понедељак, 19. септембар 2016.

Procjena rezultata/IJ 1, 2 i 3: U Banjaluci, Srpcu, Kostajnici, Kneževu… potpuna neizvjesnost; U Prnjavoru, Gradišci, Dubici, Kotor Varoši, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Šipovu… potpuna izvjesnost

piše: Slobodan Vasković
U narednih nekoliko dana objaviću i poslednju, četvrtu, procjenu izbornih rezultata u svih devet izbornih jedinica.
U odnosu na onu objavljenu prije mjesec dana, jedino je do promjene došlo u Srpcu i Kostajnici.
Važno je naglasiti da referendum, ako bude održan, neće donijeti gotovo nikakvu korist SNSD-u, koji je bacio sve karte na taj događaj.
Interesantno je da, ukoliko referendum ne bude održan, slijedi težak pad SNSD-a.
Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.    
Izborna jedinica 1
Novi Grad
Novi Grad je opština gdje će SNSD na predstojećim lokalnim izborima doživjeti težak pad u odnosu na one održane 2012. godine.
Uprkos tome, njihov kandidat za načelnika opštine Miroslav Drljača, kako danas stvari stoje, trebalo bi da odnese pobjedu nad Milankom Mihajlicom, kandidatom Saveza za promjene.
Ključ Drljačine već viđene pobjede ne leži u organizovanosti SNSD-a, već u neslozi unutar SzP-a, odnosno otvorenom radu većeg dijela Partije demokratskog progresa protiv interesa ove političke grupacije i kandidata Milanka Mihajlice.
Riječ je o Milanu Lajšiću, šefu OO PDP, Bojanu Vujanoviću nosiocu liste, kao i četvorici članova PDP-a, koji su u tu stranku prešli iz NDP-a: Marinko Kostadinović, Miroslav Marinković, Dragan Drljača i Gojko Vuković.
Njima direktno upravlja Snježana Rajilić, šefica SNSD-a u Novom Gradu, koja je i obezbijedila pobjedu Drljači.
Treba imati u vidu da za Mihajlicu ne radi ni manji dio OO SDS-a, koji predvodi Stevan Tadić.
Mihajlica radi kampanju sa dosta energije i ulaže veoma mnogo truda, ali nema rezervi da nadoknadi glasove izgubljene u Savezu za promjene.
Trenutna Drljačina prednost je 1.000-1.500 glasova i dostižna je jedino teoretski.

Kostajnica
Kostajnica je opština u kojoj je prije mjesec dana izgledalo da će doći do sigurne smjene načelnika. Aktuelni načelnik Drago Bundalo (SDS) djelovao je izgubljen spram kandidata PDP-a Saše Grublješića, iza kojeg stoji jaka organizacija PDP-a u toj opštini.
Međutim, Bundalo je u poslednjih mjesec dana uspio da se vrati iz izgubljene pozicije i u ovom trenutku ima malu prednost nad protivkandidatom. Bundalova prednost nije nedostižna, ali je činjenica da njegova kampanja ima trend rasta. 
Uz Bundala su stali najjači privrednici iz Kostajnice, a obezbijedio je i podršku SNSD-a i dijela DNS-a. 
Kozarska Dubica
U Kozarskoj Dubici i dalje je Radenko Reljić, kandidat SNSD-a, favorit. Reljić, koji je samo formalno kandidat SNSD-a, dok je suštinski lutak na koncu Darka Banjca, koji predvodi DNS, ima prednost nad Brankom Baraćem, kandidatom SzP-a, koja je (ponovo) teško dostižna.
Reljićeva prednost kreće se od 600-1.000 glasova i nije izgledno da će biti dostignuta. 
Barać je kvalitetan kadar i pošten čovjek, dok je Reljić klasični izdanak Režima. Međutim, slaba organizovanost SDS-a i limitiranost PDP-a ključni su razlozi što Barać ne uspijeva da stvori pretpostavke za kvalitetnu i ravnopravnu utakmicu sa Reljićem.
I u Dubici će SNSD doživjeti težak pad, jer im Banjac preotima biračko tijelo. Interesantno je da Reljić birače, koje on lično kontroliše, usmjerava prema DNS-u, a ne matičnom SNSD-u.
U svom rodnom mjestu Vlaškovci, Reljić je tražio podršku za sebe i za listu DNS-a, apostrofirajući dvojicu kandidata sa nje - Dragana (Dadu) Brdara i Željka Zeca. Pomenuti dvojac radi u Domu zdravlja, kojem je na čelu Reljić.

Prijedor
U Prijedoru neće biti neizvjesnosti: Siguran pobjednik izbora je DNS i njihova kandidat za gradonačelnika Milenko Đaković. Istina, razlika sa kojom će Đaković pobijediti biće znatno manja od brojki sa kojima je ranijih godina trijumfovao Marko Pavić, ali i takva je nedostižna za protivkandidate. 
Jedino zanimljivo u prijedorskoj političkoj monotoniji jeste procjena da će SNSD doživjeti debakl, a da će SDS imati rast.

Oštra Luka
Rade Topić, kandidat Saveza za promjene, favorit je u trci za načelnika ove male opštine. Topića podržavaju sve stranke koje čine SzP, a za njega će glasati i SNSD.
Kandidat DNS-a Dragan Stanar je trenutno najomraženija ličnost u Oštroj Luci i bez šansi da se vrati u igru.

Izborna jedinica 2
Gradiška
Zoran Latinović (SzP/SDS) obnoviće načelnički mandat u Gradišci.
Zoran Adžić, njegov protivkandidat iz SNSD-a, je bez šansi, a njegova najveća slabost je nepomirljivi raskol u SNSD-u. 
Koliki je raskol u SNSD Gradiška svjedoči i bizaran podatak sa skupova ove stranke u selu Mačkovac.
Isti dan, u Mačkovcu, SNSD je organizovao dva skupa - jedan Adžić (kod Radenka Race), a drugi Dr Marija Cvjetković (kod Dragana Perića). 
Adžić i Cvjetkovićva su na ratnoj nozi, a taj dan u Mačkovcu kandidat za načelnika je obećavao asfaltiranje jedne trase puta, a Cvjetkovićeva sasvim drugog puta.
U SNSD Gradiška je stigla i depeša iz vrha stranke, u kojoj se traži da se prestane sa frakcionaškim radom, ali sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Srbac
Srbac je opština u kojoj je, kao i u Kostajnici, došlo do velikog preokreta: Do prije mjesec dana potpuno izgubljeni Ranko Nedić (SzP/SDS) vratio se potpuno u igru i sada ravnopravno bije bitku za načelničku poziciju sa protivkandidatom Mlađanom Dragosavljevićem, šefom lokalnog SNSD-a.
Nedić je napravio oštar zaokret u kampanji, izmirio se sa unutarstranačkim protivnicima i uspio vratiti u igru.
Nedić je čak uspio obezbijediti i podršku Drage Ćirića (SP), tako da u Srpcu, kao i prije četiri godine, slijedi potpuno neizvjesna bitka. 
Laktaši
U Laktašima će pobijediti Ranko Karapetrović, kandidat SNSD-a. 
Prnjavor
Ni u Prnjavoru nema neizvjesnosti: Siniša Gatarić (SDS) bukvalno će pregaziti kandidata SNSD-a Darka Tomaša. 
Tomaš nije sposoban da se izbori sa Dragom Kalabićem, dojučerašnjim predsjednikom OO SNSD Prnjavor, a kamoli da ugrozi Gatarićevu poziciju.
Kalabić je brutalno rasturio OO SNSD u toj opštini do te mjere da će na izborima doživjeti potpuni krah.

Izborna jedinica 3
Banjaluka
U Banjaluci je potpuna neizvjesnost, iako Dragan Čavić (SzP/NDP) i dalje ima blagu prednost nad protivkandidatom Igorom Radojičićem iz SNSD-a.
Istraživanja koja se objavljuju i daju značajnu prednost Radojičuću su tek spinovi, kojima SNSD pokušava preokrenuti stvari u svoju korist.
U SNSD-u se vrlo ozbiljno plaše poraza Radojičića i naložili su svim članovima stranke, koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Banjaluci, a žive i rade u drugim gradovima RS ili Federacije BiH, da na dan izbora obavezno moraju doći i glasati. Iz nekih mjesta, poput Drvara, obezbijeđen je i organizovan prevoz autobusima. 
Sam Radojičić napravio je nekoliko velikih grešaka: Sastavio je veoma slabu listu, kojom nije pokrio seoska područja; Listom dominiraju kandidati iz gradske sredine, gdje je najveće nezadovoljstvo SNSD-om.
Uz to, pokušao je sebe predstaviti kao kandidata koji kao da nije bio dio vrha SNSD-a u protekloj deceniji i ponaša se kao da je nominovan od neke opozicione stranke. 
Birači mu takvo ponašanje zamjeraju, smatrajući ga prevarom, uprkos činjenici da Radojičić ne brani svoje prethodnike i njihov rad, kao i da ne pokušava opravdati njihove afere.
Dodatna otežavajuća okolnost za Radojičića je što aktuelni gradonačelnik Slobodan Gavranović i Zoran Novaković Zenga, donedavno prvi operativac SNSD-a u Banjaluci, opstruišu njegov rad i kampanju. 
Dio DNS-a, koji okuplja Budimir Blaban, radi za Čavića. Balabanova ekipa su, mahom, terenski operativci koji nose gotovo pola DNS-ovih glasova u Banjaluci.
I SNSD, kao stranka, bilježi značajan pad rejtinga, što je dodatno opterećenje za Radojičićevu kampanju.
Radojičić ne može pobijediti Čavića samo glasovima SNSD-a, toga su svjesni u toj stranci i pokušavaju pridobiti svaku, i najmanju, stranku uz sebe. 
Čavićev najveći problem je rasulo u Gradskom odboru SDS-a, koji će zabilježiti veliki pad u odnosu na izbore od prije dvije godine, kada je ta stranka bila u ekspanziji. 
Drugi veliki Čavićev problem je nedostatak infrastrukture, koja bi mogla djelovati sinhronizovano. 
Treći veliki Čavićev problem je što je SNSD ultimativan da MORAJU pobijediti u Banjaluci, što znači da će učiniti sve, ali baš sve, da do pobjede i dođu. 
Čavić ima iskrenu podršku matičnog NDP-a, PDP i jednog dijela SDS-a.
SNSD će, kao stranka, zabilježiti pad, SDS još veći, dok će rasti PDP i NDP. 
Pobjednika u Banjaluci nije moguće prognozirati i bitka će trajati sve do zatvaranja birališta. 
Kneževo
U Kneževu je, trenutno, najbliži pobjedi Milan Komljenović, kandidat SzP, za kojeg radi Čedo Vuković, uticajni SNSD-ovac. 
Kanditat SP-a Dragoljub Borojević i nezavisni kandidat Goran Borojević (donedavni član SNSD-a) su kvalitetni, ali nedovoljno iskusni borci.

Kotor Varoš
Kandidat SzP-a/PDP Zdenko Sakan budući je načelnik. 
Njegovi protivkandidati Goran Kušljić (SNSD), Prerdrag Tešić (SP) i Đuro Krčić (DNS) su bez ikakvih šansi. 
U Kotor Varoši će dobar rezultat ostvariti i liste SDS-a i PDP-a. 
Šipovo
U Šipovu neće biti promjene na načelničkoj poziciji; I nakon 2. oktobra Milorad Ćirko (SzP) ostaće načelnik, dok će njegov protivnik Milan Kovač ostati kratkih rukava.
Mrkonjić Grad
Divna Aničić (SNSD) pobjeđuje bez dileme.
U redovima SzP-a u Mrkonjić Gradu jedino su vrijedni pomena troje mladih kandidat SDS-a za odbornike, koji rade jako dobru i raznovsrnu kampanju -Vesna Kežić, Bojan Dakić i Miroslav Gatarić.

Čelinac
U Čelincu je žestoka utakmica između aktuelnog načelnika Momčila Zeljkovića (SNSD) i Stojka Stanarevića (SzP/ SDS), dok je Radomir Trivić DNS-ov lokalni kralj nepotizma, otpao iz izborne trke.

U ovom trenutku, Zeljković je u blagoj prednosti, koja mu ne garantuje pobjedu, već trku “do poslednjeg daha”. (nastaviće se)