недеља, 18. септембар 2016.

Izborni plan SNSD-a: Manipulacije, referendum, pritisci, nasilje i kupovina glasova


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i njegov SNSD pokušaće da održe referendum, ali ne zato što im je stalo do Dana republike, već što su se doveli u situaciju da će doživjeti izborni debakl ako ne održe referendum.

„Referendum moramo održati, inače smo gotovi na izborima“, tvrde moji izvori iz vrha SNSD-a.

Zbog ovoga su sva oglasna mjesta, koja je SNSD zakupio za izbornu kampanju, ustupljena Komisiji za provođenje referenduma.

Nije tu riječ ni o kakvom patriotskom činu, već još jednoj bezočnoj manipulaciji građanima RS, koje Milorad Dodik i njegova stranka vode u potpunu izolaciju.

Sve rečeno je tek igrarija prema prevari koju SNSD sprema u poslednjih sedam dana pred izbore.

U tih sedam dana, od 25. septembra do 2. oktobra, SNSD kreće u veliku kupovinu glasova, kešom koji je ranije izvučen, a riječ je o najmanje deset miliona maraka.

„Poslednjih sedam dana ide kombinacija kupovine glasova i ucjenjivanja značajnijih funkcionera opozicionih stranaka“, tvrde moji izvori iz vrha SNSD-a.

Oni navode da se po nalogu SNSD-a snimaju svi posjećeniji skupovi stranaka koje čine Savez za promjene.

„Snimaju se svi veći skupovi, nezavisno od toga da li su u seoskim i u gradskim sredinama, a video zapisi se odmah nose u opštinske odbore SNSD-a u tim sredinama. Tu se snimci analiziraju, sagledava se ko je sve bio prisutan na skupovima i procjenjuje se ko je tu od viđenijih ljudi. Kada se to sagleda, onda se odlučuje da li će se prema njima ići novcem ili će se pokušati ucijeniti na bilo koji način, kako bi se ti ljudi natjerali da glasove koje kontrolišu preusmjere za kandidate za načelnike SNSD-a ili, ako to nije izvodljivo, da ne glasaju za načelničke kandidate Saveza za promjene“, naveo je isti izvor.

Za pritiske je zadužen MUP RS, primarno Dodikova udba skoncentrisana primarno u Upravi za borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Moji izvori dalje tvrde da se najviši vrh SNSD-a odlučio za ovakav pristup svjesni da će izgubiti izbore.

„Njihov cilj je da pokušaju osvojiti najmanje nekoliko više načelničkih mjesta u odnosu na izbore 2012. godine, nakon čega bi proglasili pobjedu. Odlučeno je da se sve podredi ovom izbornom nivou, zbog činjenice da će SNSD kao stranka padati u odnosu na izbore prije četiri godine i da taj pad neće biti mali“, navode dalje moji sagovornici.

Prema njihovim riječima, postoji još jedna dimenzija na kojoj SNSD intezivno radi, a to su glasovi dijaspore.

Veliki novac je, kako tvrde, iznesen kako bi se pokupovali glasovi tih ljudi, odnosno da bi oni svoje glasačke listiće dali osobama određenim za te poslove, a zauzvrat bi za svoj glas dobili novac.

Akcija kupovine glasova je uveliko u toku.

Dodik očekuje i pomoć vlasti Srbije, a cilj svih ciljeva je ostvariti bolji rezultat od SDS-a i pokušati smijeniti aktuelno rukovodstvo te stranke, primarno Mladena Bosića, koji se protivi bilo kakvoj mogućnosti koalicije sa SNSD-om.

Vrh SNSD-a smatra da bi smjena Bosića omogućila veliku koaliciju SNSD-a i SDS-a i povratak Dodika i njegove stranke u vlast na nivou BiH.