уторак, 6. септембар 2016.

Urgent: Sa "Farmlanda" već pet dana nije isporučena ni litra mlijeka

piše: Slobodan Vasković

Sa govedarske farme "Farmland" već pet dana nije isporučena ni litra mlijeka. Očito je da je "Farmland" još jedan propali projekat Milorada Dodika, u kojem je stradao narodni novac, a   njegovi prijatelji mešetari izvukli destine miliona maraka. 

Krajnje je vrijeme da se Režim oglasi oko propasti ove firme u koju je uloženo desetine miliona KM državnih para i objasni gdje je novac nestao i ko je sve odgovoran za ovu pljačku.

“Farmland” definitivno propao; Od 1.200 preostalo samo 178 grla (05.09.2016.)

piše: Slobodan Vasković

Referendum je i Odvlačenje pažnje. To je njegova najvažnija karakteristika. Svi o referendumu, niko o propasti. 

Posebno niko ni riječi da progovori o propasti firme “Farmland”, koja je definitivno crkla.

Prije dvadesetak dana na toj govedarskoj farmi, objavio sam, nalazilo se 600 iscrpljenih goveda, riječju raga, o kojima niko nije vodio računa.

Danas ih je svega 178. 

Toliko je muznih grla preostalo na farmi u koju je Režim Milorada Dodika uložio desetine miliona maraka i preko koje je ukradeno nekoliko desetina miliona maraka.

U martu ove godine se tvrdilo da je na farmi 1.200 muznih grla - od marta do septembra ih je nestalo 1032. Ili su prodana ili su krepala.

“Farmland” vode Dodikovi prijatelji biznismeni iz Hrvatske, a najpoznatiji je Dragan Vasiljević.

Ni on više ne dolazi na farmu, kao ni ostali članovi rukovodstva. iz kancelarija je odneseno sve, u njima nema ništa.

Dok se “brani” RS, pocrkaše goveda,  i pobjegoše kriminalci, poput Vasiljevića, koji su, uz znanje Dodika, opljačkali RS.

Da podsjetim (već sam objavio) da je opljačkano i deset miliona KM koje je RS uložila u “Farmland” još 23.09.2009. godine preko Robnih rezervi.

Od toga je “Farmland” trebalo da kupi 500 junica za pet miliona KM, a pet miliona im je dato za hranu za junice. Što će reći onako, da im se nađe.

“Farmland” je trebalo da prethodnih godina isporučuje telad Robnim rezervama. U proteklih sedam godina to je tačno 596 grla. Nije isporučeno nijedno. Niti postoje. 

Imam kompletnu dokumentaciju o ovoj pljački o kojoj ne smije da pisne Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede. 

“Farmland” je doživio potop. I kraj. “Farmland” je crko.

Desetine miliona Režim je, preko Ministarstva poljoprivrede i ostalih institucija, skrcao u ovu fimu, ali jednostavno nije vrijedilo. I kako bi, kada je većina tog novca izvučena na privatne račune.

“Farmland” zemlju koju su dobili pod koncesiju izdaju trećim licima u zakup, što je potpuno nezakonito. 

Ministarstvo poljoprivrede “Farmlandu” je za prošlu godinu isplatilo 1.758.000 KM za premiju za mlijeko. Računica, na osnovu te cifre, kaže da im je mjesečna proizvodnja cca 160.000 litara mlijeka, odnosno 5.300 litara dnevno.

U “Farmlandu” su tvrdili (sve do marta ove godine) da imaju više od 1.000 muznih grla, što znači da njihovo muzno grlo dnevno daje nešto više od 5 litara mlijeka. To je skoro tri puta manje od prosjeka u RS.

To praktično znači da “Farmland” već godinama prikazuje lažne podatke o proizvodnji mlijeka.

Prosta računica kaže da im je po osnovu premija za mlijeko trebalo biti isplaćeno cca 580.000 KM, umjesto 1.758.000 KM.

Zaključak je da su na premijama za mlijeko, lažnim prikazivanjem proizvodnje, ukrali 1,2 miliona KM.