недеља, 11. септембар 2016.

Autoput i bez revolvera i bez ćoraka

piše: Slobodan Vasković

1.
Otvoren je autoput Prnjavor-Doboj, kojim su čvrsto uvezana dva SDS-ova najtvrđa uporišta.

2.
Svečanom otvaranju autoputnog uvezivanja SDS-ovih najtvrđih uporišta prisustvovali su Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i prateći orkestri, vođeni namjerom da omekšaju, možda čak i uklone, SDS-ovu vlast iz pomenutih krajnjih tački autoputa. 

Džaba “vizionarstvo”, SNSD, koji promovišu Vučić i Dodik, doživjeće debakl  u ovim gradovima, dok će SDS, nakon oktobra, ostati suvereni vladar i Doboja i Prnjavora. Suvereniji nego trenutno.

3.   
Vučić je predstavljen kao premijer Srbije, što je samo djelimično tačno. Ispušten je dio “zvanična maskota SNSD-a za lokalne izbore 2016.”.

Vučić je dozvolio sebi da na instituciji srpskog premijera kampanju grade luzeri poput Milorada Živkovića i Darka Tomaša, kao i kriminalac Dragan Bogdanić, čije teslićke načelničke aspiracije sve više postaju otvoreno nasilje nad tamošnjim građanima. Ništa neočekivano od osvjedočenog poltrona i nasilnika, “Bicikliste”.

4.
Vučić nije rekao ništa: bio je patetičan, banalan i predosadan. Njegove “antitenkovske” poruke, svjedočanstvo su propasti adhok osmišljene ratnohuškačke kampanje, koja je dominirala u Srbiji i RS/BiH poslednjih mjeseci. I nanijela jedino štetu. 

Pozitivna strana je da smo imali priliku uvidjeti sa kakvim opasnim individuama imamo posla.

5. 
Ni Dodik nije rekao ništa, iako se ka govornici kretao kao revolveraš, hineći da je spreman da potegne. Ništa ozbiljno nije ispalio, čak ni ćorke.

6.
Dan ranije, u Beogradu, rešetao je iz svih cijevi. “Šarajući” na zidu Vučićevu siluetu.

Dodik nastavlja igru mačke i miša sa političkim rukovodstvom Srbije, i uspijeva da ih drži u klopci, iako je samo politički miš i ništa više.

Toliko o značaju i veličini rukovodstva Srbije.

7.
Uzgred, Vučić je pao čak i u očima sopstvenih ideologa, koji javno zbore da njegova pozicija ne vrijedi mnogo bez Dodikove; To što ističu i obrnutu zavisnost, ne znači baš ništa, jer citirana konstatacija svjedoči da je Vučić Ništa. Čim se doveo u situaciju da mu pozicija zavisi od ovdašnjeg Ništa.

Tako je to kada politiku kreiraš prema nametnutim paranojama, a ne činjenicama.

8.
Uočjiv je na autoputu bio i mirotvorački vokabular, bez ikakve dubine, širine, visine…; Uočljivo je bilo i odsustvo crkvenih velikodostojnika na 9. januaru, iako Ustavni sud BiH nije tretirao otvaranje autoputeva. Bar dosad!!!

8.
Uočljivo je i da nije bilo Putinovih slika. Leži li razlog u jasno prezentovanim ruskim nacionalnim interesima da priznaju Kosovo, ako im priznaju Krim?! Ima li išta logičnije za Putina od te ponude Zapadu? Nema. 

Rusija će za svoje nacionalne interese dozvoliti nestanak i RS i Srbije i Srba uopšte i u to nema nikakve sumnje nakon Putinove kosovizacije Krima. Nije je bilo ni prije.

Problem sa srpskim rukovodstvima je što gledaju kroz premalo prozorče, kako bi sebi bili veliki. Iako su luk i voda. Vrlo bljutava mješavina.

9.
SNSD-ova izborna maskota Vučić toliko se ofucao od prevelike upotrebe da bi za ovu stranku i njihova izborna htijenja bilo mnogo bolje da ga što manje prikazuju. 

Na otvaranju autoputa nije bio niko od lidera Opozicije. A i šta bi oni radili na stranačkom skupu SNSD-a. 

10. 
Na autoputu, bar u direktnom prenosu, referendum niko nije pominjao. Jeste dan ranije Cvijanovićeva, koja je u Beogradu, novinarima rekla da smatra da je odluka Ustavnog suda BiH sve vrijeme pogrešno tumačena.
“Ustavni sud nije nijednim aktom sve ovo vrijeme ukinuo Dan Republike. On nije ukinuo taj praznik već je tražio određeno prilagođavanje i to je moguće uraditi uz određena prilagođavanja postojećeg Zakona o praznicima, ali ne na način da se mi odričemo tog praznika, nego na način da ukinemo odredbu obaveznost za sve one koji ne smatraju da je to njihov praznik i koji se ne identifikuju s njim. Mislim da smo na tragu tog rješenja”, navela je Cvijanovićeva.

11.
Da li je Željka Cvijanović, ovom izjavom, htjela naciji saopštiti da su ona, Milorad Dodik i bulumenta, koja je insistiranjem na referendumu dovela do pogoršanja bezbjednosne situacije u Regionu, Politički Idioti, koji se čak ni ne trude da bilo šta razumiju, ali se itekako potrude da odnose dovedu na ivicu fizičkih sukoba?!

12.
Ukoliko Cvijanovićeva laže, pa ovakve izjave daje kako bi pripremila javnost na odustajanje od referenduma, onda ona, Milorad Dodik i bulumenta smatraju građane RS/BiH potpunim idiotima, što je, opet, idiotizam posebne vrste, koji karakteriše vlastodršce Gulagprovenijencije. 

13. 
Tražiti odgovornost Cvijanovićke zbog njenog javno priznatog neznanja je deplasirano; Da Gospođa nešto zna, nikada ne bi ni postala premijerka.

14.  
O otvaranju autoputa nešto je govorio i Igor Kvota Crnadak. Potpuno nebitno je šta je on rekao, jer je šupljiji čak i od Maskote. 

15.
Šteta što se nije obratio Slobodan Stanković, vlasnik “Integrala”, koji je gradio autoput, sa konkretnim podacima o brojnim izmjenama projekta, još brojnijim dodatnim radovima, načinu plaćanja oduzetog zemljišta, varijacijama I, II, III… koje su njegov omiljeni način izvlačenja novca iz projekata…, pa da čujemo koliko je zaista uloženo u autoput, a koliko u njegove poslove. Procjenjuje se da je omjer 70:30 u korist autoputa. I Stanković, Akademik građevinske mafije, stari!