku kandidaturi dobio je isključivo od malih stranaka (čak 19 političkih subjekata registrovalo se za izbore u Rogatici) formiranih kako bi putem malog cenzusa i malog broja potrebnih glasova za mandat što više zdrobio političku scenu nakon izbora. 
Blizu polovine minikombi-partija koje su  javno potpisale sporazum o zajedničkom kandidatu za načelnika sa Jagodićem, tajno podržavaju kandidata SDS-a Tomislava Puhalca.
Sokolac
U Sokocu će ubjedljivu pobjedu odnijeti SDS i njihova kandidat za načelnika Milovan Bjelica. SNSD i njihov kandidat Bojan Koprivica doživjeće potop.
SDS će, kao stranka, imati natpolovičnu većinu u Skupštini opštine.
Bjelica je, definitvno, poništio SNSD!

Han Pijesak
U ovoj opštini SDS se, doslovno, vratio “iz mrtvih”. Prije više od dva mjeseca kao siguran pobjednik je slovio kandidat SNSD-a Vlado Ostojić. 
Međutim, Ostojić je napravio nekoliko krupnih grešaka koje bi ga vrlo lako mogle koštati poraza. 
Procjene iz Han Pijeska govore da je trenutno u prednosti kandidat SDS Dr Milan Borovina.

Pale
U Palama je prava bitka, jer je kandidat koalicije “Složno za Pale” Boško Jugović poslednjih 20 dana krenuo u kampanju od vrata do vrata i stalno je na terenu. 
Međutim, krenuo je kasno, tako da je Miodrag Kovačević, kandidat SzP-a, i dalje u prednosti koja je teško dostižna. Kovačević je puna tri mjeseca u kampanji i samo neka njegova krupna greška može Jugovića dovesti u priliku da pobijedi.

Istočni Stari Grad
U ovoj maloj opštini kandidat SzP Bojo Gašanović je sigurni pobjednik.
Kandidat SNSD-a Mladen Maletić je bez ikakvih šansi.

Istočno Novo Sarajevo
Politički veteran SDS-a Slavko Tošović u prilici je da pobijedi mladog kadra SNSD-a i aktuelnog načelnika Ljubišu Ćosića.

Tošović radi bolju kampanju od Ćosića i bliži je pobjedi. Ćosić je napravio kardinalnu grešku dozvoljavajući licima iz arapskih zemalja otvaranje firmi u Istočnom Novom Sarajevu i prijavljivanje mjesta boravka u ovoj opštini.
Ćosić vrlo vrlo teško biračima može razumno objasniti svoje postupke.
Protiv Ćosića je i dio SNSD-a, predvođen Stašom Košarcem, tako da je malo realno da on iznese sve ove bitke kao pobjednik.

Istočna Ilidža
Siguran pobjednik je mladi kandidat SDS-a Marinko Božović. Kandidat DNS-a Dr Nogo Slobodan nema ni teoretske šanse.

Trnovo
U ovoj maloj opštini neizvjesna borba se vodi između kandidata SDS-a Nenada Mišovića, koji je i aktuelni načelnik i kandidata SNSD-a Gorana Vujičića.
Rezultat je nemoguće prognozirati.

Izborna jedinica 9
Trebinje
U ovom gradu se vodi pravi politički rat u kom se sredstva ne biraju. 
Najveći pritisak trpe radnici Hidroelektrana, koji se svakodnevno pozivaju (što milom, što silom) da glasaju za Luku Petrovića, kandidata SNSD-a. 
Luka Petrović uplašio se poraza, jer poslednja istraživanja govore da ga je Vučurević dostigao, pa čak i da ima za nijansu bolji rejting od njega.
Petrović je izgubio dah u kampanji, a to je posledica bitke na nekoliko frontova - osim sudara sa Vučurevićem, unutar SNSD-a pokušava da na listi ukloni/izbaci iz trke inžinjeringom kandidate za odbornike koji mu se ne dopadaju, bori se u EPRS da prikrije ogromne pljačke, koje su počinili on, Branislava Milekić i još nekolicina direktora.
Te pljačke su najveća afera u Republici Srpskoj u poslednjih nekoliko godina, ravna onoj izvršenoj u Birču i mnogo veće od “Bobar banke” (uskoro opširnije).
Petrović je u panici, jer on bije, doslovno, bitku za sopstvenu glavu. Ukoliko izgubi, Dodik će ga bez milosti pomesti, jer mu je preveliki teret.
Aktuelni gradonačelnik Trebinja i kandidat SzP/PDP Slavko Vučurević je u protekle 4 godine uradio niz infrastrukturnih projekata i dosta je unaprijedio Grad.
Iako i sirov i surov, Vučurević ima svoje poklonike i ostvario je u poslednjih mjesec i po dana snažan uzlet kampanje, samim tim i rejtinga.
Vučurević ima trend rasta, a Petrović stagnira, što je nijansa koja može ćak i da odluči izbore. 
Zaključak je da će u Trebinju odlučivati foto finiš, a razlika između pobjednika i pobijeđenog iznosiće najviše 250-300 glasova.

Bileća
Bileća je još jedna opština u kojoj će biti neizvjesno do zatvaranja biračkih mjesta. U ovom trenutku blaga prednost je na strani aktuelnog načelnika i kandidata SNSD-a Miljana Aleksića ispred kandidata Milorada Vojinovića (SzP/SDS).
Ta prednost Aleksiću nije nikakva garancija, jer se mjeri sa, najviše, par desetina glasova. 
Aleksić slovi kao dobar čovjek, koji je pomogao mnogima, ali mu je najveća mana potpuna podređenost braći Vuković, koji su omraženi u Bileći.
Vojinović je obezbijedio podršku SRS RS i u narednim danima ima realne šanse da dostigne i prestigne Aleksića.

Nevesinje
Lokalni SNSD i njihov kandidat Veljko Avdalović imaju podršku poslanika Ilije Tamindžije i Luke Petrovića. Dio SNSD-a brlo je nezadovoljan činjenicom da je on kandidat.
Ključni za pobjedu u načelničkoj trci su SRS DR Vojislav Šešelj. Na njih je vršen strašan pritisak da javno podrže Avdalovića, što oni nisu učinili i trenutno, javno, ne podržavaju nikog. 
Međutim, većina njih (najmanje 80 posto) će glasati za Momčila Šiljegovića, kandidata SzP-a i aktuelnog načelnika. 
Uz Šiljegovića su i PDP i NDP, kao i pola socijalista.
Birače u ovom gradu posebno iritira nasilnost Petrovića, Tamindžije i drugih visokih funkcionera SNSD-a, tako da je proradio inat.

Kako sada stvari stoje Šiljegović će ostati načelnik i nakon 2. oktobra, jer razlika u njegovu korist, u ovom trenutku je oko 1.000 glasova. To je nedostižno.

Gacko
U Gacku će pobjedu odnijeti Milan Radmilović, aktuelni načelnik i kandidat SzP (SDS). Maksim Skoko, kandidat stranaka Režima, neće doživjeti debakl, već častan poraz. I to je njegov maksimum.

Ljubinje
U Ljubinju će opet pobijediti dugogodišnji načelnik Vesko Budimčić (SDS) SzP. Njegov protivkandidat iz DNS-a Darko Krunić je bez šansi.

Istočni Mostar
U ovoj mikroopštini kandidati su Božo Sjeran SzP(SDS) i Goran Račić iz SNSD.

Svaka prognoza na izuzetno malom biračkom tijelu je nezahvalna.
Berkovići
U Berkovićima malu prednost ima aktuelni načelnik i kandidat SzP-a Nenad Abramović u odnosu na kandidata SNSD-a Radovana Milidragovića i realno je i da je zadrži.

Kalinovik
U Klinoviku će Mileva Komlenović (SNSD) sigurno pobijedti, jer iza nje stoji Radomir Sladoje zvani Deba, koji je vlasnik ove male opštine. Kandidat SzP (SDS) Slobodan Đorem je bez šansi.

Foča
U Foči je borba između aktuelnog načelnika i kandidata SNSD-a Radislava Mašića i kandidata SRS (NDP) Zdravka Krsmanovića. 
Kandidat SDS-a Milivoje Dostić imao je dobar start kampanje, ali je na dobrom startu i ostalo. Otpao je iz trke. 
Trenutno je Krsmanović bliži pobjedi, a raskol unutar lokalnog SNSD-a mogla bi postati ključna prednost u finišu kampanje.
Mašić jedino može pobijediti ukoliko bi mu lokalni SDS preusmjerio dio birača, ali to je prilično rizično za lokalne šefove te stranke, (koji ne vole Krsmanovića), jer bi ih vrh SDS-a brutalno pomeo nakon izbora.

Višegrad
U Višegradu se Slaviša Mišković, aktuelni načelnik i kandidat SzP (SDS) vratio u igru i stvorio realne pretpostavke da se u poslednjih desetak dana kampanje bori za pobjedu. Mišković je svojim greškama i tvrdoglavošću od gotovog napravio veresiju, ali se korigovao i podigao intenzitet i energiju kampanje. 
Kandidat SNSD-a Mladen Đurović je loš kandidat i ne uživa ugled u Višegradu, kao ni u matičnom SNSD-u, tako da je veliko pitanje da li u poslednjih desetak dana može parirati Miškoviću.
Interensantno je i neobjašnjivo da je SNSD u Višegradu isturio tako lošeg kandidata.
Uprkos svemu, procjena je - neizvjesno do kraja.

Čajniče
U Čajniču će aktuelni načelnik Goran Karadžić obnoviti mandat, a njegovi protivkandidati iz SNSD-a i SP-a Neđo Mašić i Zorica Tadić su bez šansi.

Rudo
U ovom malom mjestu kandidati su Rato Rajak, aktuelni načelnik, kandidat SzP (SRS) i Dobrisav Milinković (DNS). Milinković je rastjerao kvalitetne ljude iz odbora, tako da je Rajakova pobjeda izvjesna.