четвртак, 8. септембар 2016.

Dodik obećao ambasadorima da referenduma neće biti?!

piše: Slobodan Vasković
Delegacija Evropske unije u BiH izdala je saopštenje u ime svih ambasadora i ostalih visokig stranih diplomata koji su održali sastanak sa Miloradom Dodikom u Banjaluci.
Iz njihovog saopštenja jasno je da Dodik odustaje od referenduma, iako je on lično, nakon pomenutog sastanka, rekao da će referenduma biti. 
Strani zvaničnici, pak, tvrde drugačije i to je više nego jasno iz sledećeg dijela saopštenja. 
"Predsjednik Dodik je upoznao ambasadore sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske za provođenje odluke Ustavnog suda BiH time što će u narednim danima Narodnoj skupštini RS-a dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS-a, u cilju njegovog usklađivanja sa Ustavom BiH. Očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud može utvrditi da li je njegova odluka provedena", navedeno je u saopštenju.
Nema dileme da im je Dodik obećao da neće biti referenduma i da nastavlja da manipuliše ovom temom.
U saopštenju nije navedeno da će uputiti Zakon nakon sprovođenja referenduma, već "narednih dana", što znači prije 25. septembra kada bi referendum trebalo da se održi.
Saopštenje
Ambasadori Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije, zamjenik njemačkog ambasadora, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije i v.d. šefa Kancelarije ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci danas su se susreli s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom da bi, prema viđenju članova međunarodne zajednice, naglasili ozbiljnost trenutne političke situacije povodom trenutnog izazova koji predstavlja zakazani referendum u Republici Srpskoj. Amasadori su naglasili ranije stavove Vijeća za implementaciju mira (PIC), te pozvali predsjednika Dodika da se referendum ne održi ili na drugi način ne naruši autoritet Ustavnog suda. Sastanak se održao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi, mada suštinska neslaganja o važnim pitanjima preostaju.
Ambasadori su još jednom naglasili da u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće. Nijedan referendum to ne može promijeniti. Ambasadori su upoznati da će Ustavni sud zasjedati 17. septembra o predmetima u vezi sa referendumom, te su naglasili da se odluke Suda moraju poštovati.
Predsjednik Dodik je upoznao ambasadore sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske za provođenje odluke Ustavnog suda BiH time što će u narednim danima Narodnoj skupštini RS-a dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS-a, u cilju njegovog usklađivanja sa Ustavom BiH. Očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud može utvrditi da li je njegova odluka provedena.

Ambasadori su takođe naglasili predsjedniku Dodiku, kao što su to naglasili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću 6. septembra, da politički lideri sa svih strana trebaju da prestanu sa raspirivanjem situacije kroz neodgovornu retoriku i djelovanje. Vrijeme je da političari počnu razgovarati jedni s drugima, umjesto da razgovaraju samo putem medija. Kroz konstruktivan dijalog i spremnost na kompromis, ovo pitanje se može riješiti na zakonski, pravedan i odgovoran način.Naposljetku, ambasadori su potvrdili svoje neopozivo opredjeljenje za Opšti okvirni sporazum za mir, prema kojem entiteti nemaju pravo na odcjepljenje. Neće biti prekrajanja karte Bosne i Hercegovine.