петак, 9. септембар 2016.

Dodikov streloviti put u Kapitulaciju

piše: Slobodan Vasković

Jadna, bijedna, laživa, antinacionalna politika prije ili kasnije završi jadno. U smeću.
Pa tako i “referendumska politika” Milorada Dodika, sa kojom on strelovito juri u Kapitulaciju.

Odmah nakon Odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju datuma Dana Republike, Dodik&”Hor Nikolae dječaka”, slavodobitno su ustvrdili da ne priznaju Ustavni sud BiH i da će referendumom to činjenično stanje potvrditi.

Prijetilo se ukidanjem Suda i Tužilaštva BiH i najavljivao referendum o otcjepljenju; Ako ne dogodine, najkasnije 2018.

Sledeći korak bio je prvi ka Kapitulaciji, jer je “ploča” promijenjena, sve uz refren da je “referendum sprovođenje odluke Ustavnog suda”, da bi treći korak bio odustajanje od referenduma, kako je najavio Dodik, “ukoliko Ustavni sud BiH vrati odlučivanje na početak”.

Vraćanje “Odlučivanja na početak” znači suspenziju Odluke Ustavnog suda, ali isto tako i novo odlučivanje koje može biti istovjetno već donesenom.

Uz ovu Dodikovu tvrdnju, kao prilog garnirana je izjava Željke Cvijanović da 
“za realizaciju odluke Ustavnog suda postoje dva kolosjeka koji idu paralelno. Јedan je da se održi referendum i on jeste jedan od koraka u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, a drugi korak jeste da se izvrše određene izmjene samog Zakona o praznicima, u jednom dijelu koji se odnosi na određenu obaveznost”.

I ambasadori zapadnih zemalja naveli su da ih je Dodik obavijestio da će “narednih dana u parlament biti upućene izmjene Zakona o praznicima RS”.

Upućivanje “izmjena Zakona”, kako je Dodik rekao, odnosno “određene izmjene samog Zakona o praznicima, u jednom dijelu koji se odnosi na određenu obaveznost”, kako je to rekla Cvijanović, jesu provođenje Odluke Ustavnog suda BiH, kojom je ukinut datum Dana Republike. Istovremeno, to znači i odustajanje od referenduma, jer je potpuno nepotreban.

To je, izvan svake razumne sumnje, nesporno.

To je, takođe, i priznanje da je isti taj Zakon u jednom svom dijelu bio diskriminirajući po nesrbe. 

To priznaju i Dodik i Cvijanovićeva koji su bili najžešći promoteri referenduma. 

Nakon višemjesečne šizofrenije, Dodik je dobio Duplo Golo, a “vraćanje odlučivanja na početak”, ukoliko do njega dođe, biće u funkciji dimne zavjese, koja treba, bar u minimumu, prikriti dramatičan i težak Dodikov poraz.

Onog trenutka kada se Zakon promijeni, važeća Odluka Ustavnog suda je ispoštovana i on, “vraćao ne vraćao” nema više o čemu odlučivati.  

Naravno, režimska mašinerija sve će pokušati prikazati kao pobjedu, ali džaba - Dodiku je politički zauvijek slomljena kičma, a najzaslužniji za to su njegovi savjetnici, što su ga gurnuli u projekat “Referendum”, koji, objektivno, nije mogao iznijeti bez izuzetno teških posledica po RS, Narod i samog sebe. 

Štete koje je načinio su ogromne. Jedina pozitivna okolnost u svemu je što je svima jasno da je Dodik gotov i da ta dezorijentisana politička kreatura više ništa ne može dati. sem velikih i opasnih problema.

Dodik je, pred opšte izbore 2006. ispalio mantru “referendum o otcjepljenju” na kojoj je politički živio deceniju, da bi na njenoj varijaciji “referendum protiv Ustavnog suda” doživio definitvni debakl i politički kraj.

Dodikovo uzmicanje znaće njegovi protivnici iskoristiti, to je tako vidljiva slabost da je, jednostavno, nemoguće ne poentirati. Ta politička ruina može nanijeti još neku štetu, ali to su samo refleksije “secirane žabe”.

“Secirana žaba” nanijela je teške udarce RS, ali je, takođe, nanijela i teške udarce matičnom SNSD-u. 

Kroz projekat “referendum”, Dodik i njegovi savjetnici, ugrozili su bezbjednost građana, unijeli nesigurnost u RS/BiH/Region, u porodice i pokazali spremnost na svako zlo, samo da bi sebe sačuvali. 

Narod sve više prepoznaje da Dodik predstavlja problem, da je ključna prepreka bilo kakvom napretku, čak i tavorenju i da jedino garantuje dalje propadanje.

SNSD će, bez sumnje, biti kažnjen na izborima. I to žestoko.  

Trebao bi to biti drugi veliki korak ka uklanjanju najvećeg srpskog nacionalnog problema, što Dodik jeste. Prvi su učinili oni koji su ga gurnuli u referendum.