петак, 11. март 2016.

GO SDS BL: Brodolom Bosića i Tadića

piše: Slobodan Vasković

Mladen Bosić i Ognjen Tadić, predsjednik i potpredsjednik SDS-a, doživjeli su potpuni fijasko na sjednici banjalučkog Gradskog odbora SDS-a (10.03.).

Ključni zaključak sa te sjednice, koji se može izvući nakon nemilosrdnih kritika upućenih na njihov račun, jeste da je “Bosić predao Banjaluku i da daje podršku Tadiću da uništi SDS u ovom gradu”.

Kritičari su istakli da je “Tadić kriv za raskol u GO SDS BL jer je sprovodio samovolju, a vrh stranke kriv, jer se nisu upustili u riješavanje tog problema ranije, kad im je bilo ukazano na njegovo postojanje”.

Činjenica je da je ova ocjena potpuno tačna, jer je Gradski odbor podijeljen, međusobno su posvađane brojne frakcije, predsjednik tog tijela Predrag Vulin ne izaziva nikakvo poštovanje, niti posjeduje bilo kakav autoritet.

Najbitnije od svega je da je dio članstva, koji čini polovinu GO SDS BL, veoma zainteresovan za očuvanje stranke u ovom gradu i da su svojim diskusijama jasno stavili do znanja i Bosiću i Tadiću šta misle o njihovom načinu vladanja i vođenja stranke. 

Važno je i da je Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, jasno uvidio da ga je Mladen Bosić izigrao kada mu je obećao svoju i podršku vrha stranke na unutarstranačkim izborima u Banjaluci, a istovremeno sve učinio da inauguruše Predraga Vulina i na taj način Tadića, koji je bio politički mrtvac, koliko toliko vrati u život.

Međutim, akcija oživljavanja Tadića pokazala se potpuno neuspješnom, tako da je i taj Bosićev lični projekat propao, kao i onaj koji se zvao Zlatko Maksimović.

Bosić je Tadića htio politički vratiti u život, kako bi ga mogao, dirigovano, suprotstavljati ostalim članovima Predsjedništva SDS-a i na taj način štititi svoju poziciju unutar vrha stranke.   

Na kraju ovog dijela sjednice (biće uskoro nastavljena) GO SDS Banjaluka, iznjedren je zaključak da je to tijelo “jedinstveno”, što je notorna neistina. Dalje zabijanje glave u pijesak vrha stranke uzrokovaće debakl SDS-a u Banjaluci, ali to i jeste bila Tadićeva namjera. 

Što se tiče Bosića, on je, birajući između Gradskog odbora SDS Banjaluka i Tadića, izabrao Tadića i na taj način pripomogao rasturanju ovog stranačkog tijela. Drobljenje banjalučkog SDS-a će se nastaviti, jer Vulin nema nikakve šanse ni da primiri suprotstavljene frakcije, kamoli da ih ujedini. 

Bosićev “Projekat Tadić” tako je doživio svoj krah kao i njegov “Projekat Maksimović”. U oba slučaja najveću cijenu platio je SDS.

Tok sjednice GO SDS BL  
Još prije početka sjednice došlo je do prepirki i teških optužbi na Tadićev račun da je “izdao stranku”.

Tokom sjednice GO SDS BL nastavljen je taj ritam, a Tadić je bio izložen sve težim i težim udarima: Govorilo je tridesetpet članova, od kojih je njih 30 teško optužilo Tadića, dok ga je samo troje branilo. 

Svi Tadićevi kritičari obraćali su se direktno predsjedniku SDS-a, stavljajući mu na taj način do znanja da su svjesni kako je on izrežirao sve probleme unutar SDS-a.

Bosić je u nekoliko navrata uzimao riječ i branio Tadića, čime je samo potvrdio da je direktno involviran u njegove nečasne političke igrarije i da mu nije cilj pozicioniranje Gradskog odbora SDS-a kao snažne organizacije, već opstanak Tadića u Predsjedništvu stranke. 

Šešić zatražio da se Bosić ogradi od mešetara, Bosić se nije izjasnio
Davor Šešić, jedini preostali poslanik u parlamentu RS iz banjalučkog SDS-a, zatražio je od Bosića “da promijeni svoj stav i ne dozvoli da mešetari mešetare strankom, ako nije na njihovoj strani”.

Bosić nije ništa odgovorio na Šešićevu direktnu i po njega vrlo negativnu i optužujuću poruku.

Šešić je tokom izborne kampanje za predsjednika GO SDS bio izložen najbrutalnijem etiketiranju, objedama i lažima, koje je produkovao Tadićev tim, a operativno sprovodio Vladislav Babić, generalni sekretar SDS-a, sve u cilju izbora Vulina. 

Čak je Vulin, nakon izbora za predsjednika GO SDS-a, optužio Šešića da je bio “SNSD-ov kandidat”. Iako je stvarna istina da je upravo Vulin marioneta ljudi Milorada Dodika u SDS-u. 

Šešić je teško kritikovao tu izjavu Predraga Vulina, a posebno izvjesnog Zlatka Sibinčića, koji je bio na listi Dragana Kalinića, a sada je glavni čovjek Ognjena Tadića.   

Šešić bi trebalo, nakon svega, da razumije da mladi unutar SDS-a nemaju nikakvu šansu i da su svi  oni koji su poput njega uspjeli da se izbore za neke pozicije u stranci ili institucijama, osuđeni na političko uništenje.

SDS je već poodavno stranka u kojoj ne postoji kategorija “smjena kadrova”, ali je u potpunosti implementiran projekat “ostrel kadrova”. Posebno mladih. 

Takva trijaža i uslovila je da je SDS beskrvan, bezidejan, bez politike i bilo kakve vizije.  

Optužbe za kriminalne radnje
Tadić je optužen za veze sa kriminalcima bliskim SNSD-u, kao i za bliske veze sa Draškom Ilićem, tajkunom Saveza nezavisnih socijaldemokrata. 

Ilić je odbornik SNSD u Skupštini Banjaluke, a poznat je i po tome što je uništio FK Borac. 

Tadić ove veze nije demantovao, ali jeste optužbe da naplaćuje imenovanja na direktorske pozicije. Jedna od optužbi je glasila da je “uzeo 40 hiljada KM” u jednom takvom poslu. Misli se na udomljavanje nasilnika Radivoja Trbića na poziciju zamjenika direktora IDDEEA, Agencije za identifikaciona dokumenta. Trbić je u SDS ušao prije godinu i po dana, a prije toga promijenio je niz stranaka.

Predsjednik GO SDS Predrag Vulin nije na sjednici rekao ni riječ, a svi glavni operativci Gradskog odbora teško su razorili Tadića.

Bosić, po čijoj dozvoli je Tadić rasturio Gradski odbor, rekao je da “garantuje za Tadića da je najčasniji i da nema repova”.

Kritike i na račun Tadićevih tragikomičnih “violina”
Osim Tadića, preostali SDS-ovci u GO SDS BL, kritikovali su i njegovog bliskog saradnika Slavišu Kovačevića, ističući da je “sramota i skandalozno da potpredsjednik Izvršnog odbora Gradskog odbora BL proslavlja pobjedu SNSD-a i Dodika na Opštim izborima 2014“. Proslava je bila u Kozarskoj Dubici.

Interesantno je da Kovačevićevo orgijanje sa SNSD-ovcima nije zasmetalo Bosiću, ali jeste izvještavanje potpisnika ovih redova sa sjednice GO SDS BL.

Kovačević je, inače, u SDS stigao ravno iz SNSD-a. Na posudbu, valjda. 

Kritikovan je i Aleksandar Savanovic, savjetnik i kum Ognjena Tadića, da “svojim medijskim istupima kompromituje stranku i nanosi joj štetu”. Zaboravili su reći da Savanović, demonstracijom potpune političke infantilnosti, kompromituje i sam sebe, do mjere da se može nasloviti kao Tadićev pajac za jednokratnu upotrebu. 

Vasković za kraj sjednice GO SDS BL
Nakon što sam emitovao drugu vijest sa sjednice Gradskog odbora, koja je u tom trenutku bila u toku, Ognjen Tadić je uzeo riječ i svima pročitao moju informaciju pod naslovom “GO SDS BL: Tadić nije demantovao veze sa Draškom Ilićem, tajkunom SNSD-a, ali jeste uzimanje 40 hiljada KM za direktorsku poziciju.

Nakon toga je Bosić rekao da ja kritikujem Režim, ali i da radim protiv SDS-a.

"Ima on svoje izvore ne samo u Gradskom odboru, već i u Glavnom odboru i Predsjedništvu stranke. I sve zna još u toku sjednice", rekao je Bosić i dodao da SDS “nema unutrašnju kontrolu”. Možda sada i SDS, poput SNSD-a, uvede stranačku miliciju, kako bi Bosić i Tadić spriječili curenje informacija iz stranke, posebno onih koje svjedoče o njihovom debaklu.

Bosić je još dodao da ja počinjem tekstove sa "kritikom Režima, a završavam sa kritikom SDS-a".

Moram reći da je Bosić izvrsno obaviješten o mojim  tekstovima. Ali i da ih ne razumije, jer ja ne kritikujem SDS (kao ni SNSD) već način djelovanja tih stranaka, njihovog vođenja i, posebno, okoštalosti, bezidejnosti i, što ne reći, njihove privatizacije/uzurpacije. 

Bosić jeste umrtvio SDS, anestezirao ga i doveo u stanje nedjelovanja, a najgore je što je stranku ostavio bez politike. Sva Bosićeva “politika” svela se na očuvanje predsjedničke pozicije. I to po svaku cijenu, pa i da koalira sa Tadićem koji je svojim postupcima prodao Banjaluku i prije izbora SNSD-u.

Očito je da Bosić sebe doživljava kao SDS, što je kopiranje Dodika koji sebe doživljava kao SNSD, koji je pretvorio u alatku odbrane ličnih interesa i pozicija. 

Očito je i da Bosić ne razumije šta jeste kritika a šta “raditi protiv nekoga”, jer on te dvije potpuno različite kategorije poistovjećuje. 

Čini to iz ličnih razloga, kako bi odbranio neodbranjivo - sakrio da SDS nema politiku, da ne djeluje, da je trom, bezvoljan, plitak, često dezorjentisan, da ne razumije osnovne tokove u modernom društvu. I da je takvo djelovanje SDS proizvelo situaciju u kojoj ta stranka jeste ponekad opozicija, ali nikada alternativa. Što znači da SDS, u najboljem slučaju po njih, nakon odlaska Dodika može biti kratkoročno prelazno rješenje do formiranja novih političkih subjekata.

Sam akt čitanja mojih vijesti o dešavanjima na GO SDS BL na istoj toj sjednici GO SDS BL dokaz je frustracije, anksioznosti i bijesa kako Tadića, tako i “glavnog komentatora” Bosića. Otužan je to postupak, jer su oni doživjeli debakl od sopstvenog članstva, koji je, po njih, politički brodolom, što je činjenica koju nijedna informacija o tome ne može promijeniti. Ma kakva bila i ma ko je emitovao.

Samo se nadam da me, nakon svega, neće optužiti za “podrivanje institucija RS, rušenje Ustavnog poretka RS”, javno okvalifikovati kao “Državnog neprijatelja RS” i nastaviti nasrtaje na članove moje porodice. Iako je od Bosića, kojem je sujeta “metastazirala” i Tadića, koji je poodavno u kategoriji “politički treš”, sve za očekivati.