субота, 24. септембар 2016.

Klan Milekić&Petrović iz EPRS opljačkao 700 miliona KM; Dodik o svemu obaviješten - naredio da o aferi ne smije ni riječ procuriti do kraja izbora

piše: Slobodan Vasković

Tokom 2013., 2014. i 2015. godine iz Elekroprivrede RS opljačkano je 700 miliona maraka. 

Inspiratori i organizatori ove pljačke su Branislava Milekić, koja je u to vrijeme bila direktor “Elektroprivrede RS” (sada je zamjenik direktora), Luka Petrović, jedan od ključnih ljudi u EPRS i generalni sekretar SNSD-a, Blagoje Šupić, finansijski direktor EPRS, još nekoliko direktora ovog Holdinga, kao i vlasnika privatnih firmi koje posluju sa EPRS.   

Za pomenute tri godine narečeni su, kako tvrde moji izvori, najviše novca izvukli enormno uvećavajući troškove održavanja sistema EPRS.

Na nepotrebne remonte postrojenja, od kojih je većina bila tek fiktivna, izvučene su stotine miliona KM.

O svim detaljima ove besprizorne pljačke obaviješten je prije desetak dana Milorad Dodik, koji je ustvrdio da nema pojma ni o čemu, iako je Milekićka već decenijama osoba od njegovog najvećeg povjerenja.

“Dodiku je jasno prezentovano da su Milekićka, Petrović, Šupić i drugi opljačkali ravno 700 miliona KM za samo tri godine”, tvrde moji izvori, dodajući da je Dodik hinio šokiranost podacima koji su mu saopšteni. 

Dodik je naredio da o pljački do izbora ne smije procuriti niti riječ, a da će Milekićka, Petrović, Šušić i ostali biti eliminisani iz EPRS odmah nakon izbora.

Dodik je visokim funkcionerima SNSD rekao da mu je Milekićka nedostatak novca u EPRS obrazložila “prevelikim zapošljavanjem” u taj sistem, što je, kako je tvrdila, dovelo do enormnog uvećanja troškova. Kao drugi razlog navela je uplatu od 80 miliona KM za sanaciju od poplava.

Ukradeni novac Milekić&co prikrivali su falsifikovanjem finansijskih izvještaja, a kako o bilansima pojma nema premijerka Željka Cvijanović, to im i nije bio neki veliki problem.

Milekićka je u EPRS ostala na poziciji zamjenika direktora na zahtjev hercegovačkog lobija, koji predvodi Petrović, kako ne bi dozvolili da se otkriju enormne razmjere otimačine, koja je gotovo uništila EPRS.

Milekićka i navedeni za vrijeme njenog mandata nisu marke investirali u nove Hidroelekrate.

Vrijednost projekta “Buk Bijela” je 195 miliona Evra, a ukupna vrijednost projekta “Gornji Horizonti” je cca 180 miliona Evra, što je ukupno cca 375 miliona Evra.

Jasno je da su se od opljačkanog novca mogla izgraditi oba ova projekta.

Stručnjaci tvrde da bi se uložena sredstva vratila za osam godina. Međutim, umjesto da se novac uloži u izgradnju, Klan Milekić&Petrović su beskrupulozno opljačkali EPRS i doveli na ivicu sloma.

EPRS je bez novca, traži na sve strane kredite za izgradnju pomenutih projekata, ali kreditori, kako tvrde moji izvori, nisu prepoznali svoj interes u njima.


Čelnici RS i EPRS pokušavaju da se dogovore sa investitorima iz Kine, ali i ti pregovori su zastali, tako da su sve najave izgradnje megaprojekata tek mrtvo slovo na papiru.