понедељак, 14. март 2016.

Crni Đuka, Šlafrok i Trendovi

piše: Slobodan Vasković

1.
Aktuelni Vrh SDS-a nesposoban je da pokrene stranku i promijeni permanentno stanje kopnjenja. 

Pokazala je to i poslednja sjednica Predsjedništva na kojoj je zaključeno da SDS treba koncept, plan, iz čega je jasno da do sada nisu imali ni koncept ni plan. Niti će to uspjeti napraviti. Nema ko. 

Vrh SDS-a odbio je da preuzme odgovornost za osipanje stranke, a Mladen Bosić je “priznao” samo jednog “prebjega” na “svojoj duši”, dok je ostale fakturisao Regionalnim odborima stranke koji su ih i predložili za nosioce liste/liste. 

2.
U Regionalnim odborima i jeste Bosićeva Kvaka/Tajna uspjeha: Dok god oni biraju, on nema odgovornosti. A ni Predsjedništvo, što, opet, dovodi u pitanje potrebu postojanja tog tijela, kada je stranka već prepuštena Regionalnim odborima. Koji nastupaju kao samostalne partije. Sve dok tako bude i dok stranka ne bude imala Vrh koji odlučuje, ali i snosi odgovornost, SDS će kopniti. Cijelim prostorom RS.

3.
Vrh SDS-a je odlučio da idu na teren. Odlično, ako to zaista i učine; Konačno će uvidjeti dubinu rastakanja stranke. Za koju su, bez sumnje, odgovorni Opštinski odbori, a ne Vrh. Oni su samo analitičari trenutnog stanja odnosa u stranci. Istina veoma loši, ali ko te pita: važno je održati se u sedlu, bez obzira što je Nosač Sedla u predlipsavajućem stanju.

4.
Bosić je pominjao mogućnost ostavke u vrlo pažljivo izabranim uslovima, koji su trenutno neostvarivi u ovom Univerzumu. Njegov istup je žalostan: U izbornoj godini niko ne mijenja Šefa stranke, pa ni Unija Regija, što jeste SDS, ali je za očekivati bilo da se za “Prebjege” ne optužuje isključivo Režim. On ih jeste preuzeo, ali SDS ih je birao i dao im platformu za poziciju sa koje mogu biti preuzeti. Odnosno, kako je zaključeno, Regionalni odbori. 

5.
Kad su već Regionalni odbori za sve krivi, zašto se ne potraži Krivac? Nije to lako, jer bi se sve spustilo na nivo Opštinskih odbora, pa Mjesnih, pa bi se na kraju ispostavilo da je neki Crni Đuka iz Verića/Pilice/Lamovite/Orahove… bio kriv za odlazak Kadrova.

6.
Dug je put do Crnog Đuke, mnogo duži nego do margine ka kojoj ide SDS.

7.
Narod je kivan na SNSD, ali i bijesan na SDS. Na prve zato što su sve uništili, na druge što ne čine ništa da propast bar pokušaju da zaustave.
Istina, Bosić je pozvao vlast da izvuče “glavu iz pijeska”. Nisu ga čuli, jer je i njegova pobijena dovoljno duboko da mu ni Crni Đuka ne može pomoći da je iščupa. Makar se sam predao.   

8.
U javnosti se nakon duže vremena oglasio i Savez za promjene. Sa nepoznate lokacije. Toliko ih dugo nije bilo da su se već smatrali nestalim. I oni su najavili Koncept i Plan, ima tome i pola godine. Plan je tajan, Koncept još tajniji, jer ništa iz tih dokumenata nije procurilo. Niti sa “sastanaka” članica Saveza. 

9.
Prema istorijskim dokumentima, Savez su nekada činili SDS, PDP i NDP, ali je nepoznato ko ga čini sada i da li je Unija Regija u njemu. Kao da je to i bitno, dok god su na nepoznatoj lokaciji. I kuju planove po mjesecu. A ne po danu i žarkome suncu.

10.
U PDP-u tvrde da će Slavko Vučurević završiti u Podgorici. Ne kao bjegunac, već kao ambasador. Što znači da uopšte neće biti kandidat za načelnika Trebinja na izborima koji slijede. U PDP-u je, nakon promjene predsjednika stranke, veoma loša situacija, čim Vučurević briše u Podgoricu. Što je ništa ako se ima u vidu da je Počasni Predsjednik PDP-a zbrisao u Baku. Gdje se pojavio u Šlafroku. Počasnog doktora.

11.
Borenović nema gdje da pobjegne; Njemu je Ivanić namijenio ulogu Žrtve. Na oltaru sopstvene ambicije da se ponovo vrati kao Spasilac. Što se kandidature budu više približavale, to će Ivanić biti sve dalje. Očekujem ga i na Haitiju. U Šlafroku od trske, kako i priliči Počasnom doktoru.

12.
Napisao bih ponešto i o NDP-u, ali to su već filozofske vode, to Pisanje o Ničemu.

13.
Šta sam htio da kažem: Sve je manje opredijeljenih birača, a sve više i više ljutih, bijesnih, srditih, ogorčenih, razjarenih… To su trendovi. Nezaustavljivi.