субота, 26. март 2016.

Banjalučki shittriler: Dodik pokušava izbjeći kandidovanje Radojičića za gradonačelnika; Savez za promjene u Banjaluci na liniji potpunog raspada; Tajni sastanci Dodika sa funkcionerima Saveza

piše: Slobodan Vasković

Glavna tema unutar vrha SNSD-a jeste kako onemogućiti Igora Radojičića da postane kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

Iako je Milorad Dodik, nakon Gradske konferencije SNSD (12.03.), rekao da je “Igor Radojičić najozbiljniji kandidat”, nije ga i zvanično nominovao, niti se Radojičić o mogućoj kandidaturi izjasnio. 

Dodik jeste imao namjeru da nominuje Radojičića, ali je snažno pritisnut od Ranka Škrbića, Stanislava Čađe i Draška Ilića da to ne učini. Nebojša Radmanović, takođe, je protivnik kandidature Igora Radojičića.

Dodik se u velikoj mjeri pokolebao i u ovom trenutku on najviše radi na tome da Radojičić ne bude kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke.

Radojičić je vrlo oprezan, svjestan je da lider SNSD radi na njegovom rušenju, pa se o mogućoj nominaciji nije ni očitovao. 

Nezvanično, kao uslov za svoju kandidaturu postavlja zahtjev da lično formira odborničku listu. Što baš i nije realno da bi mu bilo dozvoljeno.

Treba imati u vidu i da je Dodikovo (trenutno) potenciranje Radojičića samo odraz njegove slabosti, nikako stvarna želja i da sukob na relaciji Dodik -Radojičić nikada nije ni prestao, već mu se samo mijenjao intenzitet.

Na jednom od sastanaka najužeg vrha SNSD-a, koji su održani proteklih sedmica (a kojem Radojičić nije prisustvovao), povela se i priča oko kandidata za gradonačelnika. Upitali su Radmanovića šta on misli, na šta je on, kao iz topa, ispalio “Ja mislim da Radojičić treba da bude kandidat”! 

Bilo je to iznenađenje za ostale, pa su (brže bolje) rekli da se još treba pričekati sa imenima. Naravno, Radmanović je bio svjestan da je riječ o klopka-pitanju i da su htjeli njemu da uvale vruć krompir odsijecanja Radojičićeve glave. Predlažući Radojičića, on nije bio iskreno za njega, već je taj posao isporučio u Dodikovo dvorište.

Krila Radojičićevim unutarstranačkim protivnicima dalo je rasturanje Gradskog odbora SDS Banjaluka, koje su uspješno izveli Ognjen Tadić i Vlado Babić. A sve je aminovao Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Iza Tadića i Babića stoje Ranko Škrbić i Draško Ilić, tajkun. Obojica su zakleti Radojičićevi neprijatelji. 

Nakon rasturanja GO SDS BL, postalo je jasno da i slabiji kandidati od Radojičića mogu pobijediti kandidata takozvanog Saveza za promjene. Pod uslovom da tzv. Savez u sadašnjem sastavu uopšte opstane do lokalnih izbora.  

Dodik je nedavno imao tajni sastanak (u naselju Jablan, predgrađu Banjaluke) sa jednim od visokih funkcionera Saveza za promjene, na kojem je dogovarao sa njim varijantu da mu “prebaci dio glasova SNSD-a, ali da on, ukoliko postane gradonačelnik, bude lojalan Dodiku”.

Postignut je načelan dogovor o saradnji, a razgovori će biti nastavljeni.

Dodik, naravno, ni ne pomišlja da narečenom prebaci dio SNSD-ovih glasova, već da ga potroši samom činjenicom da pregovara sa njim; Sam sastanak čvrst je dokaz o poroznosti Saveza, njihovoj unutrašnjoj neiskrenosti i ukazuje da je lider SNSD-a na odličnom putu da ih skroz razbije u Banjaluci. 

Uostalom, poslednji “performans” Saveza pred Palatom predsjednika, kada je Dodiku “uručeno” njegovo pismo staro 12 godina, doživio je debakl, što je i bio cilj onih koji su ga organizovali: Pokazati Savez tragikomičnim, trulim, impotentnim, a Dodika snažnim. 

Banjalučki treštriler o kandidaturama će se nastaviti, a u nastavku slijedi izdaja do izdaje. 

P.S. Radmanovićev čovjek u GO SDS BL
Član Gradskog odbora SDS BL postao je i Predrag Kovačević, čovjek od najvećeg povjerenja Nebojše Radmanovića. Kovačević je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS, a 2004. isključen je iz SNSD-a. Po zadatku, jer je i dalje radio za tu stranku, preciznije Radmanovića. 
On je osnovao Demokratsku stranku Srpske, koja je 2010. “kompletno” ušla u jednu od SNS - stranaka u RS. Kovačević je unutar tog SNS-a razorio svaku mogućnost djelovanja, a sada je po istom zadatku u SDS-u. Kovačević je veoma blizak i sa Draškom Ilićem, a u GO SDS BL je inkorporiran odlukom Predraga Vulina, Tadićeve marionete na čelu tog tijela.

Kovačević je profesor na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL), koji je u vlasništvu Zorana Kalinića, Radmanovićeve desne ruke.

P.P.S. Veliko nezadovoljstvo unutar SDS 

Unutar struktura Srpske demokratske stranke sve je izraženije nezadovoljstvo načinom rada Mladena Bosića i posebno Ognjena Tadića. Sve je više onih, i u vrhu stranke i u samom članstvu, koji smatraju da je Bosićev pristup prevaziđen, da je stranka u padu njegovim greškama i da on nema ni snage ni volje da tu situaciju mijenja.