петак, 2. септембар 2016.

Avdo Avdić: Rat i mi - I Federacija priprema policijsku vježbu

Ko je počeo (s)rat'? Zar je uopće bitno kada manje-više seru svi. Srpska je servirala – Federacije uzvraća. 

Nakon Dragana Lukača Srpskog, Dragan Lukač Federalni odlučio je organizirati policijsku vježbu. 

„Brzi odgovor“ bit će obavljen u Živinicama. I u njemu bi trebali učestvovati specijalci iz Federacije. Cilj je uvježbavanje snaga za borbu protiv terorizma. 

Dakle, i Federalni Dragan Lukač ima isti cilj kao i Dragan Lukač Srpski. Borba protiv terorizma. No, u toj borbi, ustvari, dva dragana lukača pretvaraju sami sebe u teroriste. Terorišu građane. U ime Srpske i u ime BiH. Formalno -  ime politike. U ime Dodika i Izetbegovića - Suštinski. 

Ako je pripadnicima federalnih policijskih snaga stalo do borbe protiv terorizma, zašto, recimo, nisu vježbu održali u šumama nadomak zeničkog sela Orahovica? Tamo se već dva-tri mjeseca skrivaju pravi, naoružani teroristi? Bivši ISIL-ovci koje nijedna policijska agencija ne traži. Jer lakše je vježbati, nego hapsiti. Naročito ako se moraju hapsiti stranačke kolege resornih ministara. 

Čemu, zaista, služi živinički „Brzi odgovor“, koji su proteklih dana pripremali federalni ministar policije Aljoša Čampara i federalni Dragan Lukač? Ničemu. Ali ne i nikome. 

Bildajući sebe, federalni policajci, ustvari, najviše bildaju Milorada Dodika. A kada je Dodik nabildan, onda i Bakir Izetbegović ima od koga da brani BiH. 

„Koliko kužim, oni kao hoće da se otcjepljuju,a mi kao ne damo“, objasnio bi ovu situaciju vojnik sa Yutelovog snimka s početka devedesetih Bahrudin Kaletović. 

A koliko ja kužim, kod nas se redovno otcjepljuju u septembru parne godine, a spajaju svakog dana kada im zatreba novca od MMF-a. Da bi mogli podići plaće sebi i policijskim generalima koji umjesto da se bore protiv krimala – vježbaju. I stvaraju strah od rata. 

A rata neće biti. Barem dok ne vidite Milorada Dodika kako ispod miške nosi Ronhil, ili Bakira Izetbegovića kako u trezor Centralne banke unosi krevet.