четвртак, 29. септембар 2016.

SNSD u slobodnom padu/Debakl u Banjaluci, Srpcu i Gradišci: Dodik u nokdaunu i na rubu sloma; Radojičić iz straha počeo da pjeva pod šatorima i da dijeli meze

piše: Slobodan Vasković

Tri Kastrata
SNSD je froncla nekada moćne stranke; Tribine u Banjaluci (Lauš), Srpcu i Gradišci (održane 28.09.) pokazale su snažan pad rejtinga ove stranke, koji je očekivan zvog svih ekonomskih i finansijskih problema u kojima se nalazi RS, posebno zbog političkog sunovrata Milorada Dodika.

Ono što je neočekivano je da je Dodik javno pokazao strah, paniku, izgubljenost i nesnalaženje u novonastaloj situaciji nakon održavanja refernduma.

Sportskim riječnikom rečeno, Dodik se jedva drži na nogama, tetura i dramatično pada njegova energija, po kojoj je bio prepoznatljiv. 

Njegov sunovrat prestravio je Igora Radojičia, kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, koji je izgubio hladnokrvnost i pokazao paniku pred otvorenim auditorijem; Radojičić je na Laušu simpatizerima demonstrirao da je spreman na poraz, a ne na pobjedu.

Tribina na Laušu počela je Dodikovim čitanjem poziva za saslušanje u Tužilaštvu BiH.

“Izvukao je papir iz džepa i počeo da čita poziv. Prisutni su se smijali i aplaudirali, očekujući geg, brutalnost prema Tužilaštu, inat, Srpstvo, ali Dodik je pokazao jedino strah. Bilo je nadrealno, mučno i neprijatno”, tvrde prisutni na mitingu SNSD-a.

Prema njihovim riječima, Dodik je, umjesto nadmoći, pokazao Strah.

“Vi se smijete sa strane, lako je vama, a ja optužen”, reziginirano je konstatovao Dodik.

Njegov pad pokušao je popraviti lokalna pjevačka zvijezda poznat kao Gera. Zapjevao je nekoliko pjesama u duetu sa Dodikom i na kraju nastupa pokušao da se našali: ”Vidi ga, optužen, a pjeva”.

Niko se nije nasmijao, a mikofon je preuzeo Radojičić. Bio je to vrhunac propasti.

Zahvalio se Dodiku za sve što je “Do SADA uradio za SNSD”. Mnogi su Radojičićevu konstataciju “Do SADA“ shvatili kao konačnu vremensku odrednicu i njegovo opraštanje sa Dodikom. 

“Shvatili su to kao da je Radojičič konstatovao da je Dodik završio političku karijeru. Nekrolog usred kampanje i nije poticajan”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, onda je uslijedio šok, hladan tuš za sve prisutne.

“Radojičić je uzeo mikrofom i počeo pjevati. Bilo je to baš otužno kopiranje Dodika. Niko pod šatorom nije reagovao, samo su se ljudi zgledali”, prenose moji sagovornici, odreda dugogodišnji funkcioneri SNSD-a.

Prema njihovim riječima, Radojičić je tragikomičnim pokušajem pjevanja  prvi put emitovao strah od poraza na izborima. Djelovao je kao utopljenik.

“Da se boji pokazuje i podatak da je odustao od svog koncepta da nema hrane na skupovima; Na Laušu je sve bilo kao nekad - i iće i piće, ali je svima prisjelo”, tvrde moji sagovornici.

Prema njihovim procjenama, prisutno je bilo najviše hiljadu ljudi, što je za najmanje 40 posto manje nego prije četiri godine.

Poražavajuće je, primjećuju, što je Čavićev skup na istom mjestu bio za pedest posto posjećeniji. Dragan Čavić je na Laušu imao 1.500 ljudi.

Potop u Gradišci
Potop na Laušu bio je vrhunac propasti SNSD-ove kampanje 28.09.

U Gradišci je bio pravi debakl. Okupilo se svega oko 800 građana. Prije četiri godine na istom mjestu je bilo pet hiljada ljudi. 

Skup u Gradišci kasnio je više od pola sata, jer Dodik nije htio da se popne na tribinu zbog izuzetno slabe posjete. 

Dodik je bjesnio i psovao, a Zoran Seka Amidžić ga je kumio i molio da se obrati prisutnima.

“Adžić je bio spreman da klekne”, kaže moj član SNSD-a koji je prisustvovao mučnim scenama.  

Dodik se, na kraju, obratio, svjestan da je to manja šteta od nepojavljivanja i svjestan da je Gradiška za njega zauvijek izgubljena.

Od Gradiške do Banjaluke Dodik je sve vrijeme urlao, psovao i prijetio. 

U Gradišku je Dodik došao iz Srpca gdje baš nije doživio potop, ali nije ni prošao kao ranijih godina.

Moji izvještači iz Srpca mi saopštavaju da je bilo prisutno oko 1.000 građana, što je duplo manje nego prije četiri godine.

Srbac polovično
I nakon Srpca je bio haos, ali je Dodik u Gradišci doživio fras, dok je u Banjaluci pretrpio izliv tužilačkog poziva u mozak. 

Dodik vrtoglavo pada, narod to vidi, nije nerelano da uzmu pare kojim pokušavaju da ih kupe, jer su to svakako narodne pare i da glasaju za neke druge kandidate.