четвртак, 15. септембар 2016.

Putin, Dodik i Izetbegović za referendum: Očekuje se i Erdoganova podrška

piše: Slobodan Vasković
1.
Ako je neko sumnjao u odlučnost Vladmira Putina da Srbe potroši u svom sukobu sa Zapadom, vrijeme je da se mane ćorava posla.

Putin će Srbe bez milosti propustiti kroz “Zapadne šake”, samo da bi im se “krvi napio”. Posebno u BiH, koja je američko čedo.

2. 
Dodik kod Putina - ne miriše na dobro. 

Ne zbog nekog uticaja tog sastanka na izborne rezultate, već zbog sve većeg jaza RS sa Zapadom, posebno SAD-om. A RS je dio BiH, koja je zona punog uticaja Zapada.

I u kojoj Putin sada rovari, poigrava se, žrtvuje Srbe i RS, kako bi uzvratio bar neki udarac za teške sankcije pod kojim se Rusija nalazi.

Putin ruši Dejton, ruši i RS; SAD štite Dejton, štite i RS. 

3.
Putin Dodikom, kao batinom, posebno udara Beograd. Prvo je Vučiću jasno poručio da u Vladi Srbije “očekuje proruske ministre, što je nečuveno, a sada ga šamara sa Dodikom, jer Rusija podržava Dodikov lični referendum, a Srbija javno ne. Da ne pominjem nedavnu Putinovu kosovizaciju Krima!

4.
Vučić je načinio kardinalnu grešku podržavajući Dodika na izborima prije dvije godine, nastavljajući nedvosmisleno da stoji iza njega, brutalno napadajući ovdašnju opoziciju, da bi sebe sada doveo u situaciju da Dodiku ne smije ništa. I da je samo dio već istorijskog “Dodikovog niza uništenih beogradskih političara” - od Slobe, preko Voje, do Borisa; A sada i Ace!

5.  
Vučić pokušava da sačuva “neutralnost” između Rusije i Zapada, pa se naprasno sjetio Francuske; Prekasno, trebao je o tome misliti prije dvije godine, tada Francuze uzeti za mentore u približavanju NATO; Bilo je to najracionalnije rješenje. Međutim, Vučić je izabrao Merkelovu, kojoj je Balkan oduvijek bio "Bliski Istok", dok za Francuze, vjekovne srpske prijatelje, nije imao vremena. 

Vučić može biti i protestant i anabaptista i Jehovin svjedok, ali mora hitno završiti Kosovo, a boji se; Taj strah ga tjera da se miješa u RS (odvlačenje pažnje), gdje ga je Dodik uvukao u svoje prljave igre; Vučić je u blatu do nosa, a Dodik mu stoji na ramenima. 

Dodikov niz se nastavlja; Putin će se negdje, uzgred, rukovati sa Dodikom, možda malo sjesti, što će u Regiji biti predstavljeno kao Slijetanje na Mjesec!

Sasvim dovoljno da Vučić dodatno pretrne, Srbija osjeti jezu, a Zapad pripremi “set mjera” protiv RS; Možda su nekako mogli i trpiti “referendum u oku”, ali referendum, kojim im Putin “kopa oči”, teško da ikako mogu istrpiti. 

Ukoliko griješim, Zapad više ne postoji! Nestao je, a Dodik je Natčovjek, Zli Supermen, koji će dokusuriti Planetu! Niko mu u toj varijanti ne stoji na putu.

Dao mu je MMF pare? MMF je sam sebi dao pare, samo ih je provozao preko budžeta u BiH/RS.

6.
Ako ima onih koji misle da Vučić i Dodik igraju igru u kojoj je prvi dobar sa Zapadom, a drugi sa Rusijom, varaju se.

Kusta je izlobirao kod Putina da negdje usput sretne Dodika, što, ma koliko to usput bilo, nije malo. 

7. 
Dodiku treba fingiranje javne zaštite Rusije, ne očekujte ni Veliki ni Mali kredit, ali teško da će Rusija dozvoliti da referenduma ne bude.

Nenad Kecmanović, Dodikov strateg i ideolog, nedavno je pisao da Rusi nisu dali kredite, jer je “Dodik odustao od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH” i istakao da od ovog najavljenog ne smije odustati, “kako ne bi izgubio podršku Rusije”. 

U prevodu sa Kecmanovićevog na srpski - Dodik nije doveo situaciju u BiH do tačke ključanja, možda i fizičkog nasilja.

Sada mora to da učini - da sprovede referendum, bar Kecmanović tako tvrdi, kako ga Rusi ne bi skroz pustili niz vodu. 

Kecmanović odlično zna da Dodik nema nikakvu podršku Rusije, već ga Rusi koriste kao jednokratno sredstvo za upotrebu protiv SAD-a. Imaju ga bez ikakvih ulaganja. 

Neće čak ni njegove jabuke.

Uzgred, taj Kecmanović je u svakoj čorbi: Bio je kod Alije u Predsjedništvu nekadašnje Republike BiH, a sada je kod Dodika savjetnik i glavni ideolog.

Biće da je mor’o!

8. 
Hoće li Dodik održati referendum? Čini se da će morati, jer su Rusi to naredili. Prvo Ivancov, sad će Putin popečatiti.

Slava nam.

9.
Referendum je antisrpski projekat, a crni užasni uništavajući paradoks je da narod ne vidi kako ga njegov najveći neprijatelj, Dodik, gura u nestanak. 

Putin mu u tome pomaže, i sve to u situaciji kada Izetbegović javno tvrdi da je “Dodik pragmatičan i da se sa njim (Dodikom) sve može dogovoriti”.

Nema dileme i da su se dogovorili. I oko referenduma o oko ostalog.

Ostalo je još da Erdogan javno podrži referendum, kako bi svi shvatili na koju hrid se gura ovaj brod. I ko sve kormilari!!!

10.
Dodik je u svojoj kolumni “Dejtonski referendum” naveo da je “referendum 25. septembra praznik slobode i demokratije”!

Šta reći, već da Dodik, osim što vlada, i piše u skladu sa principima mentalne pornokratije.