недеља, 4. септембар 2016.

Dodik, nakon izbora, smjenjuje Cvijanovićku, Tegeltiju, Bogdanića…; Špirić se nudi za novog premijera

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik će nakon oktobarskih izbora smijeniti Željku Cvijanović za premijerske pozicije.

“Dodik je nezadovoljan njenim radom, a i Cvijanovićka jedva čeka da ode sa mjesta predsjednice Vlade RS, jer joj je dosta svega”, tvrde moji izvori iz vrha SNSD-a. 

Sigurno odlazi i Zoran Tegeltija, ministar finansija, kojeg Dodik poodavno želi da ukloni.

“Tegeltija je ranije imao ambiciju da postane premijer, ali je sada bez te ambicije i, kao i Cvijanovićka, takođe, želi da ode, jer je i njemu dosta svega”, kažu moji sagovornici. 

Dodik je mjesecima u vrlo lošim odnosima sa Tegeltijom. Uočljivo je i ponovno snažno približavanje Dodika i Igora Radojičića, što, takođe, ukazuje na siguran odlazak Cvijanovićke i Tegeltije.

Tokom sukoba sa Dodikom, Radojičić je insistirao na smjeni Cvijanovićke i Tegeltije.

U novoj Vladi RS neće biti mjesta ni za Dragana Bogdanića, aktuelnog ministra zdravlja. 

Bogdanića želi da se riješi “SNSD-ov doktorski lobi, sa kojim je u sukobu već godinu dana”. Bogdanić je ucjenama, pritiscima i uskraćivanjem novca određenim zdravstvenim ustanovama, pokušao da se obračuna sa ovim lobijem, ali će se, odmah nakon izbora, oni obračunati sa njim.

“Bogdanića svi žele da se riješe. I Dodik i njegovi glavni igrači u zdravstvu, jer je Bogdanić veoma prljav igrač, kakav se rijetko sreće”, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, Bogdanić je glavni osumnjičeni u nekoliko velikih istraga koje vode i MUP RS i Sipa, pa je i to jedan od razloga zbog kojih Dodik želi da ga se što prije riješi.

Moji izvori preciziraju da će Dodik učiniti sve da DNS Marka Pavića u novoj Vladi RS ne bude uopšte zastupljen ili da, u najgorem po njega, ima što manji značaj.
“Dodik će pokušati sakupiti većinu za novu vladu bez DNS-a, jer je veoma podrozriv prema njihovim brojnim potezima, ali i zbog toga što mu otimaju biračko tijelo, posebno u Krajini”, tvrde oni.

Prema njihovim riječima, Dodik još uvijek nije odabrao novog premijera, a jedini koji zasad figurira kao kandidat je Nikola Špirić.
“Špirić se sam nudi za tu poziciju svaki put kada počnu razgovori o formiranju nove Vlade RS, tako da je i ovaj put on sam sebe kandidovao”, rekli su moji sagovornici.        

Oni dodaju da je nova Vlada RS neophodna Dodiku, jer postojeća ne može da riješi ništa i slika o njoj, u javnosti, je potpuno sumorna.

Na moje pitanje da li će Dragan Lukač postati novi premijer, jer mu je to Dodik obećao još krajem prošle godine, izvori iz vrha SNSD-a su rekli da će za Lukača "biti dobo ako ostane i ministar, jer je Dodikovo povjerenje u njega poljuljano”!