четвртак, 3. март 2016.

Institucije RS dužne Hipo banci stotine miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Rasprava poslanika o Prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima ima triler tok: prvo je Klub poslanika SNSD-a najavio da neće podržati ovaj Zakon, koji je predložio SDS, potom je najavio da će ga podržati, a onda opet odustao.

Nakon toga, čelnici Režima sastali su se u Palati predsjednika, gdje su sa predstavnicima Hipo banke nastavili raspravu. 

Problem korisnika kredita u CHF-u, godinama se zanemaruje, a 23 osobe dosad su sebi oduzele život, dok su ostali na ivici egzistencije.

Krediti su tako postavljeni da ih je nemoguće vratiti. 


Poseban problem je što će za mjesec dana doći do zastare mogućeg krivičnog djela “nezakonito bogaćenje”, čime bi svi korisnici ovih kredita bili bukvalno ostavljeni u ropstvu, dok bi se Hipo banka izvukla iz svih problema i nastavila da pljačka ovdašnje roblje. 

U brojnim državama iz okruženja ovaj problem je riješen, ali u BiH/RS zbog korumipranih elita, kojih ima u svim
strankama, se ne rješava nikako.

Postoji i vrlo opipljiv razlog kolebanju poslanika SNSD-a da glasaju za ovaj zakon.

Institucije RS duguju Hipo banci, na osnovu kredita, 246.689.225 KM. Tolika zaduženost postignuta je do sredine 2014. godine, a i nakon tog perioda vlasti su se zaduživale, tako da je realan dug premašio 300 miliona KM. Najmanje. 
Upravo u ovoj činjenici leži i kolebanje poslanika SNSD-a, jer Hipo banka može napraviti velike probleme Režimu ukoliko se odluče da glasaju za Zakon kojim bi sopstvene građane oslobodili ropskog položaja.