уторак, 29. март 2016.

Tegeltija najurio iz Vlade RS Kovača, Davidovića i Amidžića, poslanike SNSD-a

piše: Slobodan Vasković

U zgradi Vlade RS prije nekoliko dana došlo je do otvorenog sukoba ministra finansija Zorana Tegeltije i poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Dragoljuba Davidovića, Milana Kovača i Srđana Amidižića.

Povod za sukob su neki od zakona iz resora koji kontroliše Tegeltija, a koje bi Vlada RS trebalo da usvoji na idućoj sjednici. Stvarni uzrok sukoba je animozitet koji vlada između pomenutih poslanika i ministra finansija. 

Tegeltija je, bez mnogo rasprave, najurio iz Vlade RS Davidovića, Kovača i Amidžića ne prihvatajući nijedan od njihovih prijedloga/zahtjeva u vezi sa pomenutim zakonima.

Nastavak sukoba je za očekivati na narednoj sjednici Narodne skupštine kada se zakoni nađu na dnevnom redu.

Odranije je poznat animozitet Tegeltije i Kovača, koji je u nekoliko navrata i javno prezentovan u parlamentu RS, kada je ovaj poslanik SNSD oštro kritikovao ministra finansija, tvrdeći da su mu zakoni loši.

Uprkos tome, svaki put je Kovač povijao leđa i na kraju glasao za većinu tih zakona, a da ga Tegeltija nijednom nije napucao nogom, kao što je to učinio svojevremeno Miladin Stanić, poslanik SDS-a. Taj Stanićev potez još uvijek se pod svodovima parlamenta tretira kao “najbolji volej u istoriji Narodne skupštine”.

Što se tiče Dragoljuba Davidovića i Srđana Amidžića, njih Tegeltija tretira kao pulene Igora Radojičića, pa je i bilo logično da ne prihvati ništa od primjedbi. 

Tegeltija Radojičića smatra ne previše bitnim i na zalasku karijere, tako da je Dete Amidžić mogao, tokom rasprave, da osjeti stvarnu snagu sukoba pomenutog dvojca.

Moji izvori iz Vlade RS tvrde da je Tegeltija bukvalno najurio trojac, što svjedoči kako je ministar finansija i dalje jedna od centralnih figura unutar Režima, dok “triling zaboravljenih asova” predstavlja tek glasačku mašineriju. I ništa više od toga.