недеља, 27. март 2016.

Zadnji sat i Softver “Sicilija”

piše: Slobodan Vasković

1.
“Kuruzovina News” je na svom profilu objavio tvit da “Савез за промјене тражи пријевремене изборе због помјерања сата…”!

Odavno nije izrečena žešća, kreativnija, duhovitija kritika tzv. Opozicije. 

Učinio je to nakon što je Savez za promjene zatražio prijevremene izbore zbog poskupljenja struje. I pri tom nisu stajali pod banderom.

“Kuruzovina News” je o tom istupu sve rekao, meni preostaje samo da izlistam neke od govornika, recimo Slavišu Kovačevića iz SDS-a. Kovačević je “Krtica”, koja je iz SNSD-a ugrađena u SDS, nakon što je uradio posao u Zavodu za udžbenike. A dok je bio Glavni u Zavodu, ispred SNSD-a, protjerao je svako SDS-ovo čeljade iz te firme. Na ulicu i u besparicu.

Bio je toliko uspješan da su ga poslali u banjalučki GO SDS da istjera sve esdesovce iz njega. I u dobroj mjeri je, sa sličnima sebi, i uspio.   

Sad taj SNSD-ov Krcko u dresu SDS-a traži prijevremene izbore. I Promjene. Iako je prije dvije godine, o čemu sam već pisao, pjesmom proslavio Dodikovu pobjedu nad Tadićem u predsjedničkoj trci. I to kao član Tadićevog izbornog štaba.  

Šta je to Promjena iz SDS-ovog ugla: Da umjesto SNSD-a na vlast dođe SNSD, ali u drugom dresu. I da Kovačević i njemu slična politilčka bagra nastave da jašu. Što Zavode, što narod.

2. 
Pomjeranje sata unaprijed, pokazala su israživanja sprovedena u Švedskoj, povećava rizik od srčanog udara i to naredna četiri dana, izaziva nesanicu, glavobolju, umor, povećava broj automobilskih nesreća, a smanjuje i koncentraciju.

U SDS-u očito smatraju da je narod potpuno dekoncentrisan, smoren od nesanice i glavobolje, čim vjeruju da mu kao Promjenu mogu uvaliti SNSD-ove krtice, izraubovane Kvisko figurice, poput onog bizarnog Vulina i ostali otpad sa kojim u Dodikovoj stranci nisu znali šta će, pa su ih gurnuli u SDS kao “Specijalno odjeljenje”. 

3. 
Nejasno mi je šta sa Krticom Kovačevićem na presu radi mladi Goran Đorđić, koji je u poslednje vrijeme zaista dosta poradio na sebi i djeluje/nastupa prilično ozbiljno/kredibilno, sa implikacijama da napravi kvalitetnu političku karijeru. Mora da ga je savladao umor nakon pomjeranja Sata unaprijed, čim je sebi dozvolio takav gaf. 

4.
Kompletna tzv. Opozicija djeluje preumorno, kao da im je Zadnji sat. O pomjeranju naprijed nema tu ni govora. O Promjenama još i manje. 

5.
Pomjeranje Sata nije riješilo nijedan finansijski problem: U Vladi RS je prevelika nervoza; Ono malo preostalih uposlenika sa stavom izloženi su progonu i torturi. Sumnja se da su shvatili kako u junu stiže propast. 

6.
Interesantno je da se Vlada RS nije odlučila da Odlukom ukine pomjeranje Sata unaprijed, jer smo sat bliže junu, a svaka minuta je dragocjena. Moguće da to učine i retroaktivno, nakon što prebroje srčane udare zbog pomjeranja sata, koji znače rasterećenje Budžeta. Uvijek je u Knjigama praznih mjesta sa već odavno proteklim datumima, kako bi se mogli antidatirati nelegalni poslovi/ugovori. I tako postati legalni.

7.
Odluka Vlade RS je da pokušaju plate, penzije, kredite i obveznice što redovnije da plaćaju. Bar do juna. Za dobavljače, podsticaje i subvencije para nema niti će ih biti. Seljaci, stočari, mljekari su pred pucanjem, prijete svaodnevno blokadama. Čini mi se da će prije pući nego blokirati. Kako god, na Opoziciju neka ne računaju, jer ni oni koji je čine ne računaju na sebe.  

8.
Minimalan deficit u ovoj godini je, prema optimistima, 450 miliona KM, a njega trebaju pokriti kreditom ili emisijom obveznica. Niti ima kredita niti dovoljno obveznica, pa pesimiste i njihove procjene neću ni citirati.

9.
Dodik je bio sa Vučićem nekoliko dana neprekidno, što me plaši da bih uskoro mogao biti optužen za Državni udar. A i nisam odavno, od 30. decembra 2015.

10.
Na mogućnost da me optuže za Državni udar ukazuje mi i Dodikova namjera da nabavi oklopnjake, borbene čamce, patove i ostale puškomitraljeze velikog kalibra, a i onaj Debeli od sinoć koji mi se nakačio sa još dvojicom Udbaša. Da mi broje zalogaje. Brzo jedem, pa danas pomno pregledaju video.

11.
Ako nekom djelujem preambiciozno, neka mi dokaže da je tzv. Opozicija u stanju ne izvršiti Državni udar, već dobiti Moždani udar, povući ću svaku riječ koju sam napisao.

12.

Svi su umorni, ali je Dodik neumoran. U otimanju poslova za članove Plemena. Na redu su Informacione tehnologije, što me drži u ubjeđenju da njegov softver “Sicilija” i dalje radi bez greške! Posao je uveliko u toku.