четвртак, 31. март 2016.

Akcija "Lavina": Malverzacijama putem "Bobar banke" nanesena šteta od 123 miliona maraka

Piše: Slobodan Vasković

Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) na području Banjaluke i Bijeljine sprovodi akciju kodnog naziva “Lavina”, u kojoj se privodi više osoba osumnjičenih za aferu “Bobar banka”.

Akcija Tužilaštva BiH i Sipe je je rezultat višemjesečne detaljne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za “Bobar banku”, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarskog sektora.

Među glavnoosumnjičenim su direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac i direktorica IRB RS Snežana Vuijinić.

Privode se osobe koje su osumnjičene da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju “Bobar banke”, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS.

Na taj način su nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM. Taj iznos dostiže više od 10 procenata  budžeta svih institucija BiH.

Osumnjičeni su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici “Bobar banke”, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, kao i da će nastupiti šteta, koja će dovesti do stečaja “Bobar banke” i ozbiljnih pretresa u bankarskom sektoru BiH. 

Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u “Bobar banci”, uključujući sredstva gradova, opšina, poduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, a nanesena je višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH, saopšetno je iz Tužilaštva BiH.

Akciji je prethodila duga i temeljna istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu uhapšene.