среда, 16. март 2016.

Pripreme za lokalne izbore - Prvi utisci sa terena

piše: Slobodan Vasković

Izborna je godina; SNSD je već jako dugo u kampanji, stranke koje čine Savez za promjene uveliko kasne sa pripremama.

Brojnim pokušajima da preokrene skupštinske većine/smijeni načelnike u kojima vlada SDS sa koalicionim partnerima, SNSD je poodavno otvorio kampanju, ali nije polučio neke velike rezultate. Uspjeh je djelimičan, iako su veliki resursi upotrijebljeni za uzdrmavanje SDS-ove vlasti u opštinama Gradiška, Srbac, Prnjavor, Kneževo, Šipovo, Vlasenica, Kostajnica, Doboj, Trebinje…

Štaviše, u nekim opštinama su ti napori za SNSD bili potpuno kontraproduktivni, jer je došlo do velikih podjela unutar odbora stranke, poput Gradiške, gdje postoje tri struje. Milorad Dodik ih je nedavno pokušao izmiriti, jer mu je Gradiška jedna od ključnih meta, ali nije napravio veliki pomak.

Nema mira ni u OO SNSD Prnjavor, gdje je na djelu bjesomučna tuča između Drage Kalabića i Darka Tomaša, koja će se pojačavati kako se bude bližilo nominovanje. Kalabić predstavlja kriminalnu struju SNSD-a, Tomaš onu pozitivnu. Ovaj sukob, uz jačanje “prnjavorske struje” unutar SDS-a, trebao bi biti dovoljan za pobjedu ekipe Siniše Gatarića.

Polazne osnove u navedenim opštinama slične su onim iz 2012. godine.

SNSD je i dalje, prema izvještajima mojih terenskih ekipa, neprikosnoven u Zvorniku, Modriči, Mrkonjić Gradu, Derventi, Šamcu, Brodu, Ribniku, Čelincu, Laktašima i Banjaluci.

Razlozi leže u nesposobnosti opozicije da stare, istrošene kadrove, zamijeni novim. Stalni sukob starih kadrova, koji ne žele da odu i mladih, spremnih na drugačije, oštrije vidove borbe, dovodi do osipanja stranaka opozicije, posebno SDS-a, u navedenim mjestima i već tradicionalno do poraza na lokalnim izborima u većini navedenih opština. 

Nadmoć SNSD-a u nabrojanim opštinama leži primarno u nesposobnosti opozicije da ponudi nove ljude i nove politike. 

Najdrastičniji je primjer Banjaluka, gdje je Ognjen Tadić izgurao Predraga Vulina na čelo GO SDS BL i otvorio prostor za trgovinu procesima u najvećem gradu RS.

Tadić, uvjereni su moji terenski istraživači, pokušava sebi obezbijediti značajnu ulogu “čovjeka iz sjene”, koji bi iskoristio stranku za interese grupice kojom se okružio, a koja je mahom došla iz SNSD-a i drugih stranaka. 

Međutim, procesi u Banjaluci, unutar Gradskog odbora SDS-a, nikako nisu završeni, tek su otpočeli i slijede značajna iznenađenja i turbulencije koje pripremaju Tadićevi protivnici, što se doživljavaju kao istinski SDS. 

Prava bitka u banjalučkom SDS-u tek će da bukne, a ne treba isključiti ni potpuni debakl ove stranke na lokalnim izborima u najvećem gradu. To jeste jedna od mogućnosti, ali nikako malih izgleda.

Interesantno je da u Doboju postoji nezadovoljstvo Borisom Jerinićem, visokim funkcionerom Gradskog odbora SDS-a, iako je, izvan svake razumne sumnje, jasno da će Obren Petrović ponovo pobijediti u tom gradu. Petrović kontroliše i dobar dio SNSD-a, kao i druge stranke u tom gradu.

Mladi su mahom nezadovoljni Jerinićem, jer smatraju da je svoj rad trebao nastaviti u parlamentu, a ne u Savjetu ministara kao zamjenik ministra odbrane. 

Na taj način, tvrde moji istraživači, Jerinić je u velikoj mjeri izigrao povjerenje birača, koji smatraju da će on izbjeći veći angažman u izbornoj kampanji. Posebno se pitaju gdje su “Promjene”, koje su zagovarane, jer se one ne vide u Jerinićevoj funkciji: on je teolog, a dopalo ga je bavljenje oružjem i vojskom.

Bijeljinu osvaja SDS, Prijedor će, tradicionalno, osvojiti Pavić, dok će u opštinama Semberije/Majevice i Birča stanje ostati manje više isto kao i sada.

Bitno je naglasiti da će SNSD, kako sada stvari stoje, doživjeti pravi debakl u Bijeljini, jer će većina njihovih visokih funkcionera raditi direktno za Mićića. Razlog leži u izboru Nedeljka Ćorića za predsjednika GO SNSD BN. 

Turbulencije i to velike slijede i u Gradskom odboru SDS-a Prijedor, jer je stranka potpuno podijeljena, a jednim njenim dijelom suvereno vlada Pavić.

Na području sarajevsko-romanijske regije, SDS i koalicioni partneri, mogu računati na pobjede u Sokocu i Palama, dok gube u Istočnom Novom Sarajevu i, gotovo sigurno, Istočnoj Ilidži. Rogatica je pola/pola.

Za SDS je vrlo upitan Višegrad, dok je Gacko neupitno. Kao i Bileća za SNSD. Sve ostale bitke su otvorene. U ovom trenutku SNSD je bliži pobjedi u većini hercegovačkih opština.

Da bi tzv. Savez za promjene mogao ravnopravno da se bori za gradonačelnika Trebinja, Slavko Vučurević ne bi trebao ponovo biti kandidat. Sa njim kao protivnikom, SNSD pobjeđuje. Bez njega, stvari su kao i 2012. godine. 

SDS i SNSD, njihovi kadrovi, će uzeti najveći dio načelničkog kolača, dok PDP, ispred Saveza, ima šanse da pobijedi u Kotor Varoši i Dubici. PDP je najjača stranka i u Kostajnici, ali je pobjeda njihovog kandidata upitna, jer je Drago Bundalo, aktuelni načelnik iz SDS-a, najbliži Marku Paviću i DNS-u. 

DNS će osvojiti Krupu na Uni, gdje je Gojko Kličković iznevjerio sva očekivanja.     

Već sam objavio da Opozicija ima šanse da se bori u Novom Gradu, koji je uporište SNSD-a. Stvari bi se tu mogle promijeniti, zbog raslojavanja snažnog bošnjačkog biračkog tijela na tri frakcije. Ti birači do sada su listom podržavali SNSD-ove kandidate, ali trenutno ta podrška nije neupitna.
.
Važno je znati da Blokovi, koji su sada oštro suprotstavljeni na nivou RS, neće isto tako biti sučeljeni na lokalnom nivou. Primarno se to odnosi na DNS, koji će imati najveći broj koaliranja sa strankama Saveza, a potom i na PDP, koji je u jednom broju opština oštro protiv SDS-a. 

Nemoguće je i pretpostaviti odbornički sastav/skupštinske većine, ali tu je SNSD u prednosti, jer je strateški od Prebjega iz SDS-a formirao tri nove stranke. To je udar na biračko tijelo, primarno, SDS-a. 

Glavne izborne teme će ponovo biti Kriminalci/Izdajnici, a o boljem životu, otvaranju novih radnih mjesta, investicijama, integracijama slabo će ko govoriti.

Zakjlučak je da narod i nakon sledećih izbora očekuje nesigurnost, teška borba za golu egzistenciju, nemogućnost zapošljavanja i ostaviranje prava na zdravstvenu zaštitu, izolacija, apatija i letargija. 

“Najviše brine nepostojanje kvalitetnog protivnika Dodikovom kriminalnom Režimu; Nesposobnost i neodlučnost opozicije da se nametne kao prava, narodna alternativa daje Dodiku i dalje dovoljno manevarskog prostora da može da funkcioniše”, ključni je zaključak moje terenske ekipe, nakon prvog obilaska velikog broja opština u RS.