четвртак, 1. септембар 2016.

Beograd pod vodom

piše: Slobodan Vasković

1.
Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nisu podržali referendum o datumu Dana Republike Srpske. 

Na taj način Srbija se distancirala od Milorada Dodika, koji je, zbog svojih ličnih razloga, a ne zaštite srpskih nacionalnih interesa, nametnuo izjašnjavanje građana o odluci Ustavnog suda BiH.

2.  
Srbija se prekasno distancirala od Dodika po pitanju referenduma i njeno vođstvo snosiće značajnu odgovornost za teške negativne posledice po RS koje slijede, ukoliko Dodik istraje na referendumu.

3.
Srbija je imala dovoljno vremena da utiče na Dodika, posebno zbog činjenice da su njegove i Vučićeve veze poslednjih mjeseci itekako ojačale; To se kristalno jasno vidjelo 14. maja kada je medijska mašinerija premijera Srbije brutalno udarila po Srbima kojima se ne dopada način Dodikove vladavine; Nakon 14. maja Dodik i Vučić su išli ruku pod ruku sve do razlaza oko referenduma, do kojeg je došlo u njegovo praskozorje.

4. 
Nije valjda da je iznenadno nadahnuće otvorilo oči Nikoliću i Vučiću pa su tek nakon saopštenja PIK-a shvatili u šta su, podržavajući nekritički Dodika, gurnuli i RS i BiH i Region?!

5. 
Nije bilo nikakve iluminacije: Nikolić i Vučić su do zadnjeg trena zatezali konopac, jureći sitni dnevnopolitički šićar, vjerujući da će podrškom Dodiku i besmislenim, nikom potrebnim krizama, odvući pažnju srbijanske javnosti sa problema (a možda odvući i dio BiH), nadajući se da će Zapad popustiti pred Dodikom, a kada su uvidjeli da nema uzmaka, uzmakla je Srbija. 

I ostavila na milost i nemilost Republiku Srpsku Miloradu Dodiku i njegovoj Grupi opasnih namjera, spremnim da je ponište kako bi sebe spasli odgovornosti.

6. 
Da se razumijemo - Nije nikakva opasnost u referendumu o datumu Dana Republike, kada bi on bio održan zbog tog datuma i ničega više; Međutim, on je samo uvod za referendum o postojanju Suda i Tužilaštva BiH i to je Dodik najavio bezbroj puta; Ukidanjem ingerencija Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS, ovaj entitet bi, de fakto, postao nezavisna i samostalna država. 

7.
Ukidanjem ingerencija Suda i Tužilaštva BiH po automatizmu bi se ukinule i nadležnosti drugih Agencija/Institucija BiH, odnosno ukinula bi se Dejtonska BiH.

8.
“Baš Čelik” nije krio gdje mu je “jaje”; Nije ni čudo da je lako pronađeno sa namjerom da se razlupa. Ili “jaje” ili RS, a moguće oboje, ukoliko “Baš Čelik” baš istraje na svom političkom samoubilačkom pohodu, kojim pokušava likvidirati Dejton!

9. 
Vučićevo šamaranje Dodika prije “svesrpskog” sastanka jadno je i bijedno pokazivanje sile nakon izgubljene utakmice; Vučić nije ponizio samo Dodika, ponizio je i sebe, a Bogami i Srbiju i RS i Srbe, koji su od njega očekivali ozbiljniji pristup, a ne još jednu cirkusku šaradu.

10.
Javnim “pokazivanjem mišića” prema Dodiku, Vučić je samo potvrdio da je sve ovo vrijeme bio u njegovoj (Dodikovoj) funkciji, da je Dodik vodio njega, a ne on Dodika i da mu je Dodik lažno obećavao novo igranje “vatrogasaca”, na šta je on nasjeo…

11.
Prije samo desetak dana, u Donjoj Gradini, Vučić je Dodiku i Ivaniću pred svjedocima rekao “Vas dvojica ste Tim. Računam na Vas”, da bi danas “Tim” raspustio!

To nije politika, to je Ništa. Nula. 

Ne samo raspuštanje “Tima”, već i njegovo formiranje od političkih lešina.

12.
Kao što je Apsolutna Nula, a ne politika, Vučićeva i Nikolićeva bezrezervna podrška Dodiku, koji je ekonomski i finansijski uništio Narod, a sada pokušava da ga dokrajči i fizički.

13.
Dodik vodi RS ka uništenju, Narod ka fizičkom nestanku, a Vučić i Nikolić su njegovi saučesnici. Ivanić je Mali od Palube na tom Ukletom brodu.

14.
Da li je Dodik, nakon propasti beogradskog sastanka i okretanja leđa Nikolića i Vučića, ostao sam?

Nije. Uz njega je Rusija i, kako se čini, ostaće uz njega do satiranja i poslednjeg Srbina u BiH. Potom i u Srbiji.

15. 
Petar Ivancov je snažno gurnuo Dodika u referendum lakonskom izjavom: “Vjerujem da će referendum u RS biti održan”.

Nije to procjena ruskog ambasadora, već jasna naredba Dodiku šta mu je činiti. 

Nikolić i Vučić, nakon toga, nisu imali šanse.

16.
Rusima je samo stalo da Zapadu, posebno SAD-u, zadaju što jači udarac -ima li išta jače za Ruse nego srušiti Dejton, čiji su autori Amerikanci?! Nema, a politički iracionalni Dodik, spreman na sve kako bi sačuvao oteto, odlično je oruđe za njih.

Dodik nema gotovo nikud; Ako se i Rusi zvanično skroz izmaknu, skroz je i zvanično gotov. (Poodavno je on završio karijeru, ali njegova politička sudbina je potpuno nebitna. Važna bi trebala biti sudbina Naroda, ako je ikome do toga!).

Dodik ne razumije da se Rusi nisu nikad “ni poturili” za Srbe, pa nemaju šta ni da se izmiču; Samo se poigravaju sa njim, sa RS i sa BiH, trošeći ih u svojim bitkama.

Dodik može, ako hoće, da zbog Rusa promijeni i pol, njegova stvar; Problem je kada rastura zemlju i narod.

Raspakivanje Dejtona to jeste, a Dodik čini sve da ga raspakuje.
Zapad/SAD ga sprečavaju u tome i tu je paradoks: Zapad/SAD, čuvajući Dejton, čuvaju i BiH/RS, a “Čuvar Srpske” direktno radi protiv nje!!!

17. 
Ruskim predstavnicima u BiH puna su usta demokratije, što je, zaista, pravo licemjerstvo, ako se ima u vidu da dolaze iz Društva Apsolutno Jednog Lica. I Naličja.

18.
Budimo realni i zapitajmo se: Šta je Rusiji važnije - BiH/RS ili luka Tartus u Siriji, u kojoj imaju svoju bazu, poslednju u Sredozemlju?! 

Tartus!

I za Tartus su Rusi spremni poništiti i Srbiju i RS i Srbe. Važniji im je ruski nacionalni interes od svih Srba zajedno, što je i logično.

Nelogično je da Srbi sami pristanu da nestanu zbog neke luke u Siriji, ili na Krimu, ako se nekom čini bližim!

19.
Uz Dodika je i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Samo njemu odgovara raspakivanje Dejtona, pa svakodnevno gura Dodika u referendum, dajući mu svesrdnu podršku.

Možda će HDZ BiH jednog lijepog dana zaista stati u zaštitu srpskih nacionalnih interesa, ali taj dan je svjetlosnim godinama udaljen od današnjeg i, svakako, to nije 25. septembar 2016. godine.

20. 
Šta će biti dalje?

Ništa dobro, štaviše, biće baš Crno, ako Dodik nastavi da istrajava na referendumu.