уторак, 27. септембар 2016.

Prevarom do pobjede: SNSD počeo distribuciju velikih količina novca za kupovinu glasova

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik nalazi se u izgubljenoj političkoj situaciji; Svi su mu okrenuli leđa, ostao je potpuno sam. 

Istovremeno, strah je zavlado unutar SNSD-a, a konfuzija je prevlađujuće stanje. Poseban strah unutar SNSD-a izaziva spoznaja da, koliko do juče "prijateljski mediji", počinju da najoštrije kritikuju Dodika i predviđaju njegov skori politički kraj.

Dodik malu šansu da se pokuša izvući iz gubitničke situacije vidi u “bildanju” samopouzdanja stranke i aktivista, šireći ubjeđenje da će SNSD osvojiti pobjedu na predstojećim lokalnim izborima. 

Unutar SNSD-a ne smije se ni pomisliti na poraz, a čini se sve da se stranačka mašinerija ojača i krene u napad.

Cilj svih ciljeva je osvajanje 30 načelničkih mjesta (u zbiru sa DNS-om i SP-om), što bi, smatra Dodik, stvorilo određeni manevarski prostor za njega, jer nakon lokalnih izbora njemu slijede teški dani i još teže noći.

Dodik uočava da je pokrenuta mašinerija za njegovo detronisanje, pa pokušava odgovoriti udarom na izborima i ostvarenjem što kvalitetnijeg rezultata.

Ili pobjeda ili prevara, deviza je SNSD-a, koja se može iščitati i kao “Prevarom do pobjede”.

U tu svrhu spremljeno je, prema poslednjim informacijama iz vrha SNSD-a, sa već petnaest miliona maraka keša. 

Taj novac namijenjen je za kupovinu birača, predsjednika opštinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora.

"Osobama koje mogu donijeti veću količinu glasova ili omogućiti ubacivanje značajnijih količina glasačkih listića biće ponuđene bezobrazno visoke sume novca", tvrde moji izvori i ističu da će se pokušati i sa kupovinom osoba bliskih kandidatima suprotstavljenih SNSD-u.

Prve tranše novca krenule su ka svojim odredištima 27.09.; Keš voze aktivisti stranke uz diskretnu pratnju lojalnih pripadnika MUP-a RS, koji aktivno učestvuje u kampanji, ali i na samim izborima, kao poluga Režima.

Novac odlazi u opštine za koje je procijenjeno da će razlika među kandidatima za načelnike biti nekoliko stotina do hiljadu i po glasova. Cilj je, kupovinom birača, predsjednika opštinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora, obezbijediti pobjedu SNSD-ovih kandidata u tim opštinama.

Novac se distribuiše na području Banjaluke, potom u Derventi, Modriči, Šamcu, Tesliću, Rogatici, Vlasenici, Foči, Dubici, Trebinju, Novom Gradu, Bileći, Višegradu, Srpcu, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži.

U svim ovim opštinama, kao i u Banjaluci, sve procjene/istraživanja ukazuju da je razlika između kandidata tijesna i cilj SNSD-a je da kupovinom birača, biračkih odbora, predsjednika opštinskih izbornih komisija, stranačkih protivnika, obezbijedi pobjedu.

Samo u Teslić je 27.09. prebačeno pola miliona maraka, jer je, prema poslednjim istraživanjima, Milan Miličević, kandidat SzP-a, uspio da se “odlijepi” od protivkandidata Dragana Bogdanića (SNSD), na hiljadu glasova razlike.   

Ogromna količina novca (300.000 KM) prebačena je i u Novi Grad, gdje je poslednjih nekoliko dana došlo do značajnog obrta situacije: Milanko Mihajlica, kandidat SzP-a uspio je da se poravna sa Miroslavom Drljačom, kandidatom SNSD-a. 

To je izazvalo pravu agoniju u SNSD-u u ovom gradu.

Slična situacija je i u Dubici, gdje se Branko Barać (SzP) primakao na samo 250-300 glasova Radenku Reljiću (SNSD). 

U Trebinju Luka Petrović uveliko radi velikim parama, a razlika između njega i Slavka Vučurevića je u 250 glasova. 

U Banjaluci je potpuno poravnat rezultat između Igora Radojičića i Dragana Čavića.

SNSD je po Dodikovoj naredbi snažno napao i na nekoliko SDS-ovih utvrda, prije svih na Pale, Nevesinje i Gacko.

Iako su kandidati SzP-a u ovim opštinama u solidnoj prednosti, SNSD čini sve da tu prednost anulira - pare se ne žale, premda se zadatak čini preteškim. 

Dodik posebno želi da osvoji Pale, jer taj gradić smatra kolijevkom SDS-a. 
Kako danas stvari stoje, teško će mu to poći za rukom, ali do kraja izbora je još pet dana.

Upumpana je i velika količina novca u Srebrenicu, gdje je izborni duel na etničkoj osnovi - Srbin protiv Bošnjaka. Dodik želi pobjedu u Srebrenici, jer smatra da bi ga ona dodatno politički ojačala. 

Interesantno je da SNSD žestoko napada i DNS u Brodu, pokušavajući po svaku cijenu da njihov kandidat Ilija Jovičić dostigne prednost Vida Ivanovića, kandidata DNS-a.

Kada je Brod u pitanju, u velikoj mjeri odlučuju glasovi iz dijaspore, a kupovina glasova u inostranstvu je počela još ljetos. 

Dok se DNS brani od SNSD u Brodu, isti sistem primjenjuje nad svojim protivnicima iz SzP-a, tamo gdje su sukobljeni u kandidaturi za načelnike.

DNS je napao dvije SDS-ove utvrde - Ugljevik i Ljubinje.

Da bi oborio Vasilija Perića u Ugljeviku, DNS će samo u ovom gradu utrošiti najmanje 250.000 KM, dok su za Ljubinje, gdje godinama vlada Veso Budimčić, namijenili manju svotu, jer je i broj birača manji.

Od ukupne količine novca, petnaest miliona, 20 posto je već ranije potrošeno, 40 posto će biti utrošeno do nedelje, a na sam dan izbora ostatak od četrdest posto će poslužiti za kupovinu. 

To je standardna shema, a moji izvori iz SNSD-a tvrde da Dodikov pokušaj da bukvalno kupi pobjedu neće koštati samo 15 miliona.
“Prvo su planirali potrošiti deset miliona, onda su povećali i obezbijedili 15 miliona keša. Do nedelje i na sam dan izbora će biti potrošeno mnogo više keša od toga”, zaključili su oni. 

Sve u svemu, u nedelju, 02.10., slijedi pravi "rat" i najdramatičnija izborna bitka od Dejtona do danas.