среда, 7. септембар 2016.

Škrbić, uz Dodikovu pomoć, nasiljem do pozicije dekana i 40 miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Ranko Škrbić, nečovjek koji je unuštio zdravlje sopstvenog naroda, ponovo se vraća na javnu scenu RS. I to kao dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Da bi dobio tu poziciju, Škrbić, uz pomoć Milorada Dodika, Dragana Bogdanića i Mirka Stanetića, gazi sve pred sobom, progoneći i maltretirajući protivkandidate.

Aktuelni dekan Milan Skrobić u oktobru ide u penziju. 

Ranko Škrbić, uz asistenciju Bogdanića, vrši snažan pritisak na profesore koji su članovi Nastavno - naučnog vijeća da ga izglasaju za dekana. 

Ukoliko uspije u tome, potvrde Senata i rektora su tehničko pitanje. 

U igri za dekana su i dva profesora: To su dosadašnji  prodekani 
medicinskog fakulteta Radoslav Gajanin i Zoran Vujković. 

Gajanina je Škrbić sklonio tako što ga je poslao u Rektorat univerziteta, na upražnjeno mjesto prorektora za nastavu. Ta pozicija se otvorila nakon što je Milana Mataruga, koji je obavljao tu funkciju, izabran za rektora.

Nakon uklanjanja Gajanina, krenuo je snažan pritisak na Vujkovića. Od njega se zahtijeva da napusti Medicinski fakultet, jer je, istovremeno, i radnik Kliničkog centra. 

Pritiscima su se pridružili Bogdanić, ministar zdravlja i Mirko Stanetić, direktor UBKC Banjaluka, tako što su odlučili da šikaniraju Vujkovića. 

Stanetić mu je, uz odobrenje Bogdanića, ničim izazvan, prepolovio platu u UBKC, navodeći da to čini jer je Vujković i prodekan na fakultetu.

Vujković je već četiri godine prodekan, sve virjeme je u UBKC primao punu platu, tako da je Stanetićev postupak svjesni progon zbog njegove kandidature za dekana. 

“Izaberi gdje ćeš”, odbrusio je Stanetić Vujkoviću.

Plata u UBKC je veća nego na fakultetu, gdje je progonjeni primao samo simboličan dodatak.

Bogdanić i Stanetić su pokušali prikriti trovanje novorođenčadi putem otrovnih respiratora, tako da je njihovo nasrtanje na protivakndidate Škrbiću lako prepoznatljiv ručni rad osvjedočenih kriminalaca, koji ne prezaju atakovati na živote kako bi se dokopali novca. 

Nekolicini profesora nije se dopao ovakav način postavljanja dekana i progona njihovih kolega, pa su otišli kod Dodika da se požale na Škrbića i njegovo bestijalno djelovanje.
“Šta da radim. Škrbić voli da bude nešto”, lakonski im je odgovorio Dodik i time jasno stavio do znanja da on drži stranu svom Kumu kriminalcu.

Mjesto dekana nije finansijski isplativo, jer fakulteti nemaju svoj račun, već sve ide preko Rektorata univerziteta. 

Ni Škrbiću nije do titula, već do para i tu je cijela kvaka: Planirana je izgradnja nove zgrade za Medicinski fakultet na Paprikovcu. Nadležni su već započeli pregovore sa Evropskom bankom za novi kredit; Austrijanci su im projektanti i konsultanti, što znači da je ponovo u igri “Vamed”. I da je ponovo na djelu nova otimačina.

 Vrijednost zgrade je oko 40 miliona KM, a odobren je i regulacioni plan. Tih 40 miliona su Škrbićev i Dodikov cilj.

Prema podacima Vlade RS, u poslednjih deset godina u zdravstveni sektor u Banjaluci uloženo je 410 miliona KM. Taj novac sve vrijeme usmjeravao je Škrbić i njegov najveći dio je pokraden, a vrlo malo je zaista i uloženo u zdravstvo.

Svako ko posjećuje bilo koju od klinika u Banjaluci osjeti na svojoj koži da su ta ulaganja simbolična, jer većina dijagnostičkih aparata ne radi i kompletan sistem je poodavno u fazi truljenja.