уторак, 20. септембар 2016.

IJ 4,5 i 6 - Procjena: Dominacija Saveza (SDS-a), bitka SNSD-a za opstanak; U derbiju izbora Miličević u prednosti nad Bogdanićem


piše: Slobodan Vasković

Objavljujem i poslednju, četvrtu, procjenu izbornih rezultata u svih devet izbornih jedinica.

Važno je naglasiti da referendum, ako bude održan, neće donijeti gotovo nikakvu korist SNSD-u, koji je bacio sve karte na taj događaj.

Interesantno je da, ukoliko referendum ne bude održan, slijedi težak pad SNSD-a.

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.    

piše: Slobodan Vasković
Izborna jedinica 4
U Izbornoj jedinici 4 smještene su četiri opštine i u svima će se voditi bespoštedna bitka do poslednjeg trenutka za načelničke pozicije.
Modriča
U Modriči je kandidat SzP-a Stevo Joksimović bliži pobjedi u odnosu na svog protivkandidata Mladena Krekića, aktuelnog načelnika i visokog funkcionera SNSD-a.

Krekićev problem je zasićenost građana Modriče njegovom dugogodišnjom vladavinom, a dodatni je što ga neće podržati kompletan odbor SP-a.
Stevo Joksimović ima podršku članica SzP-a i dijela SP-a, ali je političko koškanje unutar Saveza, do kojeg je došlo poslednjih nedelja, omogućilo Krekiću da se ima čemu nadati.
Ukoliko Joksimović uspije zaustaviti nesuglasice unutar SzP-a, realna je njegova pobjeda. U suprotnom, Krekić bi mogao slaviti, što bi, ipak, bilo malo iznenađenje, s obzirom na činjenicu da SNSD značajno pada u ovoj opštini.

Derventa 
Potpuno ista situacija je i u Derventi. 
Milorad Simić, kandidat SNSD-a i aktuelni načelnik, jeste dosta uradio za ova grad, ali napravio je i neke teško oprostive greške, jer je nekolicini sebi vrlo bliskih osoba dozvolio da se ponašaju kao gospodari ovog gradića. 
Simiću ne ide u prilog ni duga vladavina.
S druge strane, kandidat SzP-a Nade Planinčević radi zaista dobru kampanju, ali i njega je ugrozilo sudaranje unutar Saveza.
Ono nije velikog intenziteta i ukoliko Planinčević uspije zaustaviti dalje sukobe, ima realne šanse da prvi prođe kroz cilj.
U Derventi će značajnu ulogu imati i glasovi iz dijaspore (hrvatski glasovi), tako da je vrlo teško prognozirati pobjednika..

Brod
U ovoj opštini se vodi mrtva trka i pravi rat između Ilije Jovičića, kandidata SNSD-a i Vida Ivanovića, kandidata DNS-a. 
Kandidat SDS-a Milan Gavrić je otpao iz izborne trke.
Borba između režimskih stranaka u Brodu je nemilosrdna i surova, a prije nekoliko dana policija je uhapsila aktiviste DNS-a, što je dovelo do ivice fizičkog sukoba.
Trenutno je u blagoj prednosti Ivanović.

Vukosavlje
U ovoj maloj opštini šansu za pobjedu imaju sva četiri kandidata:
Borislav Rakić (SNSD), Saša Katanić (PDP), Elvir Hadžiomerović (SDA) i Zekerijah Bahić (SDP).

Izborna jedinica 5
Doboj
U Doboju standardno - Obren Petrović

Petrovo
U ovoj maloj Ozrenskoj opštini Ozren Petković, aktuelni načelnik i kandidat SzP-a, odnijeće sigurnu pobjedu.
Petkovića građani cijene, a protivkandidati su mu bez posebnih kvaliteta (Mladen Nikić, DNS i Zdravko Savić, SNS), tako da je on završio posao.
Stanari 
I u Stanarima je bitka za svaki glas, jer će pobjednika odlučiti nekoliko desetina glasova. 
Dušan Panić, kandidat SNSD i aktuelni načelnik, trenutno je u veoma malom zaostatku u odnosu na Mladena Kršića (SzP), ali to je nivo statističke greške, pa je procjena pobjednika nemoguća.

Teslić
Teslić je opština gdje se vodi pravi politički rat, jedan od najžešćih u RS. 
Sredstva se ne biraju, a to se posebno odnosi na kandidata SNSD-a Dragana Bogdanića, čija ekipa prijeti, ucjenjuje, podmeće, pa čak u arsenalu imaju i fizička premlaćivanja.
Bogdanić je u panici dramatičnih razmjera, jer je u julu mjesecu već bio viđen kao budući načelnik; Međutim, tokom naredna dva mjeseca stvari su se potpuno okrenule u korist Milana Miličevića, kandidata SzP-a. 

Miličević je u prednosti i to “za prsa”.
Miličević je konsolidovao redove SDS-a, crpi prilično kvalitetnu podršku iz ostalih stranaka, a najvažnije po njega jeste podatak da će veliki broj ranijih apstinenata izaći ovaj put na izbore, kako ne bi dozvolili da Bogdanić pobijedi.
Nigdje kao u Tesliću nije na ispitu razum birača, jer se odlučuju između Miličevića, koji je kvalitetan čovjek, spreman priznati sopstvene greške, i nečovjeka Bogdanića, koji je, zbog karijere, znao podržati i seksulane pervertite iz najgore kategorije (O svemu posjedujem konkretne dokaze, koje ću uskoro objaviti).
Izbor Bogdanića na bilo koju poziciju je sramota, a činjenica da on obavlja poziciju ministra zdravlja je poražavajuća; Ujedno i svjedočanstvo na kako niskim granama je aktuelna vlast kada je sebi dozvolila da u njenim redovima egzistira i odlučuje jedna takva kreatura, kao što je Bogdanić.
Podrška seksualnim predatorima, što je Bogdanić činio, jedan je od najodvratnijih i najogavnijih postupaka Režima. 
Teslić ne odlučuje samo između Režima i SzP-a, već o sopstvenoj savjesti. 
Izbor Bogdanića predstavljao bi najmračniji dio nje. Srećom, takav epilog je manje moguć. 
Izborna jedinica 6
Šamac
U Šamcu u oktobru završava vladavina SNSD-a. Njihov kandidat Živan Kojić ima male šanse, jer njegov protivkandidat Đorđe Milićević (SzP/NDP) gotovo sigurno pobjeđuje.
U Šamcu je u dramatičnom padu SNSD, ali postoje nesuglasice i unutar SzP-a, pa je i ovdje na djelu scenario kao i u Derventi i Modriči.

Donji Žabar
U ovoj maloj opštini SDS sigurno pobjeđuje, odnosno njihov kandidat koji je Željko Marjanović, aktuleni načelnik.
Nikola Đokanović, kandidat SRS Dr Vojislav Šešelj, kojeg podržava i SNSD, je bez šansi.

Ugljevik
Ugljevik je bastion SDS-a i tu sigurno pobjeđuje Vasilije Perić, kandidat SzP-a. Diko Cvijetinovic nema nikakve šanse.

Lopare
Rado Savić (SDS) je već dva puta pobijedio Savu Cvjetinovića iz SNSD-a. “Treća sreća” ništa ne znači SNSD-ovom kandidatu i Savić izvjesno dobija bitku.

Pelagićevo
U ovoj maloj opštini pobjedu bi mogao odnjeti kandidat HDZ 1990 Slavko Zovkić. To bi bilo po prvi put da Hrvat postane načelnik jedne opštine u RS.
Kandidat SP Simo Stakić i kandidat SzP-a Dušan Nikolić nisu bez šansi i do kraja kampanje će se ravnopravno boriti sa Zovkićem.

Bijeljina
U Bijeljini Mićo Mićić (SDS) vodi dobru kampanju i ide ka obnovi mandata. Njegov protivkandidat Zlatko Maksimović je bez šansi. Gradski odbor SNSD u Bijelini je rastočen. 
Makismović je uložio dosta novca u kampanji i on zaista vjeruje u svoju pobjedu, što je daleko od realnosti.
Mićić u ovom trenutku ima između 6.000 i 8.000 glasova prednosti. To je nedostižno. (nastaviće se)