петак, 16. септембар 2016.

U borbi za novog premijera RS učestvuju Dodikovi tajkuni, Beograd, Crnogorski kartel, dio Međunarodne zajednice i moćni Gej - lobi

piše: Slobodan Vasković

Objavio sam ranije da su glavni kandidati za novog premijera Nikola Špirić, Miloš Stevanović, advokat iz Bijeljine i Dragan Lukač, aktuelni ministar unutrašnjih poslova RS.

Već danima traje njihova međusobna borba za ovu poziciju, budući da je Milorad Dodik visokim stranačkim krugovima najavio da će nakon izbora smijeniti vladu Željke Cvijanović i imenovati novu.

Interesantno je sagledati ko stoji iza pomenutih kandidata za novog premijera.

Najinteresantniji i najmanje poznat javnosti jeste Miloš Stevanović, koji otvoreno tvrdi (u svim nezvaničnim razgovorima) da je on novi premijer.

Stevanović je prije dvije godine (nakon opštih izbora) trebao postati ministar unutrašnjih poslova, lično mu je to obećao Dodik, ali je do promjene plana došlo u poslednjem trenutku i postavljen je Dragan Lukač.

Njegovo imenovanje platili su Slobodan Stanković i Đurađ Regodić.

Stevanović, koji je u to vrijeme bio savjetnik tadašnjeg ministra Radislava Jovičića, ostao je kratkih rukava i obrukan u političkim krugovima, jer je u zadnji čas nasamaren.

Stevanović je, svojevremeno, bio i savjetnik Miroslava Milovanovića, zvanog Miško Kučka, dok je narečeni obavljao dužnost ministra poljoprivrede.

Stevanović ima dobre veze i u Beogradu, a njega bi rado na premijerskoj poziji vidio i sam Aleksandar Vučić, koji živi u iluziji da bi na taj način, kontrolom predsjednika Vlade RS, mogao potisnuti Dodika u drugi plan.

Vučić, sa ovakvim pristupom, pokazuje da je “naivan kao mlada”, jer on nikako ne može kontrolisati Dodika, već Dodik drži njega u šaci.

Stevanović ima i dobre kontakte sa pojedinim predstavnicima Međunarodne zajednice, posebno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom. 

Za njega snažno lobiraju i tajkuni iz Semberije, tako da on slovi kao vrlo ozbiljan kandidat da preuzme Dodikov Ukleti Brod, što Vlada RS jeste. 

Ništa manje ozbiljan kandidat od Stevanovića nije ni Dragan Lukač, kojem je Dodik još krajem prošle godine obećao da će Vladu RS preuzeti početkom 2016. Međutim, to se nije desilo, a Dodik je čak doveo u pitanje Lukačevu lojalnost poslednjih mjesec dana.

Brojne promjene u MUP RS svjedoče o tome.

Lukač računa na snažnu podršku Stankovića i Regodića, kao i na podršku crnogorskih “biznismena”, koji su, njegovim dolaskom na čelo policije, značajno povećali obim poslova na teritoriji RS.

Lukač smatra da nije ništa dužan Dodiku i da je već mnogo učinio za njega, tako da je njihov odnos postao vrlo problematičan sa aspekta povjerenja. 

Aktuelni ministar ima podršku i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS, koji je u rodbinskim vezama sa Regodićem. U rodbinskim vezama su i Stanković i Regodić, koji je, opet, Lukačev kum.

Lukač bi bio prihvatljiv i bošnjačkom političkom vrhu, jer je obustavio sve istrage o zločinima počinjenim nad Srbima tokom rata, što nije ostalo neprimjećeno u vrhu SDA. Zauzvrat, obustavljene su i blokirane istrage protiv Lukača.

Treći kandidat Nikola Špirić gura sam sebe, vjerujući da kod Dodika može izlobirati poziciju premijera, koja bi mu omogućila da se zaštiti od istraga. Špirić ima male, gotovo nikakve, šanse da postane premijer. 

Ranije sam objavio da mjesta u novoj Vladi RS neće biti za Zorana Tegeltiju i Dragana Bogdanića, a na udaru će se naći i kadrovi Nebojše Radmanovića, čiji uticaj u SNSD-u Dodik želi potpuno da poništi.

Na poziciji ministra unutrašnjih poslova u novoj Vladi RS vidi se Predrag Ćeranić, aktuelni savjetnik Dragana Lukača.

Ćeranić je u odličnim odnosima sa Stevanovićem, a Lukača ima zadokumentovanog.

Izborni rezultati će odlučiti sudbinu aktuelne Vlade RS, a kako danas stvari stoje, SNSD će, kao stranka, pasti, tako da promjena izvršne vlasti, do kraja godine, djeluje sve izvjesnija.

Interesantno je da u borbama oko novog premijera, sem SNSD-ovih tajkuna, Crnogorskog kartela, zvaničnog Beograda, dijela Međunarodne zajednice, aktivno učestvuje i moćni Gej - lobi, koji je doživio snažnu ekspanziju u RS u poslednjih nekoliko godina.