четвртак, 31. март 2016.

Injac terete za sto miliona KM, a Vujnićku za 50 miliona KM štete

piše: Slobodan Vasković

Injac
Slavicu Injac Tužilaštvo BiH, prema mojim izvorima, tereti da je svjesnim propustima u radu Agencija za bankarstvo RS, koji se tiču Bobar banke, pruozroovala štetu od oko 100 miliona maraka.

Ta šteta je nastala izvlačenjem ogromnih svota novca iz Bobar banke preko povezanih pravnih lica iz Bobar grupacije, među kojima najviše preko “Bobar Autosemberije”, “Elvaco”, “Bobar inžinjeringa”.…

Snežana Vujnić, direktorica IRB-a RS, tereti se da je prouzrokovala štetu od preko 50 miliona KM, tako što je propustila taj novac IRB-a (njegovih fondova) povući sa računa Bobar banke. Vujnićka nije reagovala nakon objavljivanja revizorskog izvještaja u kojem se nadležna revizorska kuća uzdržala od davanja mišljenja o poslovanju Bobar banke.

Osim što je novac izvlačen preko firmi iz Bobar grupacije, činjeno je to i preko nekih hrvatskih firmi, poput “Autokamp Imperial Vodice” i NCP Grupa, preko kojih je uzvučeno gotovo 15 miliona KM.

Osim navedenih, u izvlaćenju stotina miliona KM iz Bobar banke učestvovao je kompletan Nadzorni odbor te institucije, koji je kredite odobravao bez prethone provjere firmi koje su ga dobijale, ondosno njihove sposobnosti da te kredite uopšte vraćaju.

Vujnić
Novac je izvlačen iz Bobar banke i preko Pavlović banke, ali i preko Crnogorske komercijalne banke, tako što je novac u tim bankama deponovan, a one su kredite davale firmama iz Bobar grupacije. Kada te firme ne bi vratile kredite, ove dvije banke su deponovani novac naplatile kao kolateral.

Novac je izvlačen i preko ruske banke “Euroaxis” i to gotovo deset miliona.

Isto toliko je nestalo i iz Trezora banke i to keša, a ta krađa prikrivana je fiktivnim papirima.

Injac odvoze u Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH je navelo da osumnjičene tereti za 123 miliona KM štete načinjene budžetima BiH i RS, da je riječ o organizovanoj zločinačkoj grupi, udruženoj radi pljačke, ali i da spisak uhapšenih još uvijek nije konačan, kao ni ukupna šteta.