субота, 24. септембар 2016.

Dodik je nova Mira Marković Vladimira Putina; Vučić je Novi Dodik

piše: Slobodan Vasković

1.
Susretom Vladimira Putina sa Miloradom Dodikom ozvaničena je pozicija potonjeg kao Globalnog problema, a, nažalost, i Republike Srpske sa njim.

2. 
Dodik je i zvanično dostigao vrhunac, jer biti Globalni problem nije mala stvar. Istorija mu ne gine, kao ni brzi slom.

BiH i RS su zona odgovornosti Zapada i Rusija nema tu šta da traži. 

Na dan Referenduma, vježbe na Manjači, kraj Banjaluke, imaće NATO, a ne Ruska vojska. Isto će se i na istom mjestu ponoviti, u masovnijem obimu, u prvoj polovini oktobra. 

3. 
Dodikova politička sudbina je zapečaćena, dok je samo pečaćenje tek stvar tehnike i vremena.

4.
Rusija ga ne može zaštiti i duže zadržati na vlasti u RS, jer nema ni interesa ni snage. Toga su svjesni čak i u Beogradu.

Kao što su svjesni da Putin nije Dodika zvao u Moskvu zbog viška slobodnog vemena, koje koristi za primanje Potrošenih političara, već da bi zabio Nož u Leđa Aleksandru Vučiću, koji je još uvijek u SAD-u, gdje je, indirektno, podržao Hilari Klinton.

5.
Dodik je od Putina dobio uputstva za još nekoliko udaraca.

6.
Zauzvrat, Dodiku je Putin garantovao azil u Rusiji, gdje je Dodik već prebacio novac.

Garantovao mu je i da će ga ruske službe na vrijeme obavijestiti o svakom pokušaju hapšenja, privođenja, bilo čega sličnog.

To je nagrada za zabijanje Noža u Leđa Vučiću i Srbiji. 

Dodik će postati Mira Marković.

Što se tiče RS i Srba iz nje, oni ni Putinu ni Dodiku nisu bitni, sem kao Oštrica Noža. Koja je već dobrano potrošena, ali može poslužiti za još par udaraca.

Srbija im je važna zbog Leđa. U koja Nož treba udariti.

7.
Svjestan je toga Vučić, ali je do svijesti došao, po običaju, prekasno.

8.
Nema on kud: ako optuži Dodika za izdaju, sam će postati Izdajnik u Srbiji, što je teritorija na kojoj Dodik uživa status “Svete Krave”; Ponajviše zahvaljujući Vučiću. 

9.
Ako otvoreno krene da ga ruši, slijedi mu isto.

Zato Vučić žari ratne vihorove, pa “napušta” SAD-e kada neki marginalac priprijeti ratom protiv RS! To je pritisak na Dodika, indirektno optuživanje za izazivanje ratnih sukoba, jer je on, zvanično, izazvao krizu Referendumom. 

(Polu)Zvanično mu je Vučić dao zeleno svjetlo za referendum, loše procijenio, pa se sada vadi. Nema lakog vađenja Ruskog Noža iz Leđa, kao ni lakog opravdanja pred Zapadom.

10.
Nije Dodik naivac, zna šta Vučić čini svojim “spasiteljskim” izjavama i gašenjem lažnog ratnog plamena, zna da ga razapinje, pa ga ignoriše, tako što nipodaštavajuće odbacuje svaku prijetnju ratom. 

I odlazi kod Putina po proste matematičke zadatke: Koliko još udaraca nožem da zada u ovoj maloj jednačini. Koja završava velikim minusom za Srbe.

11. 
Kad smo kod rata - neće ga biti; Sve je blasfemična igra; Nema ko da ratuje; Već deceniju mladići ne služe vojsku, nema obučenih vojnim vještinama, za rukovanje oruđima i ostalim ubilačkim alatima. 

Policijske snage koje postoje u BiH sasvim su dovoljne da se ovlada eventualnim manjim incidentima.

12.
Vratimo se Dodiku i Vučiću i Rusiji.

Srbija je ulog! 

Putin ne da Srbiji na Zapad; Zapad želi Srbiju kod sebe; Vučić se dvoumi, jer nema ideje šta i kako sa politikom, Srbijom, Narodom, sa samim sobom; Izgubljen Glumata čas Nikolu Pašića čas Zorana Đinđića, premda nije dorastao nijednom; Vučić pokušava da sjedi na Stubu (SAD) i stubiću (Rusija), ali tu je samo neravnoteža, nikakva neutralna ravnoteža. Pad je neminovan.

Vučić je morao povesti Srbiju na Zapad! To bi učinio Državnik.

Međutim, Vučić nije Državnik, on je, nažalost, Opsjena. Vrlo loša i nekredibilna.

13.
Loša Opsjena se igrala Državnika - gurnula Dodika u Referendum, kako bi sakrila probleme u Srbiji i sopstvenu nesigurnost i dezorijentisanost!

Nadao se Vučić ako ne baš teritorijalnom plijenu (što jeste bila jedna od opcija), a ono bar kupovini vremena i odlaganja teme “Odluči se”, ali ispostavilo se da je Referendum loše osmišljen igrokaz, šupljiji od švajcarskog sira. 

Lako su u njega prodrli Strani Elementi i iskoristili ga kao Batinu protiv Inicijatora.

Vučić je ustuknuo, htio žrtvovati Dodika; Dodik jeste svakakav, ali je i preživio svašta, iskusan je to i premazan Politički Alibaba: Shvatio je da ga Vučić prodaje, shvatio da nema kud i ponudio se Rusiji za Noža! 

14. 
Rusija je to prihvatila, jer kopa oči Zapadu u BiH i lomi Srbiju na njenom puževom koraku ka Zapadu, rušeći i taj superspori puteljak. 

U lošoj i defanzivnoj situaciji u kojoj se Rusija spram Zapada nalazi u Drugom Hladnom ratu, nije to mali dobitak. Nije ni veliki, ali jeste dobitak.

15.
Da bi Nož bio efikasan, mora se održati Referendum. Ne zbog dana Republike, već je Referendum svrha sam sebi; Cilj svih ciljeva je sam taj čin. 

16.
Dodik jeste obesmislio priču o Danu RS, jer mu i ne znači ništa; Prvo je bilo da se odbacuje odluka Ustavnog suda, nakon toga da se sprovodi; Zaokret od 180 stepeni, tipično makijavelistički, nije neočekivan, jer je to sredstvo do stvarnog cilja - Referenduma zbog Referenduma!

17.
Nakon što se održi onaj 25., uslijediće novi - o radu Suda i Tužilaštva BiH, njihovom poništenju na teritoriji RS. Odluka je već donesena, čeka se samo objava datuma. 

Nakon toga RS postaje samostalna unutar BiH. Balkanska Južna Osetija, Nagorno Karabah, Pridnjestrovlje, Abhazija, Sjeverni Kipar…! Država, ali Nepriznata.

18.
Zapad će tada, da bi zaštitio Dejton, morati da krene i na RS i na Narod. Srbija će to morati da gleda, to konačno mljevenje, a neće moći ništa. Njen put na Zapad biće odložen zauvijek.

Srbija je nemoćna već sada; Tada će biti još nemoćnija.

19.
Naravno, konačno mljevenje može uslijediti i nakon ovog Referenduma, ali opet smo na istom, opet će Srbija morati to da gleda. Nemoćna. 

Njen put na Zapad biće usporen do besmisla.

I u 17. i u 18. tački - varijantama raspleta Ruski NožDodik radi u leđima Srbije i na kasapljenju RS. 

I Srbija to ne može spriječiti, jer je to inicirala. 

Ranija podrška Dodiku je suicidni Vučićev potez, duboko antinacionalni i anticivilizacijski.

20.
Sadašnja Putinova upotreba Dodika je pragmatični način artikulisanja ruskih nacionalnih interesa, čija su kolateralna šteta Srbi, RS i Srbija. 

Rusima se nema šta zamjeriti; Bore se za interese svoje zemlje i bore se protiv Zapada.

Zapadu, koji će žestoko odgovoriti na Ruske igre, takođe, se nema šta zamjeriti; I oni se bore za svoje interese i bore se protiv Rusije.

21.
Ni Dodiku se nema šta previše zamjeriti; Bori se za svoje lične interese i očuvanje otetog; Do RS, Srbije i Naroda mu je oduvijek bilo stalo koliko do zadnje rupe na svirali. Nije to nikada previše ni krio.

22.
Vučić je isključivi krivac za propast u kojoj se nalaze RS, Srbija i Srbi; Dobio je mandat Naroda/plebiscitarnu podršku da konačno riješi Srpsko Nacionalno Pitanje; Umjesto da to učini, sve je prokockao, doveo u pitanje opstanak RS, Srba u BiH i same Srbije.

Vučić je postao Novi Dodik!


Šešeljev Epigon je baš daleko dogurao.