недеља, 25. септембар 2016.

Debakl režima: Referendum je propao - broj izašlih ispod 50%

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik doživio je debakl; Narod je pokazao inteligenciju; Referendum je propao; Dodik će nastaviti sa rušilačkim djelovanjem, jer nema kud, kratki je rezime 25. septembra.

1.
Referendum je održan. 

Milorad Dodik načinio je taj konačni javni antinacionalni korak i omogućio raspakivanje Dejtona, ugrozio bezbjednost Regiona, stavio se na stranu Rusije, nasuprot SAD-a i Zapada.

Ujedno, otvorio je put ka Referendumu o ingerencijama Suda i Tužilaštva BiH, koji je već izglasan u NSRS, ali Odluka nije objavljena u Službenom glasniku.

2.
Odluka Ustavnog suda BiH, kojom je ukinut datum Dana Republike, bila je dobar povod za Pripremni Referendum, čiji je cilj ispitivanje odlučnosti Zapada u odbrani Dejtona.

Referendum nije održan zbog Dana Republike, kako se to želi predstaviti; Referendum je održan zbog Referenduma, on je svrha sam sebi, kako bi otvorio naredne korake - Referendume.   

3.
Moguće je svaki čas objaviti Odluku o sprovođenju Referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, nakon čega bi uslijedilo novo izjašnjavanje građana i, defakto, osamostaljenje RS po principu Sjevernog Kipra, Južne Osetije, Abhazije… RS bi postala nezavisna, iako nepriznata, država.

4.  
Da li je Dodik spreman na taj korak? Naravno, pod uslovom da Zapad adekvatno ne reaguje nakon Pripremnog Referenduma za osamostaljenje, što jeste upravo završeni o datumu Dana Republike.

5.
Ukoliko Zapad ne reaguje/mlako reaguje, prihvati makijavelistička objašnjenja Režima da je “referendum sprovođenje odluke Ustavnog suda” (iako je u najavi bio njeno odbacivanje), brutalno rušenje Dejtona novim Referendumom uslijediće, najkasnije, na proljeće. 

Presedan, Referendum, se već desio - niz koji će uslijediti, ukoliko reakcije ne bude, postaće pravilo.

6.
Objašnjenje kako Dodik ne bi dobio podršku za takve poteze čak ni iz Beograda (realno ni Moskve, bar zvanično) “ne pije vode”; Nije dobio podršku ni za ovaj Referendum pa ga je održao!

7.
Da li će Zapad reagovati?

Ukoliko ne reaguje onda će Dodik sprovesti svoje; On nema kud, jednosmjerni je to kolosijek na kojem se nalazi!

8.
Zapad će reagovati, previše su poniženi kako bi otćutali; Dodik im nije bacio samo “rukavicu u lice”, udario ih je “nogom u glavu”.

9.
Nekoliko bitnih stvari važno je uočiti:

- Dodikova posjeta Putinu nije dala očekivani efekat u RS, niti je dovela do euforije;

Dodik&savjetnici precijenili su taj akt u analizama; Nakon svega pokazalo se da mu je donio mnogo više štete nego koristi!

- Beograd se izmakao, bez šansi da se primakne Dodiku po pitanju odbrane zbog održanog Referenduma, jer je Dodik sada radioaktivan;

- Izlaznost građana je daleko ispod očekivanog; Samo (najmanje) 75 posto izašlih davalo je Dodiku neku argumentaciju i određenu političku snagu, sa kojom je Zapad trebao računati; Siniša Karan, predsjednik Komisije za referendum RS, izbjegao je izreći broj izašlih, navodeći da "procjenjuje" da je izašlo između 56-60 posto. 

To nije istinita, podaci su frizirani. 

Riječ je o upotrijebljenim/popunjenim listićima, ne i izašlim biračima. 

Navedeno pokazuje da je Dodik bez političke snage, čak i da Karan govori istinu. A ne govori.

Realno, Dodik je doživio totalni debakl. 

10.
Dodik se precijenio, ugrozio je Regionalnu bezbjednost i na kraju pokazao da je njegova specifična težina tek malo više od Nula.

11.
Ostaje otvoreno pitanje kako će Zapad reagovati: prema pojedincima ili prema kolektivitetu?

Realnije je prema pojedincima, jer bi udar na kolektivitet dao Dodiku novu snagu; Bio bi to nepotreban akt, kada je već njegova politička karijera okončana.

12.
Sam referendum prošao je bez incidenata. I to je itekako važno.

13.
Interesantno je da Vučićevi brutalni mediji nisu direktno udarili po organizatorima Referenduma, iako je Vučić izjavio da je protiv njegovog održavanja.

Sasvim suprotno je bilo kada su opozicionari organizovali Miting 14. maja - tada su Vučićevi mediji dželatski masakrirali i Opoziciju i Narod koji ih podržava.

Zvanični Beograd, kako god okreneš, ima člansku kartu SNSD-a - OO SNSD Savamala. 

14.
Referendum je pokazao da je RS podijeljena na dva dijela: Do Brčkog i Od Brčkog i Bez Brčkog!

Dodik je uspio teritorijalno rascijepiti RS. 

15.
Pokazalo se da je Referendum potpuna katastrofa Režima. 

16.
Zahvaljujući onima koji su izašli nije sve pretvoreno u Lakrdiju.

Građani su, mahom, izašli bez euforije, lagano, zbog sebe, a ne zbog Režima. Forma. 

Većina izašlih su pristalice opozicije.

To je, osim male izlaznosti, drugi veliki Dodikov debakl.

17.
Bilo je mnogo nepravilnosti - jedan član porodice mogao je sam glasati za sve ostale članove. 

Zamolio sam jednog prijatelja da odnese tri lične karte iz svoje porodice; Odnio je i dobio tri glasačka listića.

To što je on učinio, bilo je pravilo širom RS.

Nakon završetka glasanja ubacivani su listići u vreće i pravljeni novi zapisnici. Zato Karan "nema" rezultate. Čeka se noć i prevara.

Igor Radojičić je sat prije zatvaranja birališta (oko 18h) zvao sve predsjednike SNSD-ovih reona u Banjaluci da izvedu članstvo na birališta, kako bi se pokušala spasti stvar. Nespasivo.

Broj stvarno izašlih je znatno manji od broja upotrijebljenih listića, koji se sada lažno predstavljaju kao broj izašlih.

Da budem precizan: na referendum je, prema mojim informacijama iz izbornih komisija, izašlo MAKSIMALNO između 47-49 posto građana upisanih u birački spisak.

Sve iznad toga je laž Režima!

18.
Referendumski materijal završio je u kesama za smeće, u kojima je odnesen sa biračkih mjesta. Svaki komentar je nepotreban.

19.
Narod je pokazao inteligenciju - porazio je Dodika na otvorenoj sceni.

Ostalo je sedam dana do izbora - dovoljno da i Opozicija, Savez za promjene, pokaže Inteligenciju, iskoristi odličan i širok prostor koji im je Dodik otvorio i odnese pobjedu.

Sve je u rukama Saveza, ništa više nije u Dodikovim rukama!