уторак, 13. септембар 2016.

Kandidati za novog premijera: Špirić, Stevanović i, ipak, Lukač; Slogan SNSD-a “Ili Pobjeda ili Prevara”, sa akcentom na Prevaru

piše: Slobodan Vasković

Miloš Stevanović
Unutar Režima otpočela je velika bitka za poziciju novog premijera Republike Srpske.

Glavni kandidati za premijera su Nikola Špirić, Miloš Stevanović, advokat iz Bijeljine i Dragan Lukač, aktuelni ministar unutrašnjih poslova RS.

Moji izvori ranije su tvrdili da je Lukač ispao iz kombinacije za premijera, ali je vraćen u igru pod uticajem Slobodana Stankovića i Đurađa Regodića.

“Oni su mu kupili ministarsku poziciju, nije nerealno da mu kupe i premijersku”, tvrde moji izvori.

Ranije sam objavio da će  Milorad Dodik nakon oktobarskih izbora smijeniti Željku Cvijanović za premijerske pozicije, jer je nezadovoljan njenim radom, a i aktuelna premijerka jedva čeka da ode sa te pozicije, “jer joj je dosta svega”. 

Sigurno odlazi i Zoran Tegeltija, ministar finansija, kao i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja.

Tegeltije želi da se riješi Dodik, dok Bogdanića žele da otjeraju i Dodik i Ranko Škrbić, koji namjerava da postane dekan Medicinskog fakulteta (u igri je 40 miliona KM za novu zgradu fakulteta). Šprić namjerava da (uskoro) raskrčmi zemljište na kojem se trenutno nalazi Hirurgija (u centru Banjaluke).

Škrbić želi da se riješi Bogdanića, jer je nezgodan svjedok brojnih kriminalnih poslova sa “Vamedom” i “Lindnerom”, prilikom izgradnje Južnog krila UBKC Banjaluka. Iza tih kriminalnih akata je Škrbić, a “izvođač radova” bio je Bogdanić. 

“Bogdanića svi žele da se riješe. I Dodik i njegovi glavni igrači u zdravstvu, jer je Bogdanić veoma prljav igrač, kakav se rijetko sreće”, potvrdili su ponovo moji sagovornici svoje ranije navode. 

Prema njihovim riječima, Bogdanić je glavni osumnjičeni u nekoliko velikih istraga koje vode i MUP RS i Sipa, pa je i to jedan od razloga zbog kojih Dodik želi da ga se što prije riješi.

Nekoliko je kandidata za Bogdanićevog naslednika, a najbliži ministarskoj fotelji trenutno je Mirko Stanetić, direktor UBKC Banjaluka.
Bogdanić i Stanetić zajedno su pokušali prikriti trovanje novorođenčadi onečišćenim respiratorima, što je monstruozna afera koju sam otkrio u decembru prošle godine.

Životi novorođenčadi su ugrožavani cijelu prošlu godinu, a sve se otkrilo kada sam objavio da su (04.12.2015.) četiri bebe hitno prebačene u Beograd, jer je otrkiveno da se pojavilo ulje u respiratorima.

Međutim, sve se to zataškalo, uz tvrdnje iz UBKC da je za sve kriv stari kompresor. To je bila apsolutna laž, jer su respiratori onečišćeni i zatrovani najmanje godinu dana i toliko dugo su bebe udisale ulje i druge nečistoće.

“Kada su serviseri došli i pogledali aparate zanijemili su. Ulja i nečistoća u njima je bilo kao u rafineriji. Nijedan jedini senzor nije javljao ništa”, rečeno mi je tada iz UBKC-a.  

Ista priča je bila i sa respiratorima za odrasle, a brojni su preminuli zbog toga.

Svi odrasli pacijenti koji su lani preminuli greškom Stanetića, zbog pokvarenih respiratora, predstavljeni su kao teški bolesnici. Šokantno je da je smrtnost pacijenata u šok sobama iznosila iznad pedeset posto.

Niko ništa nije preduzeo da se spriječi dalja egzekucija pacijenata. Jer o egzekuciji jeste riječ. Bogdanić je učinio sve da zataška cijeli slučaj, da spase i sebe i, posebno, Stanetića odgovornosti. I sve to po Škrbićevom nalogu. Sada ga Škrbić i Stanetić “stavljaju na svoj respirator”! Što znači da je politički gotov.  

Uz to, Bogdanić je, prema informacijama mojih sagovornika, od bh. istražnih organa zadokumentovan (prije nekoliko dana) kada je dogovarao kupovinu glasova sa nekolicinom lokalnih političara iz Teslića.  

Nova Vlada RS neophodna je Dodiku, jer postojeća ne može da riješi ništa i slika o njoj, u javnosti, je potpuno sumorna.

Takođe navode da SNSD neće ostvariti ni blizu kvalitetan izborni rezultat, uprkos igrama sa referendumom, pa je i to jedan od razloga koji će biti upotrijebljeni u argumentaciji potrebe smjene aktuelne Vlade RS.

“SNSD je naredio Opštinskim odborima da se sami snalaze za novac i iz centrale stranke im se ne daje ništa, ili, pak, na kašičicu. Međutim, nije tačno da para nema: Izvučeno je najmanje deset miliona KM keša i taj novac će biti upotrijebljen za kupovinu birača, posebno u opštinama u kojima je bitka za načelnike neizvjesna. To je jeidni način da SNSD ostvari rezultat približn onom iz 2012. godine”, tvrde moji izvori.


Prema njihovim riječima, stvarni izborni slogan SNSD-a nije “Snaga Srpske”, već  “Ili Pobjeda ili Prevara”, sa akcentom na Prevaru! (nastaviće se)