недеља, 13. март 2016.

Višegrad: Fizički napad na novinarku i snimatelja N1; Policija nije reagovala

piše: Slobodan Vasković

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta fizički su napali Adisu Ibrahimović, novinarku N1 i snimatelja te kuće.

Adisa je udarana mikrofonom, a snimatelj kamerom, što je brutalnost koja šokira. Ali ne iznenađuje, jer je Režim iz RS poodavno N1 pozicionirao kao Neprijatelja.

Frapantna je činjenica da pripadnici MUP RS, koji su bili prisutni na licu mjesta, nisu reagovali i zaštitili novinarsku ekipu N1.

Napad se dogodio u Draževini, kod Višegrada gdje je Ravnogorski četnički pokret obilježio 70 godina od hapšenja Draže Mihailovića. 

Način na koji su to učinili usporediv je jedino sa teškim zločinom. 

Napadači su psovali “tursku majku”, a pripadnici MUP RS su sve ćutke posmatrali.

Ukoliko i ovaj brutalni akt nasilja nad novinarskom ekipom N1 ostane samo na osudama tog čina i ukoliko ne budu drakonski kažnjeni i napadač i policajci koji napad nisu spriječili/zaustavili, onda je samo pitanje trenutka kada će neko od novinara u BiH ostati bez života.

Nereagovanje policije na napade na novinare već je poodavno postala praksa, zbog čega su oni sve žešći i žešći, jer prolaze nekažnjeno.Glavni inspiratori ovih napada su političari, prednjači Milorad Dodik, ali ni drugi ne zaostaju puno za njim. Ne zaostaju ni tzv. opozicioni lideri koji se, nerijetko, u udarima na novinare služe pritiscima, prijetnjama, lažima, etiketiranjima, pa i nasilnim sredstvima po ugledu na čelnika Režima.

Adisa Ibrahimović je za N1 izjavila ekipa prišla putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi momci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog pokreta. "Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo", kazala nam je reporterka N1 Adisa Ibrahimović.

Nakon toga su se odmakli na drugi put te su odlučili da snime par kadrova iz daljine. "Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao s njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena", govori Ibrahimović.


No, na sreću, spasili su ih momci iz Srbije. "Momci iz Srbije su poletjeli prema nama i počeli da nas brane i da nas guraju od čovjeka i utrpali su nas u auto, nakon čega su počeli i drugi da dolaze. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se izvinili i rekli da im je žao što se to desilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili", kazala nam je reporterka N1 vidno potresena.